Ελλάδαευρωπη

Αυτή είναι η γλώσσα που θα μιλάμε στην Ευρώπη μετά το Brexit;

brexiΜία άκρως σημαντική πτυχή των επακόλουθων που αναμένονται λόγω Brexit φέρνει στο φως η Wall Street Journal, που υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από τη Βρετανία ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει και την αγγλική από επίσημη γλώσσα!

Πρόκειται για μία άκρως συμβολική κίνηση τονίζει η WSJ, τονίζοντας ότι το επίσημο αίτημα αποχώρησης δεν έχει ακόμη υποβληθεί από τους Βρετανούς.

Οσο για το ποια γλώσσα προορίζεται να αντικαταστήσει τα αγγλικά, η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη και εύκολη… Τα γερμανικά και τα γαλλικά, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα δύο Ευρωπαίου αξιωματούχοι.

Παρότι η Ε.Ε. έχει 24 επίσημες γλώσσες, μόνο τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά αναγνωρίζονται ως επίσημες γλώσσες εργασίας στο διοικητικό σκέλος της Ένωσης. «Θα χρησιμοποιούμε περισσότερα γαλλικά και γερμανικά» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στην εφημερίδα.

Τονίζεται δε ότι η αρχή θα γίνει άμεσα και μάλιστα από τα πλέον… επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αύριο κιόλας αναμένεται να μιλήσει σε νομοθέτες στα γαλλικά και τα γερμανικά. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ μιλάει σε τρεις γλώσσες –αγγλικά, γερμανικά και αγγλικά.

«Τα αγγλικά θα παραμείνουν ως γλώσσα εργασίας, αλλά υπάρχει μια συμβολική κίνηση εδώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Εντύπωση προκάλεσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε μόνο στα γαλλικά αντί να επαναλάβει την αρχική δήλωση και στα αγγλικά.

Από την Παρασκευή, ο κ. Γιούνκερ μιλάει μόνο σε γερμανικές εφημερίδες, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς εσκεμμένη.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ενοχλήσει και ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς τα γαλλικά και τα γερμανικά δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα αγγλικά.

imerisia.gr

περισσότερα
Back to top button