ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά : Πέντε χρόνια λειτουργίας της εταιρείας DTS του Ναούμ Δίτσιου (φωτογραφίες – ρεπορτάζ – βίντεο)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ (5) (1)

Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία DTS του Ναούμ Δίτσιου γιόρτασε τα 5 χρόνια λειτουργίας του υπερσύγχρονου, οικολογικού βαφείου-φινιριστήριου, ενός από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά έργα που έγιναν ποτέ στην Καστοριά, με αρχική επένδυση 11.500.000 €. Όπως ανέφερε ο κ. Δίτσιος σε δηλώσεις του, η πεντάχρονη πορεία της εταιρείας ήταν πολύ καλύτερη από ότι ήταν προγραμματισμένο. Ξεκίνησε με 23 εργαζόμενους, με υποχρέωση να φτάσουν στους 44 την πενταετία, όμως σήμερα ο αριθμός έχει ανέλθει στους 98.

 

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Δώρας Κωτσοπούλου πριν από 5 χρόνια, αναφορικά με την εταιρεία και τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Μαΐου του 2011, από τον τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, παρουσία πλήθους επισήμων και κόσμου.

Δύο βίντεο είναι περιήγηση στις εγκαταστάσεις, λίγο πριν τα εγκαίνια, ενώ το τρίτο είναι από γλέντι των εργαζομένων στις 31/12/2011.

 

 

Ρεπορτάζ: Δώρα Κωτσοπούλου

Έπειτα από μια οδύσσεια 8 περίπου ετών (2003 -2011) για το  βιομηχανικό πάρκο Καστοριάς, εγκαινιάστηκε, πλέον, με κάθε επισημότητα, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός, το πρώτο αναπτυξιακό έργο, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το νέο βαφείο φινιριστήριο, του  Καστοριανού επιχειρηματία κ. Ναούμ Δίτσιου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά έργα, στην ουσία μια πράσινη και οικολογική επένδυση, η μεγαλύτερη ιδιωτική επενδυτική  μονάδα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, η οποία σημειωτέον θα κάνει και οικονομία στο νερό. Έργο που αγγίζει τα 11.500.000€, και το οποίο θα προσδώσει μεγάλη, αναπτυξιακή διάσταση στον τόπο μας, καθώς θα δώσει  μια νότα αισιοδοξίας στη σκοτεινιά της κρίσης, μια νέα πνοή στην αντιμετώπιση της ανεργίας που ταλανίζει την περιοχή μας, καθώς θα απασχοληθεί ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπινου δυναμικού.    

Την εκδήλωση των εγκαινίων που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, ευλόγησε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.  Σεραφείμ, ενώ την κορδέλα, αξίζει να αναφερθεί πως έκοψε, o γιος του ιδιοκτήτη Τρύφων Δίτσιος μαζί με τον πρόεδρο της βουλής  κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Ήταν μια συμβολική κίνηση εκ μέρους του πρόεδρου της βουλής, δίνοντας έτσι βήμα στη συνέχιση των ιδρυτών για το μέλλον, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλη, πολιτικών και πολιτειακών φορέων, πολλών  γουνοποιών της περιοχής μας, φίλων καθώς  και πλήθους κόσμου που θέλησε να θαυμάσει τις σύγχρονες τεχνολογικές κατασκευές του εν λόγω έργου.ΕΓΚΑΙΝΙΑ (2)

Όνειρο ζωής

Όνειρο  ζωής αποτελούσε  το νέο αναπτυξιακό έργο για τον ιδιοκτήτη του  βαφείου φινιριστηρίου, το οποίο μάλιστα είχε δρομολογήσει ακόμα όταν ήταν φοιτητής, καθώς όλα τα πτυχία του, αλλά και η μεταπτυχιακή του διατριβή, ήταν προσανατολισμένη σε αυτό το  αντικείμενο.

        Στόχος μου ήταν, από τότε που τελείωσα το πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στον ακριτικό μας νομό μια βιομηχανική περιοχή. Όταν πλέον άρχισαν να δυναμώνουν οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, αυτή η ιδέα έγινε μέσα μου επιτακτική ανάγκη δημιουργίας και έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω το φοιτητικό μου όνειρο, που δεν ήταν άλλο από το να υλοποιήσω ένα βιομηχανικό εργοστάσιο, σύγχρονο και οργανωμένο και φυσικά να στηρίξω τον τόπο μου. Η λογική μου λέει ότι τα χρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο μας. Η πέτρα όσο βαριά και αν είναι στον τόπο μας, πρέπει να την αξιοποιήσουμε»,δήλωσε φανερά συγκινημένος, μετά το πέρας των εγκαινίων ο  κ. Δίτσιος, που ένα όραμα του πήρε σάρκα και οστά, τονίζοντας παράλληλα, πως:

