ΓούναΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας (φωτογραφίες – βίντεο)

P1130987

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 41η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, η οποία θα διαρκέσει ως την Κυριακή. Η Καστοριά, ως καταξιωμένη μητρόπολη παραγωγής και επεξεργασίας γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ προσφέρει και φέτος, την δυνατότητα  σε 103 επαγγελματίες του κλάδου γούνας, δέρματος και σύγχρονου design να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, να δείξουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα τους και κυρίως να αναπτύξουν και να προωθήσουν  τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές.

Μέσα από μια άρτια παρουσίαση του εκθεσιακού χώρου, όπου κυριαρχεί η σύγχρονη τεχνική, ο φορέας διοργάνωσης Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ο Προφήτης Ηλίας  προσπάθησε και φέτος, να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και να παρουσιάσει μια έκθεση ανάλογη και καλύτερη των διοργανώσεων του κλάδου διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, η Καστοριά συγκαταλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην δεύτερη θέση των παγκοσμίως αναγνωρισμένων μεγάλων κέντρων γούνας,  με μια ξεχωριστή ποιότητα και αισθητική τόσο στην οργάνωση όσο και στην παρουσίαση. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς  ο Προφήτης Ηλίας κατέβαλλε και φέτος  τα μέγιστα ώστε να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και οι εμπορικές πράξεις που θα σημειωθούν να αποβούν προς όφελος  της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και  εκθετών.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση κατά την οποία πραγματοποιείται η φετινή διοργάνωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του.

«Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Έκθεση αυτή πραγματοποιείται στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή για τον κλάδο της Γουνοποιίας. Με αρκετά προβλήματα, από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, τα οποία έχουν διαχρονικά αναλυθεί διεξοδικά, αλλά δυστυχώς η λύση τους δεν μπορεί να δοθεί μόνο από εμάς. Ταυτόχρονα όμως η δυσμενής οικονομική συγκυρία στο εσωτερικό έχει δημιουργήσει κι αυτή τα προβλήματά της. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επιβολή των capital controls είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και επηρέασε αρνητικότατα τον κλάδο, έναν κλάδο καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή. Παράλληλα, το εμπάργκο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας επιδρά εμμέσως αρνητικά προς την Γούνα αφού οι Ρώσοι πολίτες είναι οι κύριοι αγοραστές των εμπορευμάτων μας. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το γνωστό θέμα της ΒΙΖΑΣ, που ισχύει για πολίτες εκτός συνθήκης Σέγκεν. Ενώ είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον από εμπορικούς επισκέπτες κι ενώ επιλύσαμε το θέμα μετακίνησης και διαμονής με προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ Μόσχα-Θεσσαλονίκη, η περαιτέρω προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών προσέκρουσε στο γεγονός ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές αρχές έκδοσης ΒΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κορεντσίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς προκαλεί σημαντική ζημιά στον κλάδο, ζητώντας την στήριξη της Κυβέρνησης.

«Είναι αδήριτη η ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο εντονότατα και για πολλά χρόνια όχι μόνο κατά την περίοδο της Εκθέσεως αλλά και για όλη την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.  Γιατί, υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ο έλληνας γουνοποιός διαθέτει τα εμπορεύματά του σε ρώσους αγοραστές, που καταφθάνουν στις περιοχές αυτές δίνοντας μεγάλες οικονομικές ανάσες τόσο στον τουρισμό, όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα».

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης και διαβεβαίωσε πως η νέα Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των γουνοποιών συνεχίζοντας το συνδικαλιστικό και κοινωνικό του έργο.

Την ανάγκη της περεταίρω τόνωσης και ανάπτυξης της εξωστρέφειας του κλάδου της γούνας τόνισε στην ομιλία του υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.

«Ο κλάδος έχει προοπτικές να επεκταθεί σε πολλές ξένες αγορές και υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσω των κονδυλίων που υπάρχουν. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ υπάρχουν 350 εκατομμύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γούνα, εξαρτάται βέβαια και από την προσπάθεια που θα αναπτύξετε εσείς», τόνισε ο κ. Μάρδας εκφράζοντας παράλληλα  και την στήριξη της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων που εκδηλώνονται στην αγορά της Ρωσίας  «Εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών βελτιώνουμε συνεχώς τις σχέσεις με την Ρωσία, τα προβλήματα που εκδηλώνονται αντιμετωπίζονται και θα γίνει ότι χρειάζεται και απαιτείται για να αντιμετωπιστούν και οι  θετικές επιπτώσεις που εκδηλώνονται από αυτή την αγορά».

Την στήριξη της στον κλάδο της γούνας εξέφρασε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου.

«Θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις φορείς και πολιτεία για  να στηρίξουμε τον κλάδο, να δώσουμε λύσεις και διεξόδους, ώστε η κρίση να αποτελέσει παρελθόν και αν αναπτυχθεί περεταίρω η εξαγωγική δραστηριότητα».

«Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα διαθέσουμε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση και την εξωστρέφεια μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου, θα στηρίξουμε 500 ανέργους του κλάδου. Επίσης πρέπει να δώσουμε προώθηση και στο brand name, όπου με ειδικό τσιπάκι θα ελέγχεται το αρχικό όσο και το τελικό προϊόν», τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς φιλοξενείται και φέτος στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ένα κτήριο το οποίο αποτελεί στολίδι για τον κλάδο και το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Η Διοίκηση βρίσκεται πάντα στο πλευρό των γουνοποιών και προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζει την διοργάνωση με σκοπό να την καθιερώσει ως την πρώτη κλαδική έκθεση στον κόσμο.

P1130984

P1130963 P1130965 P1130967P1130990 P1130968P1130994 P1130993P1130971 P1130975P1130978P1130972P1130997P1130996P1130999P1140005P1140015 P1140010   P1130981 P1130982DSC0137-1024x683 DSC0138-1024x683

 

https://www.youtube.com/watch?v=9qzUaHsfIXo

 

περισσότερα
Back to top button