Καστοριά

Περί απλής αναλογικής (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

ekintzogloyleonidas1

Η όλη συζήτηση για το θέμα της απλής αναλογικής δεν νομίζω ότι τίθεται στην σωστή της διάσταση. Υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που κατηγορούν τη στάση συγκεκριμένων κομμάτων που προασπίζουν το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Και πράττοντας έτσι βγαίνουν από τα όρια του δημοκρατικού πρωτοκόλλου. Κάθε κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής. Αυτό που λείπει ωστόσο είναι ο συσχετισμός του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος με τις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε και όχι σε μια συζήτηση επί της αρχής. Αν η επιλογή ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος αποβεί θετική ή αρνητική για τα καλώς εννοούμενα γενικά συμφέροντα της Ελλάδας στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Και είναι προφανές πως ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΒΕΙ.

Αυτό είναι το μόνο επιχείρημα κατά της απλής αναλογικής και κανένα άλλο. Αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μια πολυδιασπασμένη λαϊκή έκφραση με πολλά μικρά κόμματα μέσα στην Βουλή τα οποία θα αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Πράγμα που θα βαλτώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και θα μας οδηγήσει για άλλη μια φορά κοντά στην χρεωκοπία. Αντί να συνετιστούμε χειροτερεύουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνοντας την απλή αναλογική σε αυτή την ιστορική περίοδο στην ουσία αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος και τίποτε παραπέρα. Αφού ΔΕΝ είναι σε θέση να επιλεγεί για άλλη μια φορά για να διοικήσει, προσπαθεί μεθοδευμένα να καταστρέψει κάθε ελπίδα σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης.

Κακία. Φθόνος και πολιτική αμετροέπεια. Τίποτε παραπάνω. Η αριστερά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button