Ελλάδα

Μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα και δόσεις για όσους παύουν να παίρνουν το ΕΚΑΣ

1976044Τη διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, καθώς και την επιστροφή των εισπραχθέντων ποσών ΕΚΑΣ από όσους παύουν να είναι δικαιούχοι σε μηνιαίες δόσεις που να μην ξεπερνούν τα 30 ευρώ φέρνει με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας ως αντισταθμιστικά μέτρα της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Η τροπολογία θα προβλέπει ακόμη τη βαθμιαία εφαρμογή «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται:

«Με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νόμο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η βαθμιαία εφαρμογή «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές.

» Για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» θεσπίζεται, ως αντισταθμιστικό μέτρο της σταδιακής κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ, η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του.

Περαιτέρω, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, προβλέπεται ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών σε μηνιαίες δόσεις που να μην ξεπερνούν τα τριάντα (30) ευρώ».

tvxs.gr

περισσότερα
Back to top button