Καστοριά

Συνέδριο “Δίκτυο πόλεων με λίμνες” : ΔΕΝ είναι μέλος ο Δήμος Καστοριάς!

kastoriaΣτη Βέροια θα πραγματοποιηθεί 28/29.5.2016 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις χωροταξικές πολιτικές για τα σχέδια διαχείρισης και ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών, τις τεχνητές λίμνες και τα υδροηλεκτρικά φράγματα, τη διαχείριση, τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης, οικονομικής εκμετάλλευσης και προστασίας των παραλίμνιων περιοχών, τις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, καθώς και την ευρωπαϊκή διάσταση στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.

Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν οι 32 Δήμοι της Χώρας: Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου Βόνιτσας, Άλασσας Κύπρου, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Βορόληνης Κύπρου, Δομοκού, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού,  Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρνακας Κύπρου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παρανεστίου, Σερβίων Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου. Επίσης συμμετέχει ως αρωγό επίτιμο μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

“Το Δίκτυο πόλεων με λίμνες” αποτελεί αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Δήμο Δωρίδας. Συστάθηκε τον Οκτώβριο 2012 από 15 Δήμους μέλη ενώ σήμερα αριθμεί περί τους 31 Δήμους-μέλη από την Ελλάδα και την Κύπρο. Κοινό στοιχείο των Δήμων και Κοινοτήτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι η ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους, με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στο φυσικό περιβάλλον κάθε Δήμου αλλά και στις αντίστοιχες οικονομίες τους.

Σκοποί του Δικτύου είναι:

-Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση λιμνών και περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

-Η ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων με στόχο την προστασία και την ορθολογική, στα περιβαλλοντικά πλαίσια, αξιοποίηση των λιμνών

-Η δημιουργία Ευρωπαϊκού χάρτη λιμνών.

-Η Έρευνα – Εκπαίδευση πολιτών και φορέων για την ποιότητα και την χρήση των υδάτινων πόρων.

-Η Πράσινη Ανάπτυξη.

Στόχοι του Δικτύου είναι οι εξής δράσεις:

-Η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και ταυτοποίηση κοινών προβλημάτων καταγεγραμμένων στις λίμνες του δικτύου και τις περιοχές περιμετρικά αυτών.

-Η δημιουργία σειράς οδηγιών για την αειφόρο διαχείριση των λιμνών εφαρμόζοντας τις βέλτιστες στρατηγικές διατήρησης των φυσικών λιμνών και ταμιευτήρων σε σχέση με το φυσικό δομημένο και ανθρώπινο περιβάλλον.

-Η δραστηριοποίηση για την προαγωγή των πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων.

-Η διενέργεια ερευνών για την αξιοποίηση νέων, απόλυτα συμβατών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι συμμετέχοντες, μορφών ανάπτυξης.

-Η συνεργασία των μελών του δικτύου σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μέσω ευρείας ανταλλαγής και διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού, μέσω πληροφοριών, ιδεών και δράσεων που θα κατατείνουν στη διάχυση της γνώσης για τις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

-Η οργάνωση κοινών προγραμμάτων (προβολής, διαφήμισης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κτλ)

-Η γνωστοποίηση στο κοινό, των θεμάτων που εξετάζονται στις περιοχές τους και της ανάγκης για αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το τοπικό περιβάλλον μέσω οργάνωσης κοινών δράσεων προβολής.

http://dimotikanea.gr/

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button