Καστοριά

«Αρμονία»: Στόχος η διάσωση των πολιτιστικών αγαθών της Καστοριάς

armonia

Με προσωπική εργασία των μελών του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «Αρμονία» πραγματοποιήθηκαν  εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ στην πόλη της Καστοριάς.   Με μεράκι  και αγάπη για τον τόπο τους, μέσα σε 7 μήνες,  τα μέλη του Συλλόγου ολοκλήρωσαν τις εργασίες, καλύπτοντας μάλιστα και τη  δαπάνη. Οι  εργασίες έγιναν με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «Αρμονία» Μιχάλης Ζήλας, στόχος  «είναι να διασώσουμε  και να φέρουμε και στις επόμενες γενιές τα πολιτιστικά μας αγαθά».

Το αρχοντικό βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου 15 στο Ντολτσό. Χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Έζησε σε αυτό η οικογένεια των Αδελφών Εμμανουήλ, οι οποίοι ήταν στενοί συνεργάτες    του Ρήγα Φεραίου. Στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Καστοριάς «Αρμονία» παραχωρήθηκε η χρήση του πριν από περίπου 15 χρόνια, επί προεδρίας Γιάννη Τσαμίση.kast-endumatologiko

Το αρχοντικό έχει δυο μοναδικά στοιχεία: ένα κρυφό δωμάτιο  στον δεύτερο όροφο  και έναν ιδιαίτερο χώρο στον τρίτο όροφο, που  με τα διακοσμητικά γύψινα στοιχεία  του  παραπέμπει σε εκκλησία.

kast-endumatologiko mouseio

Σήμερα στο αρχοντικό στεγάζεται το ενδυματολογικό μουσείο με μια πλούσια συλλογή από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές της πόλης της Καστοριάς,  αλλά και της  ευρύτερης περιοχής.

kast-sullogh vrefikon

Τα  βλέμματα των επισκεπτών   τραβάει μια σπάνια συλλογή  βρεφικών μεταξωτών,  δείγμα πλούτου και ευμάρειας που υπήρχε. Εντυπωσιάζουν  επίσης ένα χειμωνιάτικο πανωφόρι επενδυμένο με γούνα και   ένα εξαιρετικό  χρυσοκέντητο πανωφόρι.kast-xeimoniatiko panofori

kast-xrhsokentito panofori

Το θεματικό αυτό  μουσείο είναι ανοικτό  κάθε Κυριακή και αργίες, 11:00-13:00, ενώ λειτουργεί και άλλες μέρες μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 2467028603.

 

Θεοδότα Τσιόπρα

ert.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button