ΕλλάδαΚαστοριάΠρόσωπα

Χρήστος Παπαβασιλείου: Ο Καστοριανός επιστήμονας που διαπρέπει στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

papavasileiouhristos

«Να  έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς» συνέντευξη στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

Στην αγάπη και ικανοποίηση  που νιώθει με το επάγγελμα που ασκεί, του χειρουργού ιατρού, αφού για τον ίδιο αποτελεί λειτούργημα καθώς  προσφέρει στο συνάνθρωπο μας το πιο πολύτιμο αγαθό,  την υγεία καθώς επίσης και στη διαδρομή που ακολούθησε στον πολύπαθο κλάδο που επέλεξε να υπηρετεί, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο κ. Χρήστος Παπαβασιλείου, ο Καστοριανός επιστήμονας που διαπρέπει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 

Ο κ. Παπαβασιλείου, φειδωλός στις δηλώσεις του, άλλωστε την ενέργεια του προτιμά να τη διοχετεύει μέσα από το λειτούργημα του, το οποίο και υπηρετεί τόσα  χρόνια με μεγάλη προσήλωση και ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, μας τόνισε πως «Προσωπικά είμαι τυχερός που επέλεξα να ασχοληθώ με τη χειρουργική. Είναι μια ειδικότητα που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση και γενικώς η ευχαρίστηση του χειρουργού είναι ότι υπάρχει άμεσο  αποτέλεσμα σ’ αυτό  που κάνει. Βέβαια πολλές φορές υπάρχουν στεναχώριες και πίκρες αλλά αυτές είναι λίγες».

 

 

 Πως ήταν η διαδρομή σας σε αυτό τον πολύπαθο κλάδο που επιλέξατε να υπηρετείτε εδώ και πολλά χρόνια;

Κ. Κωτσοπούλου ο καθένας ακολουθεί  τη διαδρομή που επιλεγεί πάντα με στόχους κι όραμα για κάτι καλύτερο. Για εμένα, δεν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, να  μπορέσω να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενο που αγαπάω και να καθιερωθώ. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο ξεκίνησα την επιστημονική μου πορεία σε διάφορα νοσοκομεία, ενώ εδώ και 15 χρόνια προσλήφθηκα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και από τότε εργάζομαι σε αυτό. Πραγματικά νιώθω τυχερός που βρίσκομαι εδώ . Ενδιάμεσος σταθμός ήταν η εξειδίκευσή μου στη Γερμανία.

 

   Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου φημίζεται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Τόσα χρόνια που εργάζεστε στο εν λόγω νοσοκομείο, που το αποδίδετε; 

Αυτό είναι αλήθεια και φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου τα τελευταία χρόνια ως το καλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδος. Αυτό το διαπιστώνουμε και εμείς από την ικανοποίηση των ασθενών, καθώς επίσης και από την προσωπική μας εμπειρία από τα άλλα νοσοκομεία, όχι τόσο από επιστημονικής άποψης που ομολογουμένως γίνεται μια πολύ καλή δουλειά, αλλά από θέματα οργάνωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών. Όσοι εργαζόμαστε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, λειτουργούμε με υψηλό το αίσθημα του χρέους και της προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με βουνό προβλημάτων που βιώνει καθημερινά η υγεία στην πατρίδα μας, εμείς όμως προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ενώ έχουμε δεσμευτεί να παλέψουμε, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες.

 

Ποιο είναι το αντικείμενο που έχετε εξειδικευτεί πάνω στο τομέα της χειρουργικής; 

Η γενική χειρουργική είναι μια ειδικότητα που καλύπτει όλο το φάσμα των εγχειρήσεων, πέρα κάποιων εξειδικευμένων όπως είναι οι εγχειρίσεις καρδιάς,  οι εγχειρίσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι ορθοπεδικές, οι ουρολογικές και οι γυναικολογικές. Με όλα τα άλλα ασχολείται και τα καλύπτει η γενική χειρουργική. Αναφορικά τώρα με τη δική μου εξειδίκευση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ασχολούμαι κυρίως με παθήσεις που αφορούν το ανώτερο πεπτικό σύστημα, όπως του στoμάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου και του ήπατος.

 

Ποια είναι τα συναισθήματα που σας διακατέχουν από την πορεία σας στον ιατρικό κλάδο και συγκεκριμένα τη χειρουργική και τι αποκομίσατε όλα αυτά τα χρόνια που εργαστήκατε στα νοσοκομεία της χώρας μας;

Προσωπικά είμαι τυχερός που επέλεξα να ασχοληθώ με τη χειρουργική. Είναι μια ειδικότητα που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Η ευχαρίστηση του χειρούργου είναι ότι υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα στη δουλειά του. Βέβαια, πολλές φορές υπάρχουν στεναχώριες και πίκρες, αλλά αυτές είναι λίγες. Γενικώς είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από αυτό που κάνω.

