ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Ημερίδα για το LaTex

Latex

O IEEΕ SB Western Macedonia University of Applied Sciences, Kastoria διοργανώνει ημερίδα για το LaTex, που είναι ένα σύστημα συγγραφής κειμένων βασισμένο πάνω σε ένα πρόγραμμα στοιχειοθεσίας Tex.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 15:00, στην Αίθουσα B2 και για το εργαστηριακό μέρος θα συνεχιστεί στο εργαστήριο Ε8 .

Η Ημερίδα είναι ανοικτή για όλους και θα παρουσιαστούν τα εξής θέματα:

  • Εισαγωγή στο Latex και δημιουργία Μαθηματικών εκφράσεων από την Κ. Καλογηράτου Ζαχαρούλα, Καθηγήτρια του τμήματος.
  • Δημιουργία προτύπου Πτυχιακής Εργασίας από τον Κ. Βασιλειάδη Γεώργιο, Επιστημονικό συνεργάτη του τμήματος .
  • Δημιουργία Παρουσίασης με το Beamer από την Δήμητρα Πετικά, Απόφοιτη του τμήματος

Το Latex είναι ένα σύστημα συγγραφής κειμένων βασισμένο πάνω σε ένα πρόγραμμα στοιχειοθεσία tex. Το πρόγραμμα tex αναπτύχθηκε απο τον Doland Knuth το 1977 με στόχο τη συγγραφή μαθηματικών κειμένων. Οστόχος του ήταν να βελτιώσει τη χαμηλή ποιότητα των μαθηματικών εκδόσεων της εποχής του.

Το σύστημα Latex ανεπτυγμένο από τον Leslie Lamport είναι ουσιαστικά ένα πακέτο μακροεντολών βασισμένο στην tex. επιτρέπει στους χρήστες του την εύκολη κατασκευή μαθηματικών κείμενων υψηλής αισθητικής ποιότητας και οργάνωσης. περιέχει εντολές για την οργάνωση πολυσέλιδων κειμένων, την ορθή κατανόηση κι αρίθμηση αναφορών, θεωρημάτων κλπ ελαφρύνοντας το χρήστη από την κουραστική διαδικασία της χειροκίνητης αρίθμησης του κάθε θεωρήματος, λήμματος, βιβλιογραφικής αναφοράς. επιπλέον είναι σίγουρο πως με την Latex η καθαρότητα των μαθηματικών φορμών του κειμένου θα είναι η μέγιστη δυνατή αφού άλλωστε αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος του Knuth.

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button