Καστοριά

Διατηρητέο Ρόντση: Έξι χρόνια αδράνειας για το εκκλησιαστικό μουσείο (ρεπορτάζ – φωτο)

rontsi-diathriteo1

Το ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο Ρόντση, που θα στεγάσει το εκκλησιαστικό μουσείο, παρέδωσε στον Μητροπολίτη Καστοριάς, λίγο πριν την έλευση του 2011, ο  νομάρχης τότε ακόμη, Κώστας Λιάντσης, αφού πλέον, όπως είχε ειπωθεί τότε, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του.

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως και ήταν το γνωστό καφενείο Ρόντση, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Καστοριάς και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, το οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανέλαβε να ανακαινίσει και να το παραδώσει έτοιμο για να στεγάσει τις δράσεις του μουσείου που η Μητρόπολη θέλει να ιδρύσει, προκειμένου να εκθέσει το πλούσιο υλικό που διαθέτει σε εκκλησιαστικά κειμήλια.

Στο μουσείο, μεταξύ άλλων, θα εκτίθονταν εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και κεντήματα, καθώς και βιβλία, τα οποία σε αριθμό ξεπερνούν τις 10.000, ενώ στον κάτω χώρο επρόκειτο να τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές προκειμένου να χρησιμοποιούνται από νέους που θέλουν να επενδύσουν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους.

Το κόστος των εργασιών ανήλθε στις 520.000 ευρώ.

rontsi-diathriteo

Ωστόσο, αν και έχουν παρέλθει έξι, περίπου, χρόνια, το διατηρητέο εξακολουθεί να είναι κενό καθώς, τελικά, προφανώς δεν παραδόθηκε έτοιμο, με ευθύνη της τότε νομαρχίας και μετέπειτα αντιπεριφέρειας, με τις εκκρεμότητες, όπως το θέμα της θέρμανσης, ένα στέγαστρο και κάποιες άλλες σωστικές επεμβάσεις, να εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, καθυστέρησε λόγω ασθένειας του αρμόδιου υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ σύντομα, όπως είπε, θα υπογραφεί σύμβαση με τη Μητρόπολη Καστοριάς για να γίνουν και αυτές οι εργασίες.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το κτίριο να αντιμετωπίζει νέα προβλήματα εξαιτίας της φθοράς του χρόνου, και τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται για την αδράνεια της Αντιπεριφέρειας….

Γιάννα Λούσιου

 

 

 

περισσότερα
Back to top button