Ελλάδα

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα!

aristotelis-735x400Στο πρανές του βόρειου λόφου στα αρχαία Στάγειρα εντοπίστηκε ο τάφος του κορυφαίου φιλοσόφου αλλά και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του. Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη θα γίνει το μεσημέρι από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας κ. Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και σε αυτό μετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες.

«Το θέμα της ανακοίνωσής μου είναι ακριβώς αυτό: Ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα», λέει στον Αθήνα 9.84  ο κ. Κώστας Σισμανίδης. Όπως εξηγεί στην αρχαιολογική περιοχή δεσπόζουν δύο λόφοι και έχουν ανασκαφεί η αρχαία αγορά, ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς και στην ίδια ευθεία με αυτά το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη.

«Είναι ένα ιδιαίτερο κτίσμα αψιδωτό, πεταλόσχημο με νοητές διαστάσεις τετραγώνου 10 επι 10. Υπάρχει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, μια εξαιρετική μαρμαροαπόθεση και στο κέντρο , σε μια κενή επιφάνεια , πρέπει να ήταν στημένος βωμός, όπου έχουμε βρεί στάκτες», λέει ο κ. Σισμανίδης και σημειώνει ότι για το εύρημα αυτό είναι ασύμβατη η όποια άλλη χρήση. «Εάν συνδυάσουμε τα ευρήματα με τις αρχαίες πηγές για τον τάφο του Αριστοτέλη τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία».

Επισημαίνει ότι, οι κάτοικοι στα αρχαία Στάγειρα είχαν τιμήσει ως ήρωα τον φιλόσοφο και νομοθέτη, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος οικιστής της πόλης. Μάλιστα είχε μεσολαβήσει στον Φίλιππο της Μακεδονίας για να κτιστούν εκ νέου τα Στάγειρα τα οποία είχαν καταστραφεί.

Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Σισμανίδη περιλαμβάνει τις λεπτομέρεις της ανασκαφής ενώ ο ίδιος ετοιμάζει μια τρίτομη επιστημονική έκδοση για τα ευρήματα στα Στάγειρα.

Newsroom Αθήνα 9.84

περισσότερα

6 Comments

 1. Άλλο ενδείξεις,άλλο αποδείξεις….,.26-5-16 βραδινό δελτίο ειδήσεων (των οκτώ) στο MEGA : Ο κ. Κώστας Σισμανίδης δηλώνει: “Έχω ενδείξεις ότι είναι ο τάφος (Αριστοτέλη),όχι όμως αποδείξεις ” . Αν είναι έτσι, τότε γιατί αυτός ο “ντόρος” ; αφού ξέρουμε,πως ένας καλός δικαστής-και μόνο;- πάντα θα λέει : ” Εκατό ενδείξεις δεν κάνουν μια απόδειξη”…..

 2. Όπως έχω πει και πριν πολλά χρόνια το 1990 σε ένα δοκίμιο που έγραψα. Στην Ελλάδα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια, όπου γεννήθηκε και έζησε κάποιος από τους αρχαίους φιλόσοφους έπρεπε να έχουμε χτίσει ανοικτές σχολές φιλοσοφίας όπου θα διδάσκεται φιλοσοφία με βάση το σημείο όπου γεννήθηκε κάθε ένας από τους φιλοσοφους. Για πάράδειγμα Ακαδημία Πλάτωνος -Πλατωνική Ακαδημία και Σωκρατική – Εύβοια Αριστοτελική σχολή- Γέρακας -Επικουρική φιλοσοφική σχολή- Στην λέσβο θα έπρεπε να έχουν φιλολογική σχολή Σαπφούς για μελέτη σε ποίηση και λογοτεχνία και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας. Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχολή μηχανικής πανεπιστήμιο του ΗΡΩΝΑ με ανθρώπους μελετητές και εφευρέτες; Είναι δυνατόν να μην έχουμε ΟΜΗΡΙΚΗ φιλολογική σχολή! Είναι δυνατόν να μην έχουμε ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ σχολή ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ Είναι δυνατόν να μην έχουμε ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πανεπιστήμιο ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ και βοτανολόγων σε συνδιασμό με χημεία και διατροφή με την γεωπονική σχολή. Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχολή γλυπτικής και αρχιτεκτονικής ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΟ πανεπιστήμιο ειδικά το Ιπποδάμειο που βασίζεται όλη η σύγχρονη αρχιτεκτονική σε αυτόν! Οι σχολές αυτές επίσης θα έπρεπε να είναι ανοιχτές για όλους και όχι με διπλώματα και τάξεις και ηλικίες και άλλες σύγχρονες ηλιθιότητες και διευθυντάδες σούργελα ακαδημαικούς με παράσημα και γελοίες μασονοβλακείες που το ανόητο στείρο σύστημα εφαρμόζει. Αλλά που μυαλό οι πανηλίθιοι νεοέλληνες για τέτοιου είδους εξέλιξη. Το μόνο που ξέρουν είναι να θαυμάζουν σπασμένες πέτρες και ερείπια και να αναμασάνε έννοιες και σκέψεις. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΥΣΟΥΝ; Απλώς γεννήθηκα σε αυτήν την περιοχή της γης, δεν έχω δίπλωμα ούτε είμαι στην βουλή δεν είμαι αρχαιολόγος ούτε δήμαρχος ούτε υπουργός πολιτισμού ούτε καν γνωρίζουν το όνομά μου! ΓΛΑΥΚΩΨ 1990 Απόσπασμα από δοκίμιο

 3. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ όμως έχουμε. Σας πειράζει που έχει ως έμβλημα το πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου;;;
  (Αλλού είναι το πρόβλημα πάλι…)
  Καλημέέέραααα !!!

