ΕλλάδαΚαστοριά

Οι βασικές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας

20160531_095323Γράφει ο Γουγούσης Κ. Αναστάσιος Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Υπογονιμότητα είναι η ανικανότητα ενός σεξουαλικά ενεργού ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη στη διάρκεια ενός ετους. Το 85% των ενεργά σεξουαλικά ζευγαριών θα πετύχει εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο, όμως μένει ένα 15% που δε θα μπορέσει. Ο άνδρας ευθύνεται στο 30 – 40% των περιπτώσεων αυτών.

Για να βρεί λύση στο πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθεί σε ουρολόγο – ανδρολόγο. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η η λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση. Ο ουρολόγος – ανδρολόγος, θα ρωτήσει για την ύπαρξη παλαιότερης εγκυμοσύνης, υπαρξη ασθενιών, όπως σακχαρώδους διαβήτη, παρωτίτιδας, παθήσεις θυρεοειδούς, νεφρικής αναιπάρκειας, επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, επίσης εάν έχει έρθει σε επαφή με άλλους βλαπτικούς παράγοντες, όπως ακτινοβολία, θερμότητα, βαφές, αν έχει λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως χημειοθεραπεία κινόλες, φάρμακα για το έλκος, αλκοόλ, ναρκωτικά, αντιφλεγμονώδες.

Στην κλινική εξέταση, θα ελεγχθεί το πέος, ο προστάτης, όσχεο, κοιλία, δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, χροιά φωνής, τριχοφυία. Ο ουρολόγος, θα υποδείξει και μιά εξέταση σπέρματος, σπερμοδιάγραμμα, που είναι και το βασικό εργαλείο. Θα πρέπει να γίνεται με ειδικό τρόπο και από εξειδικευμένα άτομα, υπερηχογράφημα, αιματολογικός έλεγχος.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ:

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ, διόγκωση των φλεβών των όρχεων, στον αριστερό όρχη συνήθως αλλά και στους δύο όρχεις. Στο 40% των υπογόνιμων ανδρών, μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τις φυσιολογικές μορφές τους. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΤΙΤΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ(κριψορχία, δυσπλασία όρχεων, υποσπαδιας, επισπαδιας, φίμωση. Χειρουργική αντιμετώπιση).

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (υπογοναδισμός, διαταραχή θυρεοειδούς ανάλογη θεραπεία).

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ((Προστατίτις, επιδιδυμίτις, ορχίτις. Αντιμετώπιση με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή).

ΓΕΝΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ (Σύνδρομο κλινεφελτερ, κυστική ίνωση).

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (Παίζει ρόλο στην στυτική λειτουργία και σπερματογέννεση).

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (Συχνή χρήση σάουνας, ζεστά μπάνια, καθιστή θέση, στενά εσώρουχα, εργασία με LAPTOL).

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μεταμόσχευση νεφρού ή αν αργεί, υποβοηθούμενη γονιμοποίηση).

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (Οταν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το αίτιο ή όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αποτελεί το 15%. Προτείνεται υποβοηθούμενη γονιμοποίηση).

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ (Κάπνισμα, αλκοόλ, τοξικές ουσίες, χρήση φαρμάκων, προβλήματα στην εκσπερμάτιση και στη στύση, ακτινοβολία).

fonikastorias.gr

περισσότερα
Back to top button