Δυτική ΜακεδονίαΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά και Δυτ. Μακεδονία στο 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού (αναλυτικό ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

IMG_2611

   Μεγάλη αποστολή του επιμελητηρίου Καστοριάς – Σημαντική παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 

Στο 2ο Φεστιβαλ Τουρισμού συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Θεοφύλακτο. Ζυμπίδη, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τη συνδρομή των Επιμελητηρίων Καστοριάς Γρεβενών, Φλώρινας και των φορέων που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού. Την έκθεση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης  με την φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα λαμπρό γεγονός που θα μείνει ως σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία.

IMG_2546

Χιλιάδες οι  επισκέπτες στο περίπτερο τις Δυτικής Μακεδονίας

Κεντρικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να βρουν μέσα στη χώρα τους οικονομικούς και ελκυστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα να έρθουν σε επαφή με γραφεία ταξιδιών αλλά και τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και μέσα από τον πλούτο των εναλλακτικών προτάσεων που θα βρουν, να διαλέξουν τις διακοπές που τους ταιριάζουν.  Ως ιδιαίτερος στόχος έχει τεθεί η ανάδειξη και προβολή τουριστικών προορισμών, μνημείων του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού και φυσικών αξιοθέατων της Βόρειας Ελλάδας συνδυαστικά με τη οινογαστρονομία, τοπικά ποιοτικά προϊόντα και με εντυπωσιακές κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έντυπο υλικό ανάδειξε και προώθησε τις τουριστικές μας ατραξιόν, όπως τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, τα μνημεία της και τον πολιτισμό της. Οι χιλιάδες επισκέπτες  που κατέκλυσαν στην κυριολεξία το περίπτερο, δεν παρέλειψαν να φωτογραφηθούν, αλλά και να γευτούν τα τοπικά μας προϊόντα με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα της περιοχής μας, από τον αξιόλογο σεφ κ. Αθανάσιο Τζαγκατζή. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Όρμος Καστοριάς και του συγκροτήματος “Τα Χάλκινα της Καστοριάς’’ που ξεσήκωσε με το κέφι κα τη ζωντάνια του όλο τον εκθεσιακό χώρο, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας.

IMG_2575

Ενωμένοι μπορούμε να στοχεύσουμε ψηλά

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής, σχεδιάζει την ανάπτυξη και προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος, με ενιαία εικόνα και περιεχόμενο, ως προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών “εμπειριών”. Απώτερο στόχο έχει την αύξηση της ελκυστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, υπό τον όρο πάντοτε της αειφορικής διαχείρισης. Μέσα από τέτοιες δράσεις επιδιώκει την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της και τον επανακαθορισμό της θέσης της στην τουριστική βιομηχανία και στην εσωτερική αγορά, συνδέοντας αρμονικά μνημεία, αξιοθέατα, φυσιολατρικές διαδρομές ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με την οινογαστρονομία της» δήλωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, «στο πλαίσιο ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού ξεκινάμε δράσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες στην Πελοπόννησο και στα νησιά. Εκείνο όμως που είναι ενθαρρυντικό στη δράση αυτή είναι το γεγονός, ότι πήραν μέρος πάρα πολλοί επιχειρηματίες και αυτό είναι προς την θετική κατεύθυνση. Όλες οι περιφερειακές ενότητες ενωμένες, μπορούμε να στοχεύσουμε ψηλά».

IMG_2631

Η Δυτική Μακεδονία με τα αξιόλογα αξιοθέατα που διαθέτει μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης επισκεπτών

 Όπως τόνισε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Κώστας Κυριακίδης, «Το Επιμελητήριο μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιδιώκουν με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας και τον επανακαθορισμό της θέσης τους στην τουριστική βιομηχανία και στην εσωτερική αγορά. Αναδεικνύοντας και συνδέοντας αρμονικά, μνημεία, αξιοθέατα, φυσιολατρικές διαδρομές, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με την οινογαστρονομία της και όλα εν γένει τα «τουριστικά» πλεονεκτήματα που σε αφθονία διαθέτει ο τόπος μας. Η Δυτική Μακεδονία με τα αξιόλογα αξιοθέατα μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης τουριστών, αν τα αξιοθέατα συνδυαστούν με τα πολύ καλά προϊόντα που παράγουμε. Μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε το δικό μας κομμάτι στο πάζλ των τουριστικών προορισμών».

IMG_2540

Ως Επιμελητήριο  Καστοριάς παρουσιάσαμε όλες τις τουριστικές δυνατότητες του νομού

 «Είναι η αρχή της τουριστικής περιόδου και η δράση αυτή στοχεύει στην προβολή όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον εσωτερικό τουρισμό. Ήδη από ότι πληροφορούμαι το ενδιαφέρον για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο. Τα περισσότερα φυλλάδια που διανεμήθηκαν από τα τουριστικά –ξενοδοχειακά καταλύματα είναι  από την περιοχή της Καστοριάς», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καρταγλίδης  για να προσθέσει. «Κάθε Επιμελητήριο, για την καλύτερη δυνατή προβολή, έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια για την περιοχή του. Ως Επιμελητήριο  Καστοριάς παρουσιάσαμε όλες τις τουριστικές δυνατότητες του νομού, από την Καστοριά, το Άργος, το Νεστόριο, ήδη ο κόσμος  έδειξε  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Φεστιβάλ Τουρισμού  παρουσιάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν στις θεματικές του σχολικού τουρισμού, του προσκυνηματικού – θρησκευτικού τουρισμού, του Δρόμου του Κρασιού, το ιαματικού – θερμαλιστικού και άλλων που μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Tέλος στο  «Φεστιβάλ Τουρισμού 2016» συμμετείχαν  40 εκθέτες από όλη την Ελλάδα με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, από την Πέμπτη έως την Κυριακή στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

IMG_2600 IMG_2599

περισσότερα
Back to top button