 4. Πάσχετε από αθεράπευτη και στείρα προγονοπληξία, αγαπητέ κύριε δοκιμιογράφε με τον ασύντακτο λόγο και την άγνοια βασικών κανόνων στη χρήση της ελληνικής γλώσσας! Είστε βέβαια ένα είδος υπό εξαφάνιση (ευτυχώς), αν και στη θέση σας ξεφύτρωσε το άλλο ακραίο σύμπτωμα της ξενομανίας (δυστυχώς). Η ισορροπία είναι πάντα το ζητούμενο. Αρχαιοελληνική υπέρτατη αξία δεν είναι αυτό;

 5. Είναι παραχάραξη αγαπητέ. Τι γυρεύει η κεφαλή του Δημητρίου στην ταυτότητα του Αριστοτέλη; Και τι σχέση έχει αυτός ο κατακτητής και διώκτης των Ελλήνων με την επιστήμη; Είναι ντροπή που εμείς ως απόγονοι του Αριστοτέλη δεχτήκαμε αυτή την βεβήλωση.
  Να είσαι καλά
  Αριστοτέλης Κακογεωργίου από την Ομάδα Ἑ”

 6. Η παραχάραξη γίνεται από την “Ομάδα Ε”. Από άγνοια ή από σκοπιμότητα;
  Ναι μεν το Πανεπιστήμιο ονομάζεται Αριστοτέλειο, αλλά διδάσκονται διάφοροι τομείς της Επιστήμης, μέχρι Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών λειτουργεί. Μήπως με το ίδιο σκεπτικό να διεκδικήσουν οι Μουσουλμάνοι το κεφάλι του Μωάμεθ σαν έμβλημα ή επειδή εκεί πριν κτιστεί το ΑΠΘ ήταν τα Εβραίικα τα Μνήματα είχαν οι Ισραηλίτες καμιά απαίτηση;
  Και σε άλλα δύο σημεία να εστιάσω, γιατί είναι εκφράσεις ανιστόρητες.

  1) “Και τι σχέση έχει αυτός ο κατακτητής και διώκτης των Ελλήνων με την επιστήμη;”
  Γιατί τόσο μένος; Πόθεν τεκμαίρεται ότι ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε κατακτητής ;
  Γόνος αριστοκρατικής οικογενείας της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 22 χρόνων ήταν ήδη Χιλίαρχος του Ρωμαϊκού Στρατού. Οι Έλληνες όμως δεν περίμεναν τον Δημήτριο, για να κατακτηθούν, είχαν ηττηθεί κατά κράτος αιώνες νωρίτερα.
  Και γιατί διώκτης των Ελλήνων;
  Στη Θεσσαλονίκη είχε συγκροτήσει Όμιλο Νέων προς μελέτην της Αγίας Γραφής. Η Ιστορία δεν τον αναφέρει πουθενά ως διώκτη των Ελλήνων. Αντιθέτως, έφερε ελληνικότατο όνομα (και μετά το βάπτισμα). Κατά των ΡΩΜΑΙΩΝ κατακτητών αντιστάθηκε αρνούμενος να υποταχθεί στο διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού “περί αρνήσεως του Χριστιανισμού”, με τίμημα βέβαια την ίδια του τη ζωή.
  Αυτά παθαίνουμε όμως όταν ζυγίζουμε τα πράγματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή, τη φυλακή του Σωκράτη την πιστεύουμε (και καλά κάνουμε), αλλά τη φυλακή του Δημητρίου και του Νέστορος, καθώς και την εν ψυχρώ δολοφονία της Ανυσίας (πέντε χρόνια νωρίτερα και για τον ίδιο λόγο) να τα αποκρύψουμε…
  Και ποιο καλύτερο πρότυπο για τους Φοιτητές από έναν εικοσιδυάχρονο καλλιεργημένο νέο, ο οποίος θυσίασε νιάτα και αξιώματα, για να σταθεί συνεπής στον Λόγο Του και να μη προσκυνάει πέτρες και ξύλα;

  2) “Είναι ντροπή που εμείς ως απόγονοι του Αριστοτέλη δεχτήκαμε αυτή την βεβήλωση”.
  Τιμή μας και χαρά μας που βρέθηκαν φωτισμένα μυαλά και καθιέρωσαν αυτό το έμβλημα χωρίς ωστόσο να υποτιμήσουν και τον μεγάλο Έλληνα Φιλόσοφο.
  Γιατί, τα παιδιά μας όταν αξιώνονται να πάρουν το πτυχίο τους στο ΑΠΘ, δίνουν όρκο ή διαβεβαίωση μπροστά στο ψηφιδωτό του Αη Δημήτρη, αλλά μετά φωτογραφίζονται και μπροστά στο άγαλμα του Αριστοτέλη! Αυτό είναι το ξυναμφότερον κατά τον Θουκυδίδη, για να μιλήσω σε απλά ελληνικά.
  Όσο για το ποιανού απόγονοι είμαστε, πραγματικά ένας Θεός το ξέρει… Αν βέβαια η αναφορά σχετίζεται με την πνευματική κληρονομιά, τότε Έλληνες είμαστε όλοι οι μετέχοντες της εκείνων παιδεύσεως, για να μη φάμε το δίκιο και του Ισοκράτους.

  Δεν θα έγραφα σχόλιο, αν δεν γνώριζα ότι το ιστολόγιο το διαβάζουν και νέα παιδιά, τα οποία δικαιούνται να έχουν πλήρη και όχι μονομερή πληροφόρηση.
  Περιορίστηκα μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά, αν χρειαστεί, θα επανέλθω, γιατί δεν έχω ακόμη αντιληφθεί αν η “Ομάδα Ε” είναι “υπέρ των Ελλήνων” ή “κατά των Χριστιανών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button