Καστοριά

Πράσινο φως για δυο σημαντικά έργα στον Δήμο Καστοριάς

mpiniakos2

Με δυο σημαντικές εντάξεις έργων το τελευταίο διάστημα, τροποποιήσεις τεχνικών δελτίων και νέες εντάξεις υποέργων στο κλείσιμο παλαιοτέρων έργων αλλά και την πυρετώδη προετοιμασία εν όψει του προσχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), συνεχίζει το ίδιο αθόρυβα αλλά και πολύ αποτελεσματικά το έργο της η Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Καστοριάς.

 

 

Συνεχίζεται αθόρυβα αλλά με επιτυχίες η δουλειά του Προγραμματισμού στον Δήμο Καστοριάς 

Όπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού  κ. Μιχάλης Μπινιάκος ο Δήμος Καστοριάς κατάφερε να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ ΔΜ 2014-2020 δύο μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ επί συνόλου 3 εκ που ήταν διαθέσιμα στην πρόσκληση! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3 συνολικά έργα που εγκρίθηκαν με αυτή την πρόσκληση σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά «ευτύχησε» να κερδίσει τα δυο, παρά τις ενστάσεις που έγιναν από άλλους Δήμους και Νομούς.

Πιο συγκεκριμένα, στον Άξονα Προτεραιότητας 6 που αφορά την «Διαφύλαξη και Προστασία του Περιβάλλοντος & Προώθησης της Αποδοτικότητας των Πόρων» και πιο εξειδικευμένα στον ειδικό στόχο 06.1.2 που αναφέρεται στην Βελτίωση της διαχείρισης των αστικών λυμάτων, εντάχθηκαν τόσο η ΄΄ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ’’ όσο και το ‘’ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΗΣΟΥ’’.

Όσον αφορά το πρώτο, πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα και προβληματικά έργα της περιόδου 2007-13 που παραλήφθηκε με πολύ μικρό ποσοστό υλοποίησης και ορατό τον κίνδυνο ακόμα και της απένταξης λόγο του μικρού χρόνου μέχρι το κλείσιμο του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά, με συστηματική δουλειά και συχνές επαφές με την διαχειριστική αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου αλλά και των οικονομικών πληρωμών, με αποτέλεσμα να διασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση του στην διαχειριστική περίοδο 2014-2020 ως ένα από τα έργα “γέφυρα” του Δήμου Καστοριάς με προϋπολογισμό ύψους 1.032.650€!

 

 

Αποχετευτικό Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Κορησού”

Σχετικά με το δεύτερο, την ένταξη στο ΠΕΠΔΜ 2014-20 του έργου “Αποχετευτικό Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Κορησού” ύψους 1.460.900€, πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός αιτήματος αρκετών ετών των κατοίκων της Κορησού που επιτέλους έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Μέσα από επίμονες και συνεχείς διεργασίες των υπηρεσιών και αιρετών του Δήμου Καστοριάς με την Διαχειριστική Αρχή, η πρόταση αυτή είχε ενταχθεί στα “εμπροσθοβαρή” του νέου ΠΕΠ και θα υλοποιηθεί μαζί με την ΔΕΥΑΚ!

Ταυτόχρονα, και ενώ βρισκόμαστε στην φάση του οριστικού κλεισίματος για έργα του παλαιότερου ΕΣΠΑ, ο Δήμος Καστοριάς κατάφερε και ένταξε, με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής μια σειρά από Η/Μ έργα, σαν νέα υποέργα και μετά από τροποποιήσεις των τεχνικών τους δελτίων. Να σημειωθεί ότι εάν αυτό δεν γινόταν, τα έργα αυτά θα τα επιβαρυνόταν ο Δήμος με δικά του έξοδα, ενώ στο χειρότερο σενάριο υπήρχε κίνδυνος ακόμα και απαίτησης επιστροφής του συνόλου της χρηματοδότησης αφού τα έργα δεν θα ήταν λειτουργικά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υποέργα Σύνδεσης  του Αρχοντικού Μπασάρα με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ (7.042,87€), την Σύνδεση του αντλιοστασίου λυμάτων Οξυάς με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ (11.684,59€) και την ηλεκτροδότηση αντλιοστασίου Κολοκυνθούς (6.390,33€) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εξολοκλήρου από το ΠΕΠΔΜ 2007-13 και θα ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό, και ειδικά την ελαττωμένη ΣΑΤΑτου Δήμου Καστοριάς.

Τέλος, το καλοκαίρι ξεκίνησε και προβλέπεται θερμό για τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και την υπηρεσία του, μιας και υπάρχουν μια σειρά από προσκλήσεις με καταλυτική ημερομηνία το τέλος Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα, οι διαβουλεύσεις και το στήσιμο του προσχεδίου για το ΒΑΑ συνεχίζεται πυρετωδώς με την εμπλοκή πολλών και διαφόρων φορέων της πόλης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που μπορεί να επιφέρει σημαντικά χρηματοδοτικά πακέτα στην πόλη αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και από σημαντικό και σκληρό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button