Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Τα “Μαγαζιά” της Καστοριάς (του Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου)

 7654654

Η ανεκμετάλευτη πολιτισμική μας κληρονομιά

     Όταν ο καιρός δεν είναι καλός και η λίμνη δεν προσφέρεται για κωπηλασία, τότε μαζί με τον παλαίμαχο συγκωπηλάτη και φίλο Χαρίλα βρισκουμαι εναλακτικούς τρόπους γύμνασης όπως στο βουνό ή στον γύρο της λίμνης. Πριν αρκετό καιρό βρεθήκαμε τυχαία στο μνημείο της φύσης που ακούει στο όνομα ΄΄Του παταράγκου η τρύπα ΄΄ για την οποία κάναμε αφιέρωμα στον ιστότοπο ΦΟΥΙΤ και στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, που μας φιλοξενούν και μας ανέχονται, αναμερόμενοι συν τοις άλλοις και στην προέλευση του ονόματος της φυσικής αυτής σπηλιάς.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε τον γύρω της λιμνης, με στόχο να ανεβούμε από το μονοπάτι που το λέγαμε ΄΄ κοκκινόχωμα ΄΄ καταληγοντας στην βόρεια παραλία.

45667543

Μετά τη ΄΄Γκουλουμπίντσα΄΄ λοιπόν όπου βρίσκονται τα λεγόμενα ΄΄Μαγαζία΄΄ βλέπουμε τις ανασκαφές χορταριασμένες, την πινακίδα πεταμένη και γενικά τον χώρο παραμελημένο χωρίς περίφραξη. Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι, στην περιοχή αυτή κατά τα λεγόμενα παλαιοτέρων,  υπήρχε αρχαίος λατρευτικός χώρος, που μετά μετατράπηκε σε χριστιανικό μοναστήρι η σκήτη και μετά στεγάστηκαν εκεί τα λεγόμενα ΄΄μαγαζιά΄΄. Αυτά εμείς έχουμε ακούσει, για το τι όμως ισχύει θα πρέπει να μας το πουν οι ειδικοί. Αν κάποιοι γνωρίζουν κάτι άλλο, εμείς ευχαρίστως θα το καταγράψουμε και θα το δημοσιεύσουμε.

Το ανακινούμε και το αναφέρουμε το θέμα αυτό, προκειμένου να φροντίσουν οι αρμόδιοι να περιφράξουν και να φροντίσουν το χώρο έτσι ώστε όταν ξαναγίνουμε πλούσιοι ως κοινωνία και υπάρξουν ευαίσθητοι ΄΄άρχοντες΄΄ του τόπου να το αξιοποιήσουν, ουτοσώστε  να το απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι τουρίστες έστω και μόνο με μια επεξηγηματική αναθηματική στήλη.

Δεν μπορεί μια πόλη αρχόντισσα βυζαντινή με ζωή χιλιετηρίδες, να μην μπορεί τουλάχιστον να διαφυλάξει τα μνημεία της που τις δίνουν ζωή και πλούτο.

Ο γύρος της λίμνης είναι ένα από τα σπανιότατα μνημεία της φύσης αφού σε μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων περιλαμβάνει: 

  1. Την σπηλιά του Δράκου.
  2. Την Παναγιά Μαυριώτισσα και το εκκλησάκι του Αϊνικόλά.
  3. Την σπηλιά Γκουλουμπίντσα,
  4. Τα μαγαζιά.
  5. Το μονοπάτι με την ονομασία ΄΄Κοκκινόχωμα΄΄ που οδηγεί στον προφήτη Ηλία.
  6. Τον Ναό του Σωτήρα ΄΄Αϊσωτήρα΄΄
  7. Το ερειπομένο βυρσοδεψείο ΄΄Νταμπαχανάς΄΄ δίπλα από τον ΝΟΚ που δεν φαίνεται.
  8. Το αρχοντικό Τσιατσαπά κλπ.
  9. Και τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά (Νταή, Νάντσιου, Οικονομιδη,κλπ)

και άλλο φυσικό πλούτο, που θα μπορούσε να απολαύσει κανείς περπατώντας, ποδηλατώντας ή ψαρεύοντας.

Η ελληνική  γη και  ιστορία κρύβει πολλά μυστικά μέσα της. Αν τα αναδείξουμε και τα προβάλλουμε κατάλληλα μόνο κέρδος και όφελος θα έχουμε. Επειδή δε όπως λέει μία αρχαία ρήση ότι << πενία τέχνες κατεργάζεται>>, είναι καιρός τώρα που η οικονομία δεν είναι στα καλά της και γίναμε φτωχότεροι, είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δεν έχουν οι άλλοι. Δηλαδή τον κρυμμένο,  λιμνάζοντα και ΄΄κοιμισμένο΄΄ πολιτισμό μας, που είναι αναξιοποίητος και περιμένει να τον επεξεργασθούμε να τον συντηρήσουμε  να τον ψηφιοποιήσουμε και να τον αναδείξουμε.

 

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο

Διότι:

Ένας τόπος χωρίς ιστορία θα ήταν ορφανός και δυστυχισμένος. Γιατί το σήμερα έρχεται από το χθες, το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν.

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button