ΑγροτικάΚαστοριά

Καστοριά: Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2016: Ενίσχυση έως 22000€ με υποχρεώσεις για 3 ως 4 χρόνια – Του Δημήτρη Νάτου

1 (2)Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών του 2016 στοχεύει στη δημιουργία νέων επιχειρηματιών αγροτών που θα διαθέτουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις.

Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου είναι όλοι οι νέοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων δαπανών ανέρχεται ως τις 22.000 Ευρώ. Συγκεκριμένα, το βασικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.000€ Ευρώ και προσαυξάνεται αθροιστικά κατά 2.500€ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων είναι ορεινή ή σε μικρά νησιά και κατά 2.500€ αν η κατεύθυνση της νέας αγροτικής δραστηριότητας θα είναι η ζωική παραγωγή.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου αγρότη στο πρόγραμμα θα αποτελεί το 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν ένα τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης . Το επιχειρηματικό σχέδιο αυτό θα πρέπει να διαθέτει διάρκεια από 3 έως και 4 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος αγρότης δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Δρ. Δημήτρης Νάτος

Γεωπόνος

Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ

 

Το γραφείο του γεωπόνου-μελετητή Δημήτρη Νάτου (Πτολεμαίων 3, Καστοριά, 2467025043/6972705625) προσφέρει δωρεάν ενημέρωση για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2016.

Προετοιμασία για τη σύνταξη ενός επιτυχημένου φακέλου υποψηφιότητας καθώς και αποτελεσματική τεχνική στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

 

Πηγή: natos.gr

περισσότερα
Back to top button