Ελλάδα

Σε αστυνομικό κλοιό η Ειδομένη – Ξεκινά η εκκένωση του καταυλισμού

563412

Οι αρχές δρομολογούν την μετακίνηση όσων προσφύγων διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα σε τέσσερις νέους χώρους φιλοξενίας.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει από χθες στην περιοχή της Ειδομένης, καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για την οργανωμένη επιχείρηση απομάκρυνσης και μεταφοράς των προσφύγων που διαμένουν εδώ και πέντε μήνες στον άτυπο καταυλισμό σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Οι εικόνες της Ειδομένης, όπου χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, άρρωστοι, τραυματισμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες διέμεναν στα χωράφια υπό αντίξοες για ανθρώπινα όντα καιρικές συνθήκες, μέσα στη βροχή, το κρύο, τον ήλιο της άνοιξης και τα φίδια έχουν κάνει όλους αυτούς τους μήνες το γύρο του κόσμου.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε προσπάθεια να πείσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν ακόμα στην περιοχή να μεταφερθούν σε ασφαλείς και άνετους χώρους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη ελπίζοντας, έστω και αμυδρά ότι θα ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη.

Αστυνομικός κλοιός

Από χθες στην περιοχή γύρω από τον παράτυπο προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης έχουν λάβει θέσεις περισσότερες από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν την περιοχή, προκειμένου να μην παρεισφρύσουν ταραχοποιά στοιχεία μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό.

Η διαδικασία εκκένωσης δεν θα είναι σε καμία περίπτωση βίαιη και οι άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται εκεί μόνο για να επιβλέψουν τη διαδικασία, που θα διεκπεραιώσουν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και των υγειονομικών αρχών, με τη συνδρομή μεταφραστών.

Με πούλμαν η μεταφορά των προσφύγων

Η αστυνομική επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά, με λεωφορεία, των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Χθες περίπου 2.000 από τους περίπου 8.500 πρόσφυγες που συνεχίζουν να διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης πείστηκαν να φύγουν και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Οι διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Τέσσερις νέοι χώροι φιλοξενίας

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν αυτές τις ημέρες σε νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια που μισθώθηκαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να μετασκευαστούν κατάλληλα για να καλύψουν τις προδιαγραφές φιλοξενίας των προσφύγων.

euro2day.gr

 

περισσότερα
Back to top button