Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Συνέντευξη με τη νέα Καστοριανή συγγραφέα Ανδρομάχη Κάρτζου

kartzou-5-vounonauthor

 Η νέα συγγραφέας Ανδρομάχη Κάρτζου με το πρώτο της βιβλίο «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» είναι υποψήφια για τα βραβεία PUBLIC. Το ΦΟΥΙΤ τη συνάντησε και μίλησε μαζί της για το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο και ανήκει στη σειρά «Δίδυμες Φλόγες», για τους ήρωές της, τη συγγραφική ενασχόληση και πολλά άλλα.

 

 

Πώς νιώθατε όταν γράφατε την ιστορία;

Από τη στιγμή που ξεκινούσα να γράφω την ιστορία μέχρι και το τελευταίο λεπτό ένιωθα να είμαι «χαμένη» σε έναν άλλο κόσμο. Δε σκεφτόμουν. Απλώς ταξίδευα. Οτιδήποτε είχα στο μυαλό μου το έγραφα και αυτό γινόταν εικόνες μπροστά στα μάτια μου την ίδια στιγμή. Αυτό που είχα μπροστά μου δεν ήταν η οθόνη του υπολογιστή, ήταν ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος.

 

Πόσες νύχτες μείνατε άγρυπνη για να το γράψετε;

Ας ξεκινήσω με το γεγονός πως γράφω μόνο τη νύχτα. Δεν το προγραμματίζω, απλά μου συμβαίνει. Επίσης οι ώρες που μπορώ να καθίσω και να γράψω είναι τρελές, οπότε άγρυπνη έμενα κάθε βράδυ επί έξι μήνες.

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Το γεγονός ότι γνώρισα πτυχές του εαυτού μου που δεν ήξερα πως υπάρχουν.

kartzou_1370

Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος συγγραφέας που θαυμάζετε ιδιαίτερα και έχει λειτουργήσει ως πρότυπο για εσάς;

Ναι, ο J. R. R. Tolkien. Και είμαι σίγουρη πως είναι πρότυπο για πάρα πολλούς ανθρώπους –συγγραφείς και μη- εφόσον είναι ένας θρύλος.

 

Τι ποσοστό του βιβλίου βασίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία και σε τί ποσοστό κυριαρχεί η μυθοπλασία;

Έχω φτιάξει έναν καινούριο κόσμο, με πλάσματα της δικής μου φαντασίας. Όμως και πάλι,  εξαρτάται κατά πόσο κάποιος πιστεύει σε έναν παράλληλο κόσμο. Ότι δεν έχει αποδειχθεί υπαρκτό ή ανύπαρκτο, δε μπορεί να προσδιοριστεί ως ρεαλιστικό ή μυθοπλασία.

 

Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;

Ως κινηματογραφική ταινία ή πιο σωστά κινηματογραφική σειρά, εφόσον τα βιβλία θα είναι πάνω από ένα.

 

 Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;

Δε γνωρίζω καθόλου τι πρόκειται να συμβεί στους ήρωες μου. Όσο περίεργο και να ακουστεί φτιάχνουν μόνοι τους τη μοίρα, αλλά και τον χαρακτήρα τους. Έτσι στην ουσία αυτοί είναι που γράφουν την ιστορία τους.

 

Μιλήστε μας λίγο για τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου σας. Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό κατά τη γνώμη σας;

Όσο ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο θεωρεί ότι ο κεντρικός χαρακτήρας είναι η Άνια. Στη πραγματικότητα όμως, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Κόλιν, χάρη στον οποίο γεννήθηκε και η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο. Αυτό και μόνο πιστεύω τον κάνει ξεχωριστό.

vomos-5-vounoncover3

Ποια είναι τα λογοτεχνικά σας σχέδια για το μέλλον;

Ήδη γράφω το δεύτερο βιβλίο από τη σειρά «Δίδυμες Φλόγες».

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας;

Το κύριο μήνυμα που θέλω να περάσω είναι πως ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις δε πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις πως τελικά υπάρχει καλοσύνη στους ανθρώπους. Γενικά όμως, μηνύματα περνάω και άλλα. Κάποια είναι πιο ξεκάθαρα, ενώ κάποια άλλα όχι ακόμα, εφόσον θα φανούν περισσότερο στη συνέχεια.

 

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Μπορεί μέσω mail, το οποίο και είναι [email protected]

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button