Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο αρχαιολογικός θησαυρός στην Κρεπενή (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

654432

-«Κυρία τι θα πει σήψη;» 
Φτάσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείου Άργους Ορεστικού τη στιγμή όπου η Δρα Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Καστοριάς και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών στην Κρεπενή Καστοριάς προσπαθούσε να εξηγήσει στο λιλιπούτιο κοινό της (ήμερα των Μουσείων γαρ) τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατο. Εύλογο ερώτημα από τα παιδιά, μιας και ο αρχαιολογικός θησαυρός που ανακάλυψε με την ομάδα της είναι τρεις νεκροπόλεις με πλούσια κτερισμένες ταφές διαφορετικών ιστορικών περιόδων, αλλά πολλαπλού ενδιαφέροντος για την αρχαιολογική και ιστορική έρευνα.

DSC_0389

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

«Γιατί να μη δημιουργήσουμε στην Κρεπενή έναν νέο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, διατηρώντας in situ τμήματα από αυτές τις αρχαίες νεκροπόλεις, και από τις τρεις, ώστε να αποτελούν και σήμερα και στο διηνεκές σήματα αθανασίας της μνήμης;» σημειώνει με νόημα η Δρα Στρατούλη και συνεχίζει «Για να υλοποιηθεί όμως αυτό που προτείνω, απαιτείται καταρχήν η συνέχιση του ανασκαφικού έργου, με παράλληλη προσπάθεια για έγκαιρη συντήρηση κάποιων από τους τάφους κατά χώραν. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να επενδυθεί άμεσα ένα ποσό για την in situ ανάδειξη των νεκροπόλεων της Κρεπενής με ευφάνταστες μινιμαλιστικές αρχιτεκτονικές μελέτες και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις χάριν γνώσης και αυτογνωσίας της σύγχρονης κοινωνίας και ανταποδοτικής διάδρασης των έργων όχι μόνο για τους ανασκαφείς και τους ερευνητές/μελετητές, αλλά και για το ευρύ κοινό. Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη διαχρονική μνήμη της Κρεπενής. Γιατί να χάσουμε την ευκαιρία;», σημειώνει.

DSC_0413

Δεκάδες κοσμήματα, πόρπες, χάλκινες περόνες, αιχμές δοράτων, μαχαίρια, χαρώνεια νομίσματα, ζωόμορφα σκεύη, πολύχρωμα γυάλινα μυροδοχεία, κορινθιακά εξάλειπτρα υποδεικνύουν διαφορετικά ταφικά έθιμα και κοινωνική διαστρωμάτωση άγνωστων οικισμών που είχαν ακμάσει ενδεχομένως σε μικρή απόσταση από τα νεκροταφεία. Στους αρχαϊκούς τάφους, οι νεκροί, σε ύπτια και οκτάδην θέση πάνω σε ξύλινες ή και από άλλα φθαρτά υλικά κλίνες, φέρουν σπάνια κτερίσματα. Χαρακτηριστικές είναι «οι πολλαπλές σειρές από χάλκινα πολύσπειρα ψέλια (βραχιόλια) που κάλυπταν όχι μόνο τα δύο άνω άκρα των νεκρών, αλλά και σε μια περίπτωση και τα κάτω άκρα.
Να σημειώσουμε πως στην ανασκαφή, εκτός από την επικεφαλής κα Στρατούλη, συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι Νατάσα Κυριατζή και Ιωάννης Πετσάλνικος.

Βίντεο με τα ευρήματα και τις δηλώσεις από την Δρα Γεωργία Στρατούλη, και τις συντηρήτριες αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Ελβίρα Λουκάκου και Ειρήνη Τζήμα.

DSC_0393 DSC_0397 DSC_0401 DSC_0402 DSC_0403 DSC_0406 DSC_0407 DSC_0410

 

Περισσότερα στο inkastoria.gr

 

περισσότερα
Back to top button