 

Στην Καστοριά αλλά και γενικότερα στην πατρίδα μας, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο σας και στο γεγονός ότι είστε ένας θαυμάσιος επιστήμονας και ένα υπέροχος άνθρωπος, που έχετε βοηθήσει και στηρίξει πολύ κόσμο και νιώθουν σιγουριά όταν τους παρακολουθείτε. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό; 

Για εμένα όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ίδια είτε είναι συμπατριώτες μου, είτε ασθενείς που έρχονται από κάποιο άλλο μέρος. Συμπεριφέρομαι σε όλους τους συνανθρώπους μου με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό στην πάθηση τους και δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη αντιμετώπιση στους συμπατριώτες μου.

Απλά τυχαίνει να με γνωρίζουν αρκετοί συμπατριώτες μου και απευθύνονται σε εμένα. Σε ότι αφορά τώρα στην ερώτηση που μου κάνετε, το πως νιώθω για τα κολακευτικά λόγια που ακούω, για εμένα προέχει η άμεση επίλυση του προβλήματος του ασθενή και η γρήγορη ανάρρωση της υγείας του. Αυτοσκοπός μου δεν είναι η επιβράβευση και να ακούω ευχάριστα λόγια, κάτι που δεν το επιδιώκω ποτέ. Μέλημα μου είναι να λειτουργώ πάντα με γνώμονα την παροχή υγείας υψηλής ποιότητας, μέσα στα πλαίσια της ελληνικής Δημόσιας Υγείας και να κάνω τη δουλειά μου όπως πρέπει.

 

 

 Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς; 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, όχι  μόνο ο ασθενής αλλά ο κάθε συμπατριώτης μας, είναι  ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς, έστω και κάτω από αυτές στις συνθήκες και να δείχνει εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Εκτιμώ ότι θα έρθει η εξυγίανση και η βελτίωση του συστήματος.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος  Παπαβασιλείου κατάγεται από την Πολυκάρπη Καστοριάς, έχει φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο Καστοριάς, ενώ σπούδασε στο ΑΠΘ. Έκανε την εξειδίκευση του στην Γερμανία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νυρεμβέργης πάνω στις παθήσεις του παγκρέατος, είναι παντρεμένος με την κ. Χρυσούλα Ζητούνη και έχει μια κόρη, την Αθανασία.

Ξεκίνησε την επιστημονική του διαδρομή από το  Αγροτικό Ιατρείο Μελανθίου Καστοριάς, αποσπασμένος στο Νοσοκομείο Καστοριάς, από το 1987 έως το 1989.

Από τον Νοέμβριο του 1987 έως τον Φεβρουάριο του 1989 εργάστηκε στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καστοριάς. Τον Φεβρουάριο του 1989 διορίστηκε στην Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. στο ΠΓΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ υπό την διεύθυνση του αείμνηστου Καθηγητή Χειρουργικής κ. Χ.Ν. Σμπαρούνη. Ο τίτλος του Χειρουργού του απενεμήθη τον Απρίλιο του 1994 μετά από επιτυχείς εξετάσεις.

Από το 1995 έως το 2000 υπηρέτησε  ανελλιπώς ως Ιατρός Χειρουργός στο ΙΚΑ Σταυρούπολης με σύμβαση Αορίστου Έργου, ενώ παράλληλα άσκησε τη Χειρουργική ως Ελεύθερος Επαγγελματίας εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Τον Μάιο του 2000 διορίστηκε ως Επιμελητής Β΄ στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και είχε αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία του τμήματος της Χειρουργικής των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Από το 2003 έως σήμερα, κατ΄ αρχήν ως Επιμελητής  Α΄ και από το 2011 ως Διευθυντής έχει την ευθύνη του Τμήματος της Χειρουργικής του ανώτερου Πεπτικού Συστήματος (οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ήπατος και χοληφόρων).

Έχει εκπονήσει Διδακτορική Διατριβή με τίτλο: «Ο ρόλος των ανοσοσφαιρινών στις διαταραχές από εντερική απόφραξη λόγω διάσπασης του βλεννογονικού φραγμού σε επίμυες», και στις  26-05-2004 αναγορεύτηκε «Διδάκτωρ» της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ».

Το 2008 μετεκπαιδεύτηκε στις επεμβάσεις HPB στην General, Visceral, and Transplantation Surgery and Surgical Oncology Department of the University Hospital of Heidelberg στην Γερμανία (Prof. M. Buchler).

Είναι μέλος 8 Ιατρικών Εταιρειών. Παρουσιάζει πλούσιο επιστημονικό έργο με εισηγήσεις σε 21 Στρογγυλά Τραπέζια, με ανακοινώσεις σε Συνέδρια  132 επιστημονικών εργασιών, από τις οποίες οι 43 δημοσιεύθηκαν σε αναγνωρισμένα Ελληνικά και Διεθνή ιατρικά περιοδικά και βιβλία.

Τέλος είναι Εκπαιδευτής ιατρών στο πρόγραμμα ΑΤLS (Advanced Trauma Life Support), από το 1999.

 

 

Εφημερίδα Νέα Καστοριά 

 

περισσότερα
Back to top button