«Όλοι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, διότι οι περισσότεροι, έχουμε ήδη αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και γνώση πάνω στο αντικείμενο που ασχολούμαστε, δηλαδή στον τομέα της γουνοποιίας και επομένως αυτές τις γνώσεις μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, κερδίζοντας έτσι ένα κομμάτι από την αγορά». Βέβαια όπως διευκρίνισε, ο σωστός προγραμματισμός για την επένδυση, η λειτουργία  της συγκεκριμένης βιομηχανικής περιοχής, σε συνδυασμό με την Εγνατία οδό που τη διατρέχει και η ύπαρξη του διεθνούς αεροδρομίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, είναι παράγοντες που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη επενδύσεων, στη δημιουργία και άλλων παραγωγικών μονάδων, καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος.

           «Η Εγνατία και το αεροδρόμιο, είναι δυο κύριοι κομβικοί άξονες,  οι οποίοι λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι που βοηθάνε τη σύνδεση του πάρκου και με περιοχές εκτός του νομού Καστοριάς. Η κατεύθυνση της γουνοποιίας, από πάντα είναι η προσέλκυση νέων πελατών. Αυτή τη χρονική στιγμή, κύριο μέλημα μας είναι η παγκόσμια απήχηση της συγκεκριμένης επένδυσης,  όχι μόνο στο στενό κομμάτι της νότιο-ανατολικής βαλκανικής αλλά σε όλη την υφήλιο »τόνισε.

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ (3)

Έργο ανάπτυξης με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές   

Όσον αφορά τώρα στο συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις ξεχωριστές, τεχνολογικές λεπτομέρειες, ξεκίνησε τις εργασίες του τον Μάρτιο του 2009 και ολοκληρώθηκε 2 χρόνια μετά. Βέβαια, οι μελέτες ξεκίνησαν ένα χρόνο νωρίτερα μαζί με την υποβολή του έργου στον αναπτυξιακό νόμο του 32/99 του 2004 και στη συνέχεια την έγκριση του. Εκείνοι που κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες και μάλιστα εργαζόμενοι πολύ δυνατά επάνω στο συγκεκριμένο έργο, ήταν ο κ. Δημήτρης Τζήμας, ο οποίος ήταν αυτός που ηγούταν τους συμβούλους σε όλη την προσπάθεια μαζί με τον κ. Παναγιώτη Τελιγιορίδη που συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου, το στήσιμο των μηχανημάτων, των αναγκών και όλου του μηχανισμού του συγκεκριμένου εργοστασίου.  Όταν πλέον  αποτυπώθηκε η ροή του εργοστασίου, τότε  ξεκίνησαν και οι  εργασίες από μια ομάδα αξιόλογων μελετητών, όπως είναι ο πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Μικρόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Τελιγιορίδης ο οποίος ασχολήθηκε με τα ηλεκτρομηχανολογικά και ο χημικός, μηχανικός κ. Κώστας Αβραμίδης που σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Μπέλο προχώρησαν το  φυσικοχημικό καθαρισμό καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη. Ενώ όλες τις μελέτες αλλά και την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων έκανε ο κ. Τελιγιορίδης, ο οποίος σημειωτέον έκανε άψογη δουλειά. Ακόμη, η προμήθεια των μηχανημάτων,  όπως ανέφερε ο καστοριανός επιχειρηματίας, έγινε από εταιρίες οι οποίες είχαν προεπιλεγεί και ήταν οι καλύτερες και οι καταλληλότερες που παρήγαγαν τα πιο  σύγχρονα μηχανήματα που χρειαζόμασταν. Επιπρόσθετα, η έκταση του κτιρίου  αγγίζει τα 5.100 τετραγωνικά, ενώ συνολικά το κτίσιμο σε όλη την περιοχή είναι  6.500 τετραγωνικά. Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί  ότι, ο  αφανής ήρωας σε όλη αυτή τη σημαντική επένδυση του κ. Δίτσιου, ήταν η δραστήρια σύζυγος του Ελευθερία Τζήμα –Δίτσιου, η οποία στήριξε με περίσσιο δυναμισμό αυτή του την προσπάθεια.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ (7)

Δηλώσεις επισήμων

Για μια υπερσύγχρονη και μεγάλη επένδυση που  θα εξασφαλίσει εργασία σε  δεκάδες συμπατριώτες μας και η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα ώστε να  εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν και άλλες πολλές επενδυτικές επιχειρήσεις στο χώρο του ΒΙΠΑ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος: «Είναι αισιόδοξο το ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, υλοποιούνται πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, δίνοντας  παράλληλα  και τα συγχαρητήρια του  στον κ. Δίτσιο για την τόσο σημαντική επένδυση που δημιούργησε στον τόπο μας .

