Ελλάδα

Όλα όσα αλλάζουν στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και η πόλη εφαρμόζει το θερινό της πρωτόκολλο. Για να δούμε όλα όσα μπαίνουν σε λειτουργία στην πόλη κατά τη διάρκεια του θέρους κια μόνο.

  1. Δρομολόγια πλοίων: Eπιτέλους Θεσσαλονίκη – Σποράδες

flying_cat_4.png

Μπορεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ωστόσο τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια προς τα νησιά του Β. Αιγαίου και τις Σποράδες έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου. Για τα νησιά του Β. Αιγαίου (δρομολόγιο προς Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Πειραιά) υπάρχει ένα μόνο πλοίο οχηματαγωγό. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται άγονη γραμμή και έτσι το υπουργείο αποφάσισε να δώσει τις επιδοτήσεις στο λιμάνι της Καβάλας, με αποτέλεσμα καμία εταιρεία να μην επιλέξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα δρομολόγιά της. Φέτος όμως φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν.  Η γρήγορη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων τόσο της συμπρωτεύουσας όσο και των Σποράδων, και αναμένεται να συνεισφέρει στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η Hellenic Seaways εγκαινιάζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων με ταχύπλοο επιβατηγό από τις 16 Ιουνίου 2016 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2016. Το Flying Cat 4, χωρητικότητας 440 επιβατών, είναι ένα υπερσύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο το οποίο χρονομετρά το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Σποράδες σε λιγότερο από τρεις ώρες. Συγκεκριμένα, το δρομολόγιο θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη καθημερινά στις 09:00, με κατεύθυνση Σκόπελο – Αλόννησο – Σκιάθο. Η επιστροφή θα γίνεται κάθε απόγευμα στις 19:10 από Σκιάθο με στάσεις σε Αλόννησο, Σκόπελο, και άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 22:45. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το δρομολόγιο θα περιλαμβάνει και στάση στη Γλώσσα Σκοπέλου. Η ίδια εταιρεία αφήνει μια μικρή ελπίδα εισαγωγής για τους 2 καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, για σύνδεση με τα νησιά του Β. Αιγαίου με ένα επιβατηγό πλοίο, αλλά θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου αν τελικά θα λειτουργήσει η γραμμή.

  1. Ωράρια μνημείων
”œ™¨¦¬˜¨ε¦¬ 06, 2016DSC_2751
Eικόνα: Μονή Οσίου Δαβίδ – Γιάννης Σημιτόπουλος

Η μεγάλη πληγή της πόλης παραμένει ανοικτή και τους θερινούς μήνες αφού κανένα από τα ήδη κλειστά μνημεία της πόλης δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ξεχάστε λοιπόν το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (κλειστό εδώ και ένα χρόνο), τον Πύργο του Τριγωνίου (κλειστός πάνω από 3 χρόνια, παρά την ανάπλασή του), τα Λουτρά ο Παράδεισος (κλειστά εδώ και 2 χρόνια), το φρέσκοαναπλασμένο Βυζαντινό Λουτρό (ανοικτό μόνο Τρίτη και Πέμπτη (10:00-14:30). Για να μη μιλήσουμε για τα μνμεία της UNESCO εκ των οποίων τα 12 είναι βυζαντινές εκκλησίες για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει το ωράριό τους. Και το αφήνει στην τύχη μήπως τα πετύχει πάνω σε καμιά λειτουργία ή καθαρίζει κανένας καντηλανάφτης/τρια και σ΄αφήσει να μπεις. Η μόνη επισκέψιμη με ωράριο, ο Νικόλαος ο Ορφανός (8:00-15:00 κάθε μέρα) μάλλον θα έχει την ίδια τύχη αφού ο φύλακάς της βγαίνει στη σύνταξη και το ΥΠΠΟ δεν έχει ανακοινώσει προσλήψεις νέων φυλάκων (λόγος για τον οποίο μένουν κλειστά πολλά μνημεία ανά την Ελλάδα). Κατά τα άλλα θα ισχύσει το διευρυμένο ωράριο για τα δημόσια μουσεία και τη Ροτόντα (08:00-19:00). Βυζαντινό, αρχαιολογικό, Λευκός Πύργος λειτουργούν από τον Μάϊο από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 έναντι του χειμερινού 09:00-16:00).

