ΚαστοριάΝεστόριο

Το εξαφανισμένο ξόανο του Αγίου Γεωργίου από το Νεστόριο

nestorio copyΔιάβασα την δημοσίευση του εκδότη της ”ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ” Δημήτρη Ιατρίδη, για την έρευνα που διεξάγεται ύστερα από πρόταση του ευπατρίδη Καστοριανού κ. Αναστάση Πηχιώνα και στη συνέχεια και των ενεργών πολιτών, με θέμα την τύχη των ιερών κειμηλίων της Καστοριάς. Αίτημα προς τον Μητροπολίτη Καστοριάς να αναλάβει πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και την επιστροφή των ιερών κειμηλίων, που φέρεται ότι εξαφανίστηκαν (εκλάπησαν) από τον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Την εποχή εκείνη, δεκαετία του 1960 εξαφανίστηκαν 620 ξυλόγλυπτες εικόνες από τους Βυζαντινούς Ναούς της πόλεως.

Ομάδα Νεστοριτών πολιτών συντάσσεται στη προσπάθεια αυτή και εύχεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι ”ένα σπουδαίο και ανυπολόγιστης αξίας θρησκευτικό κειμήλιο υπήρχε στο Νεστόριο και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αρχάγγελου Μιχαήλ ”Κελε” που ήταν Μετόχι της Μονής Αγίου Ζαχαρία που βρίσκεται στον Γράμμο. Αφορά το ξυλόγλυπτο ξόανο του Αγίου Γεωργίου ύψους 2.15χ0.50 μέτρα, όμοιο με αυτό της Ομορφοκκλησιάς.

Ο Παντελής Τσαμίσης Γυμνασιάρχης Καστοριάς στο βιβλίο του ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ” όταν είχε επισκεφθεί το Νεστόριο το έτος 1929 αναφέρει σελ.154…

”Εις τους Ταξιάρχας εύρομεν το ξόανον του Αγίου Γεωργίου 2.15χ0.50 μέτρα. Έχει μικράν ομοιότητα προς το της Ομορφοκκλησιάς. Άνευ χειρών και προσώπου. Διακρίνονται ολίγον τα ώτα και η κώμη. Από της Οσφύος είναι το επικάλυμμα φθάνον μέχρι των γονάτων εις μήκος 0.38. Εις τους πόδας διακρίνομεν τα πέδιλα, το δε ξύλον φαίνεται καθαρόν εκ καρυάς”

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει έρευνα με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καστοριάς, της Δημοτικής Αρχής και όλων των Τοπικών Αρχών για τον εντοπισμό και την επιστροφή του Ιερού αυτού κειμηλίου στον τόπο όπου και ανήκει, το Νεστόριο.

Όπως αναφέρουν οι παλαιότεροι, σε περιόδους που επικρατούσε έντονη ανομβρία και οι αγροτικές καλλιέργειες κινδύνευαν να καταστραφούν από την έλλειψη νερού, οι Νεστορίτες κατέφευγαν στην αναζήτηση βοήθειας από τον Θεό για να τους στείλει βροχή. Μαζεύονταν στην εκκλησία, όπου γινόταν ειδική δέηση και παράλληλα όλοι μαζί προσεύχονταν και παρακαλούσαν τον Θεό να τους λυπηθεί και να τους βοηθήσει. Έπαιρναν το ξόανο του Αγίου Γεωργίου, τα εξαπτέρυγα και περιφέρονταν στους δρόμους του Νεστορίου, στα ξωκλήσια, με προπομπούς τους τέσσερις νέους που μετέφεραν στους ώμους το στολισμένο με λουλούδια ξόανο του Αγίου και πίσω τον παππά, τους ψάλτες και τους πιστούς κατοίκους. Ο παππάς ράντιζε με αγιασμό καθ όλη την διάρκεια της διαδρομής και προσεύχονταν δεόντως. Στο τέλος επέστρεφαν όλοι μαζί στην Εκκλησία και με αγωνία ανέμεναν τα αποτελέσματα της βροχής. Είχε παρατηρηθεί πολλές φορές να έρχεται βροχή μετά το τέλος της λιτανείες.

Έως το τέλος της δεκαετίας του 1950 το ξόανο υπήρχε στο παρεκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Οι πληροφορίες που αναδύονται από την έρευνα αναφέρουν πως κάποιο διάστημα βρέθηκε σε μια γωνία πεταμένο στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Άνω Νεστόριο όπου και χάθηκε. Σίγουρα το μεγάλο σε μέγεθος ξυλόγλυπτο του Αγίου, το βάρος του, εξάπτουν και την πιο τολμηρή φαντασία για τον τρόπο που φυγαδεύτηκε από το Νεστόριο και καθόλου δεν τιμά εκείνους που βοήθησαν στη μεταφορά του.

Δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες για τον τρόπο μετακίνησης, γιατί τα στόματα πάντα ήταν κλειστά. Εικάζεται ότι σήμερα κοσμεί κάποιο σαλόνι πολυτελούς έπαυλη. Εάν σκεφτούμε πως στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς δεκάδες χιλιάδες πιστών μεταβαίνουν να προσκυνήσουν το μοναδικό σε Ορθόδοξη Εκκλησία ξυλόγλυπτο του Αγίου Γεωργίου, το παρόμοιο ξυλόγλυπτο του Νεστορίου. Εάν βρισκόταν σε κάποιο Ναό του χωριού μας, θεωρώ πως χιλιάδες πιστών από ολόκληρη την Ελλάδα θα ερχόντουσαν να το θαυμάσουν και να προσκυνήσουν με όλα τα θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας που προσφέρει ο Θρησκευτικός τουρισμός.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει έρευνα που βρίσκεται το συγκεκριμένο Ιερό κειμήλιο. Ζητώ από τους φίλους και κατοίκους του Νεστορίου να συμμετάσχουν στη προσπάθεια αναζήτησης του ξυλόγλυπτο, κάνοντας ένα LIKE και στη συνέχεια ομαδικά να καταθέσουμε την πρόταση μας για την αναζήτηση του από τους αρμόδιους φορείς.

 Κώστας Σουλτανίδης

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νεστορίου

περισσότερα
Back to top button