Ελλάδα

Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αλληλλεγγύη» για κατάχραση 5,6 εκατ. ευρώ

ResizerΣτο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προτείνει ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος να παραπεμφθούν 4 κατηγορούμενοι για τα πεπραγμένα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο  ζητά να καθήσουν στο εδώλιο ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της  ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απιστία  και ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση αφορά ποσό  5,6 εκ. ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για να πραγματοποιήσει  συγκεκριμένες «δράσεις» τις οποίες  όμως φέρεται πως   είτε   άφησε ημιτελείς, είτε δεν τις πραγματοποίησε καθόλου. Κεντρικό πρόσωπο της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, φέρεται να είναι ο Δ.Φουρλεμάδης καθώς είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ.

Στη δεύτερη κατηγορούμενη αποδίδεται ότι εκ της θέσεως της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ.Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκ. ευρώ ενώ στους άλλους δύο ότι βεβαίωσαν ψευδώς  όταν  έλαβαν εντολή ελέγχου  από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως πως το ποσό των 5,6 εκ. ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ. Στην πραγματικότηταόμως, κατά τον εισαγγελέα, τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί-πλην ελαχίστων χιλιάδων-  ενώ δεν είχε υλοποιηθεί   κανένα από τα προγράμματα που η Οργάνωση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.

Μεταξύ των προγραμμάτων που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και δεν πραγματοποίησε είναι,  όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. ευρώ.

Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ κατήγγειλε τη σύμβαση  τον Ιούνιο του 2007 καλώντας  τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5,6 εκ. Ευρώ. Ωστόσο από το ποσό αυτό επεστράφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ και στον Δ.Φουρλεμάδη αποδίδεται πως το υπόλοιπο το ιδιοποιήθηκε παρανόμως, ενσωματώνοντάς το στην περιουσία του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όμως φέρεται να χάθηκαν  και σε άλλα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των 4 κατηγορούμένων σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.

πηγή: star.gr

περισσότερα

One Comment

 1. Διορθώστε στον τίτλο : κατάχρΗση
  Η λέξη καταχραστής ανήκει στο ετυμολογικό πεδίο του ρήματος καταχρώμαι.

  Το καταχρώμαι είναι αρχαίο (αρχική σημασία: “χρησιμοποιώ πλήρως”), και απέκτησε τη σημερινή του σημασία ήδη από την εποχή του Πλάτωνα. Το αρχαίο ρήμα χρώμαι (χρήομαι) σήμαινε “μεταχειρίζομαι, χρησιμοποιώ”, αλλά άλλα ρήματα σε -χρώμαι (πέρα από το καταχρώμαι) δεν έχουν επιβιώσει στη νεοελληνική γλώσσα. Όλα αυτά τελικά ανάγονται σε μια μικρούλα λέξη, το χρη “πρέπει, είναι ανάγκη”, το οποίο σχημάτισε τεράστια λεξικολογική οικογένεια (χρεία, χρέος, χρήστης, χρήση, χρήμα, χρήσιμος, χρησμός, χρειάζομαι, χρηστός, άχρηστος, αχρείος και πολλά άλλα). Ο αναμενόμενος σχηματισμός ουσιαστικού ήταν κατάχρηση, λέξη και πάλι αρχαία, η οποία απέκτησε τη σημερινή της σημασία κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

  Μα, αν το καταχρώμαι έδωσε την κατάχρηση, τότε γιατί για το πρόσωπο η λέξη είναι καταχραστής και όχι κάτι σε -χρηστης (που είναι το αναμενόμενο, λόγω του -χρηση); Λοιπόν, πέρα από το χρώμαι που ήταν χρήομαι, υπήρχε και χράομαι. Το ρήμα χράω μπορεί να μην το έχουμε βρει στον ενεστώτα, αλλά απαντά σε άλλους χρόνους και οι σημασίες του ήταν ποικίλες: “επιτίθεμαι | επιθυμώ βαθιά | χρησμοδοτώ | παρέχω για χρήση | εφοδιάζω κ.ά.” Ο αόριστος του αρχαίου καταχρώμαι ήταν κατεχρήσθην [-ήο-], αλλά στα νεότερα χρόνια σχηματίστηκε το κατεχράσθην [-άο-]. Αυτό το κατεχράσθην, λοιπόν, χωρίς την εσωτερική αύξηση [-ε-] και με το παραγωγικό τέρμα -τής (πρβλ. ακροώμαι -> ακροατής) μας έδωσε το καταχραστής, το οποίο σχηματίστηκε και πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 19ο αι.

  Επειδή όμως ο ενεστώτας τού καταχρώμαι είναι σχετικά δύσχρηστος και οι παρελθοντικοί χρόνοι (καταχράστηκα, καταχραστεί) είναι αφενός μεν πολύ πιο εύχρηστοι αφετέρου δε πραγματολογικά συνηθέστεροι (καθότι η κατάχρηση κατά κανόνα εντοπίζεται εκ των υστέρων, ήτοι ως παρελθοντικό γεγονός), αυτό το [-χρασ-] σε συνδυασμό με το ουσιαστικό καταχραστής οδηγούν κάποιους ομιλητές στο να υποθέσουν την ύπαρξη του λαθεμένου τύπου κατάχραση.

  Πηγή : insomnia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button