Ελλάδαευρωπη

Politiken: «Ανάθεμά σε Αλέξη!»

aleksis_533_355Η εφημερίδα της Δανίας, Politiken, περνάει γενεές δεκατέσσερις την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια μακροσκελή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σε μια ακόμα σκληρή και σε πολλά σημεία άδικη επίθεση. Αναφέρει ότι από πέρυσι έως φέτος έχουμε ζήσει πολλές εκπλήξεις. Ο Ντόναλντ Τράμπ μόνος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, το Λονδίνο έχει τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο αλλά στην Ελλάδα όλα είναι στάσιμα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή κόντρα με τους δανειστές, κόντρα που είναι τόσο μεγάλη που η χώρα οδηγείται και πάλι στην χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ. «Αν το σημερινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες δεν βρεί λύση, τότε θα επιστρέψουμε στα ίδια τα περσινά», αναφέρει διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Ελλάδα και δανειστές σύναψαν σύμφωνο ειρήνης τον περασμένο Αύγουστο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, γράφει η εφημερίδα. Η συμφωνία προέβλεπε την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τα δάνειά της και με μέτρα λιτότητας να γίνει εξοικονόμηση δαπανών για να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα όμως, είμαστε μπροστά σε μια νέα “καλοκαιρινή αναστάτωση”. Κι αυτό, γιατί οι δανειστές της Ελλάδας δεν θέλουν η χώρα να εκτροχιαστεί από το πρόγραμμα. Το ΔΝΤ ζήτησε από τους Έλληνες επιπλέον μέτρα και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τίθενται αυτόματα σε εφαρμογή αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν το δέχεται αυτό.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, όλα εξαρτώνται από το πόσο θα καταφέρουν οι έλληνες να πείσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του χάνουν δημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις και οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο λαός είναι σε απόγνωση. 22% των Ελλήνων είναι στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ.

Η εφημερίδα συνδέει την ελληνική κρίση με το Brexit. Μια κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, αναφέρει η εφημερίδα. Όλα μπορεί να κριθούν στις 22 Ιουνίου, δηλαδή μια ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Βρετανία. Ένα νέο ελληνικό δράμα θα είναι το αποφασιστικό χτύπημα το οποίο θα οδηγήσει τους Βρετανούς εκτός ΕΕ. Και είναι και το προσφυγικό….

πηγη: Politiken

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button