Καστοριά

Λοιμώδες ερύθημα «η νόσος της σφαλιάρας»: Τι να γνωρίζετε για την παιδική ασθένεια που είναι σε έξαρση αυτή την εποχή

eleutheriamaurogenivarsami23

Γράφει η παιδίατρος Ελευθερία Μαυρογένη Βαρσάμη, παιδίατρος
Το ” λοιμώδες ερύθημα” ή ” Πέμπτη νόσος” ή ” νόσος της σφαλιάρας” όπως είναι ευρέως γνωστή είναι μια νόσος η οποία κάνει την εμφάνισή της στα παιδιά προς το τέλος του χειμώνα και αρχές της άνοιξης και μπορεί να διαρκέσει στο μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου.
Ο ιός που ευθύνεται για αυτήν την νόσο ονομάζεται πάρβο-Β19. Προσβάλει όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως παιδιά ηλικίας 3-12 ετών και συνιστά μια από τις λεγόμενες “παιδικές ασθένειες”. Έχει ως χαρακτηριστικό της την όψη στο πρόσωπο σαν “χαστουκισμένα μάγουλα” και ένα δαντελωτό εξάνθημα στο σώμα.

Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο μέσω του σάλιου, με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα ή με τα χέρια και μολυσμένα αντικείμενα.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Η νόσος αρχίζει μια έως δύο εβδομάδες μετά την επαφή του παιδιού με τον ιό και την χαρακτηρίζει:

– πυρετός
– κακουχία, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.
– την τρίτη ως τέταρτη μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα (το οποίο βάζει και την διάγνωση) του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα έντονα κόκκινα μάγουλα σαν να έχουν χαστουκίσει το παιδί. Μερικές φορές το εξάνθημα μπορεί να επεκταθεί στον τράχηλο, τον κορμό και τα άκρα με την μορφή δαντέλας. Μπορεί να συνυπάρχει ήπιος κνησμός. Το εξάνθημα υποχωρεί αργά μέσα σε μια έως τρεις εβδομάδες και μπορεί να υποτροπιάζει (φουντώνει) με μεταβολές στις θερμοκρασίες, έκθεση στον ήλιο ή τριβή.

Πρόγνωση
Δεν είναι σοβαρή ασθένεια και σπάνια κάνει επιπλοκές. Σε αυξημένο κίνδυνο από την νόσο είναι άτομα με χρόνιες αιμολυτικές αναιμίες καθώς ο ιός μπορεί να επιδεινώσει την αναιμία τους. Παρομοίως οι έγκυες έχουν 8% πιθανότητα λοίμωξης κατά την έκθεσή τους στον ιό ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.

Αντιμετώπιση
Όπως και όλες οι ιώσεις αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά, ανάπαυση και καλή διατροφή.

Πότε επιστρέφει το παιδί στο σχολείο;
Από την στιγμή της εμφάνισης του εξανθήματος και υποχώρησης του πυρετού το παιδί δεν είναι πλέον μεταδοτικό και μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και στις φυσιολογικές του δραστηριότητές χωρίς κανέναν κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

 

 

Από τη στήλη “Υπέρ Υγείας”
Επιμέλεια στήλης: Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

περισσότερα
Back to top button