Ελλάδα

Σε εξέλιξη η επιχείρηση αποσυμφόρησης στην Ειδομένη (βίντεο)

54321321

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά από το πρωί της Τρίτης μια επιχείρηση ήπιας εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 18 λεωφορεία με περισσότερους από 850 ανθρώπους.

Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν ήδη στις δύο πρώτες από τις συνολικά έξι ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές-εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων. Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης εξελίσσεται «απολύτως ομαλά», σύμφωνα με την Αστυνομία. Από χθες το βράδυ αστυνομικοί και μεταφραστές ενημέρωναν τους πρόσφυγες για την επιχείρηση. Το κλίμα είναι ήρεμο ενώ πολλά ακόμη λεωφορεία βρίσκονται σε αναμονή για την  μεταφορά προσφύγων σε οργανωμένες δομές.

Από τον καταυλισμό έχουν αποχωρήσει τα προηγούμενα 24ωρα περίπου 2.500 άτομα, ενώ στο σημείο παραμένουν περίπου 8.000.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη και διαβεβαίωσε ότι θα επιχειρηθεί μία ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης.
Προτεραιότητα δίνεται στη μετακίνηση όσων διαμένουν σε σκηνές στα χωράφια, αλλά και γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

432112

Για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τόνισε ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εν αναμονή για την  απομάκρυνσή τους.

Σχετικά με τις διμοιρίες ΜΑΤ οι οποίες στάλθηκαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς θεωρείται φυσικό με τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων να υπάρξουν αντιδράσεις, από μειοψηφίες που ενδεχομένως να αρνηθούν να αποχωρήσουν.

Προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς τη χρήση βίας και με προφυλάξεις για την ασφάλεια των προσφύγων.

Την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από την Ειδομένη χωρίς την παρουσία αλληλέγγυων και δημοσιογράφων καταγγέλλει η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας.

 

Σε οργανωμένες δομές μετακινούνται οι πρόσφυγες από την Ειδομένη

Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο από την Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με πιο οργανωμένο τρόπο, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Προτεραιότητα δίνεται στη μετακίνηση όσων διαμένουν σε σκηνές στα χωράφια, αλλά και γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Η μεταφορά, γίνεται με λεωφορεία, σε οργανωμένες δομές που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη και θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, είπε ο κ. Κυρίτσης.

Πάντως, «όχι» στη φιλοξενία προσφύγων εντός του δήμου Γρεβενών, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Την ικανοποίησή της, μέσω του εκπροσώπου της, για τη μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής εξέφρασε η Κομισιόν.

Αισθητά μειωμένες είναι οι ροές προσφύγων την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με το λιμενικό, από τις 16 έως τις 23 Μαΐου σε επτά περιστατικά, διασώθηκαν 238 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, την εισαγγελική αντίδραση προκάλεσαν οι σοκαριστικές καταγγελίες, ότι παιδιά-πρόσφυγες εκδίδονται βιαίως στο Ελληνικό και την Ειδομένη.

Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα

 

ert.gr

 

περισσότερα
Back to top button