  1. Αστική θαλάσσια συγκοινωνία
IMG_9724
Εικόνα: Γιάννης Τζιμπρές

Υπάρχει στα σχέδια του δήμου εδώ και χρόνια αλλά τελικά εδώ και 2 χρόνια την ανέλαβε πιλοτικά ιδιωτική εταιρεία. Τα καραβάκια της «Thessaloniki Waterways» από τον Μάιο του 2014 ταξιδεύουν στον Θερμαϊκό κόλπο μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες από και προς Θεσσαλονίκη, Περαία και Νέους Επιβάτες, με κόμιστρο 2.75 ευρώ. Έτσι τριάντα έξι χρόνια μετά το τελευταίο δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Τριάδας, η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ Θεσσαλονίκης και Δήμου Θερμαϊκού είναι πάλι γεγονός. Στις 28 Μαϊου εγκαινιάζονται τα δρομολόγια του γνωστού μας πια Κωνσταντή και μετά τις 10 Ιουνίου, ένα δεύτερο καραβάκι θα προστεθεί, ενώ αναμένεται και η προσθήκη ενός τρίτου που θα επιτρέψει να προστεθούν άλλες δυο στάσεις στα δρομολόγια, στην Καλαμαριά και στην Αγία Τριάδα.  Το πλοίο Κωσταντής θα εκτελεί καθημερινά (5) δρομολόγια όλες τις ημέρες: Δρομολόγια από 28/05 έως 12/06: Από λιμάνι προς Νέους Επιβάτες με ολιγόλεπτη στάση στην Περαία: 10:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00 και αντίστροφα: 11:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00

  1. Θερινά σινεμά

FullSizeRender(7)Αγαπημένος θεσμός που παρόλο έχει δει τις αίθουσές του να συρρικνώνονται σε αριθμό τις τελευταίες δεκαετίες, όσα έχουν απομείνει φαίνεται πως αντέχουν ακόμη, ενώ ο κόσμος δείχνει να τα προτιμά το καλοκαιράκι. Φέτος άλλη μια μόνιμη αίθουσα έρχεται να προστεθεί στην πόλη, η αίθουσα 8 cineplexx στο One Salonica. Έτσι συνολικά 13 αίθουσες ανοίγουν το θέρος στην πόλη, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού θα απολαύσουμε ταινίες σε ταράτσες στο πλαίσιο του καθιερωμένου αυγουστιάτικου Taratsa film festival, αλλά και στην υπέροχη ταράτσα μεθέα στον Θερμαϊκό στο δεύτερο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής που ξεκίνησε πέρσι μια συνεργασία με το Φεστιβάλ και λειτούργησε με συγκεκριμένες παραστάσεις και μέρες τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ναταλί, Απόλλων, Ελληνίς, Άλεξ, οι δημοτικοί Αύρα, Άλσος, Παράδεισος, Θερμαϊς, Τζένη Καρέζη, CINE Πανόραμα και CINEΠυλαία και για τους λάτρεις του πιο εμπορικού σινεμά, υπάρχει και η μεγάλη θερινή αίθουσα των Village Cinemas στο Cosmos και αυτή της CINEPLEXX στο One Salonica outlet mall. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

5. Θερινά φεστιβάλ

Έχουμε και λέμε, εντός πόλης: Φεστιβάλ Δάσους, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Stamp festival, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2016 και στις γύρω εξοχές και στη Χαλκιδική: 24ο Sani Festival (8/7-13/8), 38ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς (3-7/8/2016), Μουσικό Χωριό στο Πήλιο, Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης, 24ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Σίβηρη , 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον και την Πιερία, 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα, 2οParthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό στον Παρθενώνα Χαλκιδικής, Φεστιβάλ της Θάλασσας στα Νέα Μουδανιά. Για καθένα από αυτά και άλλα πολλά που θα προκύψουν θα σας κρατούμε ενήμερους σε όλη την διάρκεια του θέρους.

parallaximag.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button