Ελλάδα

Αυτό είναι το πιο εθιστικό ψωμί που δοκιμάσαμε και σας δίνουμε τη συνταγή

afto-to-psomi-tha-to-ligourefteite-sigoura.col-8Ένα ψωμί που έχει πολλές χρήσεις και μοναδική γεύση.

Αυτή η συνταγή σερβίρεται ως ορεκτικό σε κάθε τραπέζι σε ένα εστιατόριο στη Βόρεια Καρολίνα, το Kindred Restaurant. Αλλά η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψωμί για σάντουιτς, για τοστ, για μπέργκερ, ντόνατς και άλλα. Είναι ένα ψωμί που συνδέει άψογα τη χρηστικότητα με τη γεύση.

Η συνταγή βγάζει δύο φραντζόλες (13×23 εκατ.) ή 12 ψωμάκια

Υλικά:

5 φλ. και 1/3 φλ. αλεύρι για ψωμί, χωρισμένο, και κάποιο επιπλέον για την επιφάνεια που θα ζυμώσετε
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. μέλι, ήπιο (π.χ. από αγριολούλουδα)
3 κ.σ. άπαχο γάλα σε σκόνη
2 κ.σ. ξηρή μαγιά
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
3 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
4 κ.σ. (1/2 ραβδί) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
Φυτικό λάδι
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού (προαιρετικό, αλλά καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε)

Εκτέλεση:

– Bάλτε 1/3 φλιτζάνι αλεύρι και 1 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χτυπώντας ελαφρά συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο (σχεδόν σαν ρού αλλά λίγο πιο αραιό), για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε την κρέμα και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

– Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ του μίξερ στο οποίο πρέπει να έχετε γάντζο για ζύμη και προσθέτουμε το γάλα σε σκόνη, τη μαγιά, το χοντρό αλάτι, 2 αυγά, και τα υπόλοιπα 5 φλιτζάνια αλεύρι. Ζυμώστε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη είναι μαλακή. Προσθέστε το βούτυρο κομμάτι -κομμάτι, ενσωματώνοντας πλήρως στη ζύμη το καθένα πριν προσθέσετε το επόμενο, και αφήστε το να ανακατεύεται για περίπου 4 λεπτά, έως ότου η ζύμη γίνει λεία, γυαλιστερή και ελαστική.

– Λαδώστε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρετε το μείγμα εκεί. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό, χωρίς ρεύματα μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

– Αν κάνετε ψωμάκια λαδώστε ελαφρά ένα εξαθέσιο ταψί για μάφιν. Βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε τη σε 6 κομμάτια. Χωρίστε κάθε κομμάτι σε 4 μικρότερα κομμάτια (θα πρέπει να έχετε 24 συνολικά). Δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς ίδια, υπολογίστε με το μάτι. Τοποθετήστε 4 κομμάτια ζύμης δίπλα-δίπλα σε κάθε κύπελλο μάφιν. Αν κάνετε φραντζόλες, λαδώστε ελαφρά δύο ορθογώνια ταψάκια 13×23 εκ. Βάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε σε 12 κομμάτια. Στριμώξτε τα κομμάτια δίπλα-δίπλα για να δημιουργήσουν 2 σειρές κάτω μήκος του κάθε ταψιού.

– Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ένα ζεστό, χωρίς ρεύματα μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (η ζύμη πρέπει να έρθει λίγο πιο ψηλά από την κορυφή του ταψιού).

– Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C. Χτυπάμε το αυγό που έχει απομείνει με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό σε ένα μικρό μπολ. Αλείψτε το πάνω μέρος της ζύμης με το αυγό και πασπαλίστε με τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού, αν το επιθυμείτε. Ψήστε, περιστρέφοντας το ταψί στα μισά του χρόνου, μέχρι το ψωμί να πάρει ένα βαθύ χρυσό-καφέ χρώμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τις πλευρές του ταψιού. Ψήστε για 25-35 λεπτά αν κάνετε ψωμάκια και 50-60 λεπτά για τα καρβέλια. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει ελαφρά στο ταψί πριν το βγάλετε σε μια σκάρα ώστε να παραμείνει μέχρι να κρυώσει τελείως.

womantoc.gr

περισσότερα
Back to top button