Κοζάνη

Κοζάνη: Η κρεμαστή γέφυρα που διχάζει – Αρνητική η τοπική εκκλησία στην κατασκευή της!

1523105_532_355Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατοίκων των Καμβουνίων Κοζάνης και της Δεσκάτης Γρεβενών από την αρνητική στάση της τοπικής εκκλησίας σε ό,τι αφορά την κατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας που θα συνδέει την Ελάτη Κοζάνης με το ασκηταριό του οσίου Νικάνορα και τη μονή της Ζάβορδας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι η κατασκευή της πεζογέφυρας σε συνδυασμό με το νέο φυσικό τοπίο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, θα βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή με την προσέλκυση φυσιολατρών, πεζοπόρων, αλλά και όσων αγαπούν τα θρησκευτικά μνημεία και τους χώρους λατρείας. “Η κατασκευή της πεζογέφυρας θα αλλάξει τα δεδομένα και θα αποτελέσει οικονομικό εφαλτήριο για την ορεινή περιοχή των Καμβουνίων. Η κρεμαστή γέφυρα θα καταλήγει κοντά στο ασκηταριό του οσίου Νικάνορα, που αποτελεί ένα σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο, με το οποίο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν ισχυρούς λατρευτικούς δεσμούς αλλά και παράδοσης” εξήγησε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελάτης, Ελευθέριος Παλούκας.

Πριν από τη δημιουργία της λίμνης, μία παλιά πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα εξυπηρετούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ελάτης με την περιοχή των Γρεβενών. Όμως, η έλευση, πριν από ενάμιση χρόνο, νέας αδελφότητας μοναχών στη μονή του Οσίου Νικάνορα άλλαξε τα δεδομένα. Στο ιστορικό μοναστήρι καθιερώθηκε “άβατο” για τον γυναικείο πληθυσμό, ενώ οι μοναχοί, με απόφαση τους που κοινοποίησαν στον μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ, “διαφωνούν με την κατασκευή της πεζογέφυρας, επικαλούνται λόγους ασφάλειας των κειμηλίων από επίδοξους ληστές, υποστηρίζουν ότι θα καταστραφεί το ασκητικό και ησυχαστικό περιβάλλον της μονής από τους επισκέπτες και τους τουρίστες και ότι το ασκηταριό είναι τόπος λατρείας και όχι τουρισμού”. Την άποψη των μοναχών ενέκρινε αμέσως ο νέος μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ.

Ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων δήλωσε ότι “το έργο της κρεμαστής πεζογέφυρας είναι αναγκαίο και ότι θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί”. Ο δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κατασκευή της πεζογέφυρας και υποστήριξε ότι “με συζήτηση μπορεί να βρεθούν λύσεις, που να προστατεύουν τα συμφέροντα και να διευθετούν τις ανησυχίες των μοναχών”.

Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων να κατασκευάσει μία νέα κρεμαστή πεζογέφυρα και με απόφασή του το ΔΣ της επιχείρησης ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης και την κατασκευή της, με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες εφαρμογής, υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία φορέα παραλαβής, την υποστήριξη της λειτουργίας και τη συντήρηση της γέφυρας.

Η κρεμαστή πεζογέφυρα, όταν κατασκευαστεί, θα είναι μοναδική στο είδος της, θα μοιάζει με τις κρεμαστές γέφυρες τύπου Ιμαλαΐων, θα έχει μήκος 110 μέτρων και θα αιωρείται σε ύψος 80 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της νέας τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος της ΔΕΗ.

newsit.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button