Πρόσωπα

Καστοριά: Ροχαλητό – Υπνική Άπνοια: Απολαύστε πιο ήσυχα βράδια

spurousumeon

Του Ιατρού ΩΡΛ  Σπύρου Συμεών

Το γνωστό σε όλους μας ροχαλητό οφείλεται στη μερική απόφραξη  του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Η δυσκολία στη διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα με αποτέλεσμα τον θορυβώδη ήχο. Είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο. Οι άμεσες επιπτώσεις κυρίως των δύο τελευταίων αλλά και του ροχαλητού είναι η πρωινή κόπωση, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πονοκέφαλος, η καρηβαρία («βαρύ» κεφάλι), η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση διανοητικής και σωματικής απόδοσης, η ευερεθιστότητα, η μείωση της λίμπιντο κ.ά. Κλινικές συνέπειες τους είναι η υπέρταση, τα εμφράγματα, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης κ.ά.

Που Οφείλεται

Το σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα της μύτης, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, η μακρά σταφυλή, η μακρά μαλθακή υπερώα, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, οι ιδιομορφίες του κρανίου-στόματος είναι παράγοντες που ενοχοποιούνται. Επίσης στα παιδάκια τα κρεατάκια και οι υπερτροφικές αμυγδαλές.

Πως αντιμετωπίζεται

  • Με χειρουργική αντιμετώπιση Η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ροχαλητού, έπειτα από μία πλήρη κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

 

Στα παιδιά η αδενοτομή και αν επιβάλλεται η αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή δίνει άμεση και οριστική λύση. Η διαφραγματοπλαστική καθώς και η κογχοπλαστική αποκαθιστούν πλήρως τη ρινική αναπνοή. Ο συνδυασμός αυτών γίνεται με πλαστική της σταφυλής ή/και της μαλθακής υπερώας και των τοιχωμάτων του φάρυγγα έπειτα από αφαίρεση των αμυγδαλών.

  • Οι ραδιοσυχνότητες και οι χειρουργικοί υπέρηχοι μειώνουν στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό πόνο, ενώ είναι αναίμακτα και αποτελεσματικά.
  • Η χρήση εμφυτευμάτων μαλθακής υπερώας μπορεί επίσης να δώσει λύση ανά περίπτωση.
  • Με απώλεια βάρους. Συχνά το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι σε άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία. Η συνεργασία με διατροφολόγο η ακόμα και με χειρουργούς παχυσαρκίας θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τις νέες μεθόδους και τους ικανούς χειρουργούς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

 

 

Ο Συμεών Σπύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κλούζ της Ρουμανίας.. Ξεκίνησε την εργασία του ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου το 2003 στο άγονο ιατρείο του Μακροχωρίου. Εκπλήρωσε την υποχρεωτική του εκπαίδευση στη Χειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Συνέχισε την ειδίκευσή του στην Ωτορινολαρυγγολογία στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαίδας και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στο Νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Αθηνών το 2012 οπότε και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων.

  • Το 2009 εκπαιδεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική Tubingen Γερμανίας όπου και πραγματοποίησε επεμβάσεις όλου του φάσματος της ΩΡΛ, δίνοντας έμφαση σε επεμβάσεις για τη θεραπεία του ροχαλητού και της άπνοιας παιδιών και ενήλικων.
  • Από το 2011 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Γνωρίζει άριστα την αγγλική και την Ρουμανική γλώσσα.

 

 

περισσότερα
Back to top button