Ελλάδα

Ο προσδιορισμός του τίποτα & της ποιότητας στην μουσική

RiTechA-Talent-ShowΦανατικούς υποστηρικτές σε κάθε τομέα της καλλιτεχνικής μας ζωής έχει η λεγόμενη ποιότητα που την επικαλούνται συνήθως όσοι θέλουν να κατηγορήσουν κάτι που δεν τους αρέσει.

Όμως η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός ποιότητα είναι υποκειμενικός, όπως άλλωστε και πολλά πράγματα στην ζωή μας.

Αυτό που κάποιος βρίσκει ποιοτικό, ενδεχομένως να είναι εντελώς αδιάφορο σε κάποιον άλλο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτό που αποκαλέσαμε ‘τίποτα’, έχοντας σαν στόχο βασικά τα διάφορα talent show που μας πλασάρουν με τα δικά μας ουσιαστικά χρήματα, μέσω τραπεζικού δανεισμού, αφού όλα τα τηλεοπτικά κανάλια χρωστάνε εκατομμύρια τα οποία  ποτέ δεν θα επιστρέψουν αφού δεν έχουν, ούτε πρόκειται να βρουν την δυνατότητα.

Θυμόμαστε βέβαια τον πόλεμο που έκαναν τα ΜΜΕ στην ΕΡΤ που ‘έτρωγε’ τα χρήματα των πολιτών μέσω της ετήσια εισφοράς, όμως στην ΕΡΤ ήξερες ότι πλήρωνες για να έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα που κάλυπτε αυτά που δεν έδειχναν οι άλλοι σταθμοί.

Αν επιθυμούμε πραγματικά τις συγκρίσεις, η ΕΡΤ  μας προσέφερε στο παρελθόν εκπομπές και τάλεντ σώου όπως οι αγώνες της Κέρκυρας, και της Καλαμάτας, από τους οποίους έμειναν αρκετοί καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Από τα τάλεντ σώου των ιδιωτικών σταθμών τι μας έμεινε, ας μην το σχολιάσω και γίνω κακός.

Στον πλανήτη υπάρχουν εκατομμύρια πιο όμορφες γυναίκες από αυτές που κερδίζουν τον τίτλο της Mis τάδε, όμως μόνο η ομορφιά δεν είναι αρκετή για να ξεχωρίσει μια γυναίκα.

Αυτοί που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς τραγουδιού, έχουν συχνά καλή φωνή, αλλά το ίδιο έχουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας.

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι περισσότεροι μας έρχονται από το εξωτερικό για να βρουν την τύχη τους στην χώρα των αγρίων όπου ο υπουργός των εξωτερικών κάνει επίσκεψη σε χώρες όπως η Κίνα φορώντας κοντομάνικο μπλουζάκι ξεπερνώντας κατά πολύ την Βενεζουέλα και τις ιδιοτροπίες των πολιτικών της.

Το πακέτο είναι συγκεκριμένο, επιτροπή που ξέρει πια την δουλειά της και παραγωγή ενός αποτελέσματος που έχει σαν πρόθεση μόνο την εφήμερη ψυχαγωγία, το Ελληνικό τραγούδι που έχει προϋποθέσεις για να μείνει, δεν ενδιαφέρει τους ουσιαστικά άσχετους μουσικά τηλεοπτικούς σταθμούς.

Από την Σκανδιναβία βγαίνουν εκατοντάδες καλλιτέχνες που κάνουν καριέρα σε όλο τον πλανήτη, η Ασία τροφοδοτεί όλο τον κόσμο με ταλαντούχους νέους στον χώρο της κλασικής μουσικής, εδώ το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ένα ευχάριστο βραδινό Τρίτης ή Παρασκευής.

Υπάρχει ποιότητα στην μουσική, όπως υπάρχει και το τίποτα, οι καναλάρχες μας επενδύουν στο τίποτα για να αποκομίσουν λίγα εφήμερα κέρδη.

Όσο για τους πισινούς, απλά είναι ένας καθρέπτης του όλου εγχειρήματος.

Κώστας Ζουγρής

apotis4stis5.com

περισσότερα
Back to top button