Ελλάδα

Οι νέοι φόροι σε καύσιμα, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία – Ακριβότερος και ο νέος ΕΝΦΙΑ

newego_LARGE_t_420_54584562_type13031Καλύτερο… μείγμα στο πακέτο των έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ειδικά για τους φόρους στα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ ώστε να ισοφαριστεί η «χασούρα» από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φόρο ακινήτων θα προκύψει αύξηση στους συντελεστές για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που η αντικειμενική τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα καύσιμα, όπως αναφέρει το iefimerida, ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα ήτοι πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο, με αστάθμητο παράγοντα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που μπορούν να βάλουν “φωτιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι νέοι φόροι σε καύσιμα, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία - Ακριβότερος και ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ακόμη θα επιβληθεί από το 2017, Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Για τους φόρους στα Ι.Χ. επανέρχεται το σενάριο της φορολόγησης με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου κι όχι τα τέλη κυκλοφορίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίζει και η παλαιότητα.

imerisia.gr

περισσότερα
Back to top button