Ελλάδα

Πολιτικό τραύμα στην κυβέρνηση με παραίτηση Κατριβάνου

202537-15215009Με μια, όχι αριθμητική μεν άλλα πολιτικά ουσιαστική, απώλεια πέρασε η κυβέρνηση τον τελευταίο κάβο τον μνημονιακών προαπαιτούμενων μετά την διαφοροποίηση και την παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου.

Η Βασιλική Κατριβάνουανακοίνωσε την παραίτησή της από τη θέση του βουλευτή λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα και αφού προηγουμένως είχε καταψηφίσει τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τον δημοσιονομικό κόφτη.

Η – πρώην πλέον – βουλευτής υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, η διαφοροποίηση της όμως στα δυο επίμαχα άρθρα προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στο Μαξίμου, όσο και μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και, στην πράξη, της ζητήθηκε η παραίτηση και η παράδοση της έδρας στα πρότυπα της πρακτικής Σακελλαρίδη.

Το κλίμα αυτό μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Βασιλική Κατριβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ενώ κομματικές πηγές σημείωναν ότι η στάση της «ήταν άδικη για τους υπόλοιπους βουλευτές που σήκωσαν το βάρος της υπερψήφισης των δύσκολων μέτρων».

Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν ανακοινώσει την παραίτηση της πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν μεν ότι«δεν τίθεται θέμα διαγραφής της Βασιλικής Κατριβάνου, αλλά η ίδια η θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της».

Οι οποίες πηγές, δε, προανήγγειλαν «άμεσες εξελίξεις».

Η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της Ομάδας των 53,δημοσιοποίησε την παραίτηση της μέσω Facebookγράφοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα {…} Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας, ταυτόχρονα όμως αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι…»

Τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου στη Βουλή θα πάρει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικόΓιώργος Κυρίτσης.

Η Βασιλική Κατριβάνου ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 και εκλέγεται στη Β’ Αθήνας ενώ ήταν υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση και για την συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό και στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την επικύρωση της είχε καταψηφίσει το άρθρο 60 που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Βασιλικής Κατριβάνου: 

Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας.

Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας• ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική.

Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»• αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη.

Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας.

Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά• έναν βίο αξιοβίωτο.

tvxs.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button