       «Τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν αισιοδοξία σε όλους μας και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε », δήλωσε από τη μεριά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας πως « Καθετί που δίνει προστιθέμενη αξία  στη χώρα και σέβεται ταυτόχρονα το περιβάλλον, αξίζει να ενισχύεται, να προστατεύεται αλλά και να αναπτύσσεται. Δημιουργικοί άνθρωποι με δημιουργικές πρωτοβουλίες και καινοτομίες, πρέπει να υπάρχουν σε  όλη την Ελλάδα, για να στήσουν τη χώρα στα πόδια της και να δώσουν την μεγάλη μάχη που θα ακολουθήσει  τα επόμενα  χρόνια».  

Για ένα οικολογικό εργοστάσιο επεξεργασίας της γούνας και ένα αναπτυξιακό  βήμα σε μια περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιου είδους παραδειγματισμούς, έκανε λόγο ο  Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλης και προσωπικός φίλος του κ Δίτσιου, ο οποίος ήρθε ειδικά από την Αθήνα για την εκδήλωση των εγκαινίων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δίνοντας συγχαρητήρια στο φίλο του,  υλοποίησε μια  από τις μεγαλύτερες μονάδες στο είδος της όχι μόνο στην Καστοριά, στην Μακεδονία,  στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη ακόμη και σε όλο  τον κόσμο.

Αποφασισμένος να στηρίξει τόσο τη νέα επενδυτική επιχείρηση, όσο και να προσπαθήσει να κάνει πιο ελκυστικό το κλίμα στο βιομηχανικό πάρκο, ώστε να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες επενδυτικές μονάδες, διότι αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας, ενώ  καταπολεμούν και  την ανεργία  που μαστίζει τον νομό μας, φάνηκε ο αιρετός Αντιπερειφεριάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββάπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε « Κύριο μέλημα μας από τη στιγμή που συμμετέχουμε στο Δ Σ. του ΔΙ .ΒΙ  ΠΑ ΚΑ, είναι να συγκροτήσουμε  άμεσα συνεδρίαση με κύριο θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν γενικώς στο ΒΙΠΑ. Παράλληλα, να επιχειρήσουμε να κατέβει η τιμή ανά στρέμμα που έχει  θέσεις η ΕΤΒΑ, το οποίο ανέρχεται στα 22.500€/ στρέμμα, πράγμα το οποίο δημιουργεί δυσκολίες σε ένα επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει στο ΒΙΠΑ. Τέλος, να βρούμε έναν τρόπο ώστε να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, διότι με την ολοκλήρωση της Εγνατίας στο σημείο Κορομηλιάς Ιεροπηγής, η συγκεκριμένη περιοχή θα αποτελεί ένα κομβικό σημείο που θα ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία».

Τα συγχαρητήρια του για τη σημαντική επένδυση που δημιουργήθηκε στον  τόπο μας, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, έδωσε από τη μεριά του, στον καστοριανό επιχειρηματία και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.  

         «Αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μια περιοχή για την οποία έγινε ένας τόσο μεγάλος αγώνας για να ιδρυθεί. Πιστεύω ότι το παραδείγμα του Κ. Δίτσιου θα το ακολουθήσουν και άλλοι συμπολίτες μας ώστε να δώσουν ανάπτυξη και προοπτική στον τόπο μας » ήταν τα λόγια του.

Την ικανοποίηση του που στήθηκε  η πρώτη επιχείρηση μέσα στο ΒΙΠΑ  το οποίο σημειωτέον ανήκει στα διοικητικά όρια του νέου διευρυμένου δήμου Ορεστίδος εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου. «Είμαι πολύ χαρούμενος  που στις μέρες μου ως δήμαρχος εγκαινιάζεται  μια επιχείρηση τόσο μεγάλη, από έναν επιχειρηματία που αγαπάει τον τόπο του»δήλωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου  « Τόσο  εγώ, όσο και το δημοτικό συμβούλιο θα του συμπαραστεκόμαστε πάντα , όπως άλλωστε το πράξαμε και μέχρι τώρα»πρόσθεσε.

 

περισσότερα
Back to top button