Ελλάδα

Τρία περιοδικά που μας σημάδεψαν σε ψηφιακή μορφή

52f47660710a94e2d408c8f26b62df50_xlΜια σημαντική εργασία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη μπορούμε να απολαύσουμε πια ηλεκτρονικά.

Πρόκειται για την ψηφιοποίηση σημαντικών περιοδικών εκδόσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου, που για πολλούς απ’ εμάς σηματοδοτούν μια ολόκληρη ζωή.

Η Συλλογή περιλαμβάνει περιοδικές εκδόσεις που συνεχίζουν να εκδίδονται και σε έντυπη μορφή, ή μόνο σε ηλεκτρονική ή ακόμα έχουν σταματήσει να εκδίδονται.

Τα περιεχόμενα των περιοδικών  έχουν ψηφιοποιηθεί και δημοσιευθεί κατόπιν εξασφάλισης της απαραίτητης άδειας για την ηλεκτρονική διάθεση του περιεχομένου από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο του Αρχείου όλων των Ψηφιοποιημένων Περιοδικών της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πάντειου Πανεπιστημίου «Πάνδημος» μπορείτε να  επισκεφτείτε στη παρακάτω διεύθυνση, ανακαλύπτοντας όλο το ψηφιακό Αρχείο:  http://pandemos.panteion.gr/index.php?&op=record&lang=el&q=&pid=cid:19

Ας δούμε λοιπόν  τρία από τα ποιο δημοφιλή περιοδικά, μιας «άλλης εποχής»…

anti

«Αντί»

Το Αντί ήταν ελληνικό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, το οποίο κυκλοφορούσε ανά δεκαπενθήμερο από το 1974 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης και ο αρχιτέκτονας Χρήστος Γ. Παπουτσάκης τον Μάιο του 1972, και από το 1974 ο δεύτερος.
Το πρώτο Αντί κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972 και περιείχε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεωργίου-Αλέξανδου Μαγκάκη για την δημοκρατία, σκίτσα του Μποστ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από πάνω να γράφει «υπέρ Δικτατορίας», μια διαφήμιση με αφίσα του Τσε Γκεβάρα, μια άλλη για βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου, κ.λπ. Οι αρχές της Χούντας συνέλαβαν τον εκδότη του περιοδικού και δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας. Γι’ αυτό και στο εξώφυλλο όλων των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β΄».
Περίοδος Α», τεύχ. 1 (Μάϊ. 1972)-[1974;] ; Περίοδος Β», χρόνος 1ος, τεύχ. 1 (Σεπ. 1974)-περίοδος Β», χρόνος 34ος, τεύχ. 919 (11 Απριλίου 2008).

Δείτε τα ψηφιοποιημένα τεύχη του «Αντί»

«Τετράδια»

Τα «Τετράδια» πρωτοκυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 1980 με την πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που συσπειρώνονταν στα πλαίσια της «Εκδοτικής Ομάδας Εργασία» στην αρχή και της «Ομάδας Εργασία» στην συνέχεια και που ύστερα από μια μακροχρόνια πορεία στο πολιτικό και θεωρητικό πεδίο, θέλησε μέσω του εντύπου αυτού να ενισχύσει τις προσπάθειες κριτικής αντιμετώπισης της σύγχρονής μας πραγματικότητας και να συμβάλλει στο άνοιγμα ενός πλατιού δημοκρατικού διαλόγου γύρω από την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική δημοκρατική και πατριωτική αριστερά.

Δείτε όλα τα Ψηφιοποιημένα τεύχη των «Τετραδίων»

«Σχολιαστής»

Με 87 τεύχη στο ενεργητικό του (86 τακτικά και ένα «εκτός σειράς», για την Τιεν Αν Μεν), μετρώντας πολλούς φανατικούς φίλους και όχι λίγους αντιπάλους, την Πρωταπριλιά του 1990 ο «Σχολιαστής» θα αναγγείλει το τέλος της διαδρομής του: «Ο λόγος είναι απλός. Η συνέχιση της έκδοσής του με τα σημερινά δεδομένα θα απέβαινε σε βάρος της ποιότητας και του περιεχομένου του. Απεχθανόμαστε τις εκπτώσεις κάθε είδους».
Μηνιαίο (1983-1987), Δεκαπενθήμερο (1988), Μηνιαίο (1989-)

Δείτε όλα τα Ψηφιοποιημένα τεύχη του «Σχολιαστή»

left.gr

περισσότερα
Back to top button