Εκδηλώσεις

Τα αναδυόμενο πολυκεντρικό σύστημα: Οι αγωγοί σύγκλισης

 

doikos nik

Απόσπασμα από το δοκίμιο του Νίκου Δόικου «Αριστερά της «Αριστεράς»» που παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ αυτό το Σάββατο, 28/5, στις 7:00μμ

 

Η μικρή πλανητική μας οικογένεια νοιώθει τις οδύνες μιας ριζικής αναδιάταξης . Παρά τις πολλές αντιστάσεις , γεννιέται ο νέος πολυκεντρικός πλανητικός καταμερισμός πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας .

Ο νέος πολυκεντρικός κόσμος .

Ε.Ε. , ΗΠΑ , NAFTA , BRICS , Ιαπωνία , προς το παρόν .

Θεωρώ ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμη εξέλιξη . Και το αναπόδραστον οφείλεται κατά την γνώμη μου στους αγωγούς σύγκλισης . Τους ονομάζω «αγωγούς σύγκλισης» γιατί με την λειτουργία τους αφενός εμπεδώνουν την πολυκεντρικότητα αφετέρου δε συμβάλλουν στην οργανική σύγκλιση των διαφορετικών κέντρων στο οικονομικό (αρχικώς) και αργότερα στο πολιτικό πεδίο συνύπαρξης .

 

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα . Πάρτε την αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για την παράδοση συστήματος πυραύλων  S-300 . Ανολοκλήρωτη λόγω των κυρώσεων που εν τω μεταξύ επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Τελικώς , κατέστη δυνατή η επανενεργοποίηση  της συμφωνίας και πώληση τού ακόμα πιο σύγχρονου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S- 300 VM Antey 2500 στο Ιράν με τον νομικό ισχυρισμό ότι , τυπικά , δεν παραβιάζεται η από το 2010 απαγόρευση προμήθειας των κοινών συστημάτων S- 300 .

Μάλιστα λέγεται πως το νέο σύστημα θα ενισχύσει αποτελεσματικότερα και την ασφάλεια της Συρίας , της οποίας σύμμαχος είναι το Ιράν και τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας τυχαίνει να είναι η Κίνα η οποία βρίσκεται , σταθερά ,στο πλευρό της Συρίας .

Δύο ισχυροί πόλοι των BRICS , Κίνα και Ρωσία στην πυρίκαυστη ζώνη .

Πως συναρμόζονται αυτές οι διακυμάνσεις με την Αμερικανική διάθεση προσέγγισης του Ιράν και με την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της Συρίας ;

Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε τούτες τις προσεγγιστικές πρωτοβουλείες ;

Ρόλος αγωγού σύγκλισης .

Από την μια εμπεδώνει την πολυκεντρικότητα ενισχύοντας την θέση των BRICS και από την άλλη υποβοηθά την σύγκλιση των διαφορετικών κέντρων συμφερόντων αποδεικνύοντας ότι το πολυκεντρικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά για όλους .

 

 

Αλματώδης η παρουσία της Κίνας στην Αφρική .

Καθώς η οικονομική βοήθεια της Δύσης και των Ταμείων του Bretton Woods προς Αφρικανικές χώρες παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις μεταρρυθμίσεων , είναι λογικό , να προτιμάται η άνευ όρων Κινεζική οικονομική βοήθεια ( αν και σε διακριτές περιπτώσεις   συμβάλλει στην …ανεξέλεγκτη κατανομή των πόρων) .

Και στο γεωγραφικό κέντρο , μεταξύ Ασίας , Αφρικής και Ευρώπης , το λιμάνι του Πειραιά , πύλη της Κίνας προς την ΕΕ .

Ελλάδα – Ισραήλ – ΕΕ .

Ελλάδα- Ισραήλ – ΗΠΑ .

Ελλάδα – Κίνα – ΕΕ.

Ελλάδα –Ρωσία – ΕΕ.

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ

Με διαδραστικές συνέργειες , και οι τέσσερεις χώρες  εμπεδώνουν την πολυκεντρικότητα και συγχρόνως λειτουργούν ως αγωγοί σύγκλισης του συστήματος .

Και βέβαια ο ρόλος ενός αγωγού σύγκλισης , παρότι αρύεται την δυναμική του στο γεωστρατηγικό πεδίο , προσφέρει παράλληλες ευκαιρίες σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης , μέσω πολυμερών επενδύσεων .

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο η Ελλάδα θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει σήμερα με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες σε ενωτική βάση μιας Εθνικής και Κοινωνικής επανεκκίνησης.

 

 

περισσότερα
Back to top button