ΑθλητικάΕλλάδαΚαστοριά

Γιώργος Αμανατίδης: “Η Καστοριά βγάζει λιγότερους ταλαντούχους παίκτες” (συνέντευξη)

amanatidis (2)

Ο επικεφαλής του τμήματος scouting του Ολυμπιακού, Γιώργος Αμανατίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3. Τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεών του (AUDIO)

επικεφαλής του τμήματος scouting του Ολυμπιακού, Γιώργος Αμανατίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Μην ξεχάσεις το κασκόλ», με τους Θοδωρή Ρούσσο και Ηλία Ευταξία. Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεών του.

Για το διήμερο scouting camp του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη:Είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Τα δοκιμαστικά πήγαν εκπληκτικά. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ενάμιση με δύο χρόνια να κάνουμε κάτι τέτοιο και μπορεί να είχαμε κάνει λάθος που το σταματήσαμε. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς έδειξε ότι πρέπει να το συνεχίσουμε και να το ενισχύσουμε. Είχε πολύ κόσμο, ο οποίος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την οργάνωση και τον προγραμματισμό, όπως επίσης και πόσο το υποστήριξε ο Ολυμπιακός σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Ήρθαν παιδιά γεννημένα από το 2001 έως το 2006 από την Κύπρο, την Άρτα, την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τη Φλώρινα. Παιδιά με τρομερό ταλέντο, όρεξη και ευφυΐα για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Ουσιαστικά ζητούσαν από ανθρώπους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο κομμάτι να τους δώσουν το κάτι παραπάνω. Ό,τι κι αν τους λέγαμε μάς κοιτούσαν στα μάτια και το ρουφούσαν σα… σφουγγάρια. Μπορεί η κούραση να ήταν μεγάλη, αλλά η ανταπόκριση ήταν τεράστια και είδαμε πολύ ωραία πράγματα.

Το δοκιμαστικό είχε μεγάλη επιτυχία, θα το μεταφέρουμε στη διοίκηση και πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχυθεί. Σίγουρα και τη νέα σεζόν θα βρεθούμε μία δύο φορές ξανά στη Θεσσαλονίκη για να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο που… διψάει να βλέπει μεγάλες ομάδες να έρχονται κοντά του. Να βλέπει τον Ολυμπιακό δίπλα του. Άλλωστε, μόνο θετικά μπορούμε να βγάλουμε από αυτή τη διαδικασία”.

Για το αν ανακάλυψαν παιδιά με ταλέντο: “Υπάρχουν άτομα που μου έκαναν εντύπωση. Μάλιστα κάποια που είχαν γεννηθεί το 2005 και το 2006 είχαν ποδοσφαιρική ευφυΐα, που ήταν έμφυτη, καθώς σε τέτοια ηλικία δε θα μπορούσε κάποιος να τους το έχει διδάξει. Επίσης, υπάρχει και ένα παιδί που έχει γεννηθεί το 2001 και όλοι είπαμε να κατέβει… χθες στο Ρέντη για να το δει όλο το τιμ”.

 

Για το ταλέντο που έχει η Μακεδονία:

Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ταλέντο. Ωστόσο, περιοχές όπως η Δράμα, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Καστοριά βγάζουν λιγότερο ταλαντούχους παίκτες όσο περνάει ο καιρός. Αν υπάρχει ένα μεγάλο κλαμπ στο νομό ή την πόλη τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να παίξουν στη μεγάλη ομάδα της περιοχής. Άρα αν μία περιοχή δεν έχει ομάδα, τότε τα παιδιά έχουν μικρότερο κίνητρο. Δεν υπάρχει ο στόχος, το όνειρο.

Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς ήθελα να παίξω στην πρώτη ομάδα της Καστοριάς, από την οποία κατάγομαι. Οπότε αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας. Η βόρεια Ελλάδα είναι ποδοσφαιρομάνα, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις. Βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο και τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν πράγματα σε διαφορετική βάση, χωρίς τους κινδύνους της μεγαλούπολης”.

 

Για τη συμβολή του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη:Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι από την πρώτη ημέρα που ήρθε ο κ. Μαρινάκης στον Ολυμπιακό μας ζήτησε να βρούμε ποδοσφαιριστές με ταλέντο, να τους φέρουμε στην οικογένεια του Ολυμπιακού για να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Με τη στήριξή του γίνεται εκπληκτική δουλειά στις Ακαδημίες.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα παιδιά έχουν περάσει από το Ρέντη και έχουν αξιολογηθεί. Άλλωστε το επίπεδο στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού είναι εκπληκτικό και είμαστε περήφανοι που ο Ολυμπιακός υποστηρίζει το συγκεκριμένο κομμάτι με την ευαισθησία που πρέπει. Για μας ήταν πολύ σημαντικό όταν ο κ. Γεωργάτος μας είπε ότι δύο παιδιά από την ομάδα κάτω των 20 ετών του συλλόγου θα ακολουθήσουν φέτος την προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Αυτό είναι πολύ μεγάλο και ξεκινάει από τον πρόεδρό μας”.

Για τους πολλούς ξένους στο ελληνικό πρωτάθλημα:Είναι κάτι που δε μας αρέσει, αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο. Υπάρχει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Γίνεται και σε υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα. Και εκεί επιλέγουν παίκτες από άλλες χώρες για να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να το δεχτούμε και να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Στον Ολυμπιακό υπάρχει τρομερός προγραμματισμός και αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη ευθύνη, καθώς έχουμε να κάνουμε με παιδιά με όνειρα και στόχους και γονείς που προβληματίζονται για το αύριο των παιδιών τους και ζητούν το καλύτερο για αυτά. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά είναι οι καλοθελητές που υπάρχουν και μπορούν να τα οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια.

Άλλωστε με το ταλέντο μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα. Ταλέντο υπάρχει και εμάς μας ενδιαφέρει το τι μπορούμε να κάνουμε για να το ενισχύσουμε. Αν ένα παιδί έχει πέντε καλά να τα κάνουμε δέκα και να πλάσουμε έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή, που θα μπορεί να πάρει αυτό που δικαιούται μέσα από την αξιοκρατία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο”.

Για το αν μπορούν να βρουν παιδιά με την ψυχοσύνθεση που είχε ο ίδιος:Αυτή ήταν η ψυχοσύνθεση που μου είχαν μεταφέρει και αυτή μπορούμε να τη μεταφέρουμε μόνο σε Έλληνες παίκτες. Μπορούμε να βγάλουμε τέτοιους παίκτες, υπάρχουν παιδιά που γυαλίζει το… μάτι τους και το λέει η ψυχούλα τους. Παιδιά που έχουν πολλές πιθανότητα να βρεθούν σε υψηλό επίπεδο”.

 

sport24.gr

περισσότερα
Back to top button