ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Φιλαρμονική (Δήμου;) Καστοριάς (του Γιώργου Πετκανά)

filarmoniki

Μήνας Ιούλιος και τότε 30 χρόνια πριν, τον Ιούλιο 1986 η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς, ίδρυε περήφανα την «Φιλαρμονική Δήμου Καστοριάς». Μία σκέψη, σύλληψη ιδέας και μετέπειτα άμεσης υλοποίησης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Η «Φιλαρμονική Δήμου Καστοριάς» αγκάλιασε τα παιδιά της πόλης, μύησε το καλλιτεχνικό πνεύμα, ένωσε φιλόμουσους νέους, εμφύσησε διαφορετική κουλτούρα στους πολίτες, ξεπερνώντας τα έως τότε συντηρητικά δεδομένα της εποχής…

Δίδαξε μουσική και παιδεία, δίδαξε συντονισμό και συγχρονισμό, δίδαξε τον τρόπο «να συνεργάζομαι με τον πλησίον»… Όλα αυτά, 30 χρόνια πριν στην Καστοριά, σε μια επαρχιακή πόλη, στο μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, με περίσσια όμως αγάπη των αιρετών για τον τόπο τους και τη μεγάλη φροντίδα του Μαέστρου Αρχιμουσικού Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος πραγματικά αφιέρωσε τη ζωή του, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, που του ανατέθηκε.

Ο υψηλός στόχος επετεύχθη από την «Φιλαρμονική Δήμου Καστοριάς» και ήταν η έλλειψη εδράνων διδασκαλίας, καθώς και η αδυναμία παραχώρησης μουσικών οργάνων (λόγω εξάντλησης) στα εκατοντάδες παιδιά, που συνέρρεαν τότε στις πρόβες και αργότερα σε παρελάσεις, κονσέρτα, κ.λ.π..

Θα περίμενε κανείς αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας 30 έτη από την ίδρυση της «Φιλαρμονικής Δήμου Καστοριάς» ως ελάχιστο δείγμα απόδοσης τιμής, από τον Δήμο Καστοριάς και τη σημερινή Δημοτική Αρχή, προς όλους εκείνους που υλοποίησαν τη διαφορετική για την εποχή, αλλά αναγκαία και σήμερα δράση, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση απονομής επαίνων στον Μαέστρο Αρχιμουσικό Γιώργο Παπαδόπουλο και σε όλους εκείνους τους νέους Καστοριανούς που συμμετείχαν για δεκαετίες, κάνοντας τον Δήμο Καστοριάς και την πόλη περήφανους.

Βεβαίως η επιθυμία όλων εκείνων, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι η επανίδρυση της «Φιλαρμονικής Δήμου Καστοριάς» αλλά αυτό σήμερα, παραμένει ένα «όνειρο»…

 

 

Προσπάθεια επανεκκίνησης ωστόσο καταβάλλει η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» Πρόεδρος της οποίας, διατελεί άνθρωπος που είχε μακρόχρονη λαμπρή πορεία στη «Φιλαρμονική Δήμου Καστοριάς» όπως γνωστοποιεί:

Ίδρυση: Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» ανακοινώνει 14.7.2016 την ίδρυση και λειτουργία τμήματος φιλαρμονικής ορχήστρας στη Καστοριά με σκοπό την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων μουσικών, οι οποίοι θα την επανδρώσουν δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα πρότυπο μουσικό σύνολο, ενεργό και δραστήριο στα κοινωνικά και πολιτιστικά της δρώμενα.

Μαθητεία: Το τμήμα της φιλαρμονικής, θα δώσει τη δυνατότητα σε υπότροφους μαθητευόμενους μουσικούς να φοιτήσουν, άνευ διδάκτρων σε πνευστά (ξύλινα & χάλκινα) και κρουστά μουσικά όργανα δυτικού τύπου, οι οποίοι θα επιλεγούν για αυτό τον σκοπό. Οι μαθητές, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικού οργάνου και μουσικής θεωρίας. Επίσης, θα τους παραχωρηθούν μουσικά όργανα, από την Ακαδημία, τα οποία και θα δανειστούν για την χρήση τους. Όσοι επιθυμούν δύναται να χρησιμοποιήσουν και προσωπικά τους μουσικά όργανα.

Διδασκόμενα Μουσικά Όργανα: Ειδικότερα δε, τα μουσικά όργανα, τα οποία είναι διαθέσιμα προς διδασκαλίας, έχουν ως εξής:

  • Χάλκινα: Τρομπέτα, Κορνέτα, Φλικόρνο, Τρομπόνι, Βαρύτονο, Ευφώνιο, Γαλλικό Κόρνο, Τούμπα (μπάσσο)
  • Ξύλινα: Φλάουτο, Κλαρινέττο Εb, Κλαρινέττο Βb, Σαξόφωνο Άλτο, Σαξόφωνο Τενόρο
  • Κρουστά: Ταμπούρο, Γκραν Κάσσα, Κύμβαλα

Υποψήφιοι Υπότροφοι: Υποψήφιοι για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι: α) μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, β) οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, β) ενήλικες ως 35 ετών.

Αίτηση Συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  την οποία δύναται να κατεβάσουν από τον σύνδεσμο: https://docs.google.com/document

 

Οι αιτήσεις, θα παραδίδονται στον Πρόεδρο της Ακαδημίας Ιωάννη Τσακιρίδη. Επικοινωνία: 6946340364 & email: [email protected]

Εγγραφές: Ως περίοδος εγγραφών την πρόσκλησης υποτρόφων μουσικών, ορίζεται το χρονικό διάστημα 10 ως 31 Ιουλίου 2016.

– See more at: http://dimotikanea.gr/index.php/arthra/item/7043-filarmoniki-dimou-kastorias#sthash.LR2Jm1nx.dpuf

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button