Καστοριά

Οφειλόμενα ευχαριστήρια του Νίκου Δόικου

doikos
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου «Αριστερά της «Αριστεράς» το Σάββατο 28/5 στο αμφιθέατρο της Ε.Δη.Κα. , αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω και δημοσίως , μέσα από τον φιλόξενο τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο , την Διοίκηση της Ε.Δη.Κα. για την παραχώρηση της αίθουσας, την κυρία Βενετία Σιώντα για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων και ιδιαιτέρως τον κύριο Σάκη Πρωτόγερο και το τεχνικό προσωπικό της εταιρίας για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης .

Να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς τους 230 συμπολίτες και συμπολίτισσες που με τίμησαν με την παρουσία τους , τους παρουσιαστές του βιβλίου καλούς και ισόβιους φίλους Στέργιο Πιτσιόρλα , Κώστα Αναγνωστόπουλο και Πέτρο Παπασαραντό-πουλο και τον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο που «αγκάλιασε» το γεγονός με συγκινητική προθυμία.

Το κλίμα της εκδήλωσης περιγράφει γλαφυρότατα το ηλεκτρονικό μήνυμα ενός φίλου : «Ήταν μια εμπειρία Δημοκρατίας. Τέσσερεις φίλοι απ΄τα παλιά , από την ίδια ιδεολογική μήτρα , με διάφορες σήμερα απόψεις , αλλού συμφώνησαν , αλλού διαφώνησαν δημόσια και πολιτισμένα , άσκησαν κριτική χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος και έτσι σκιαγράφησαν το εύρος και το βάθος της σύγχρονης Αριστεράς. Σας ευχαριστώ για αυτήν την μοναδική εμπειρία» .

Αν κάποιοι καλοί φίλοι δυσανασχέτησαν με μιαν (όντως άτοπη) πολιτική κριτική που ασκήθηκε , σε ένα σημείο , να αναλογισθούν πως η διαφωνία είναι η μισή χάρη της Δημοκρατίας.

Στο βιογραφικό βιβλίο της «Οι φίλοι του Βολταίρου» (και όχι ο ίδιος ο Βολταίρος , όπως λανθασμένα υποστηρίζεται ), η Evelyn Beatrice Hall υπογραμμίζει : «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Αν αυτό μπορεί να το πιστεύει και να το γράφει μια αστή αγγλίδα συγγραφέας πόσο δύσκολο άραγε είναι να το υιοθετήσει ένας Αριστερός πολίτης ;

Υπήρξαν και παρανοήσεις. Η επίκληση για ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες , από την Φιλελεύθερη Δεξιά έως την Ριζοσπαστική Αριστερά , για την αντιμετώπιση της Ελίτ του οικονομικού ολοκληρωτισμού και της Κρίσης , ερμηνεύτηκε ως δήλωση «περί τέλους της Ιδεολογίας»!!! Είναι προφανής εδώ η παρανόηση .

Αλλά ακόμη και αυτό συγχωρείται σε μια ανοιχτή Δημοκρατική Διαδικασία.

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ . Νίκος Δόικος

περισσότερα
Back to top button