ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Διήμερο σεμινάριο για τον Εμφύλιο στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (πρόγραμμα)

parkoethnikis

Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Καστοριάς σας

καλούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο

“Aπό τα ιστορικά τραύματα στις ερμηνευτικές διαμάχες για το παρελθόν: Πτυχές του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και των συνεπειών του“, το οποίο θα διεξαχθεί στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης την Παρασκευή 6 Μαΐου και Σάββατο 7 Μαΐου 2016.

Το σεμινάριο, και ιδίως το εργαστηριακό του μέρος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected].  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μετάβασης στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης με λεωφορείο που θα ξεκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο στις 9 το πρωί (αναχώρηση απέναντι από τον Μασούτη).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα 24670 62136 ή 6944 442689.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

 

Παρασκευή 6 Μαΐου

Πρόεδρος:       Αλέξανδρος Μακρίδης, πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων

11.00 – 11.20     Άννα Ενεπεκίδου, «Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία»

11.20 – 11.40     Αντώνης Καζάκος, «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής: Μύηση στη δημοκρατική κουλτούρα και στην ιστορική παιδεία».

11.40 – 12.10     Δημήτρης Μαυροσκούφης, «Η διδασκαλία των συγκρουσιακών θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας: δυνατότητες και όρια»

12.10 – 12.30    Συζήτηση

12.30 – 14.00   Βασίλης Δαλκαβούκης, «Η δεκαετία του 1940 στα προγράμματα τοπικής ιστορίας. Μερικά παραδείγματα με την αξιοποίηση μνημείων»

14.00- 15.30     Διάλειμμα και ελαφρύ γεύμα

15.30-17.00      Αλεξάνδρα Δημακοπούλου (βιωματικό εργαστήριο) «Στην Ελλάδα του Εμφυλίου: μια διδακτική προσέγγιση»

17.00-17.15      Διάλειμμα

17.15-18.45      Ζέτα Παπανδρέου, (βιωματικό εργαστήριο) «Πτυχές από τη ζωή των γυναικών πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες 1940 και 1950».

 

Σάββατο 7 Μαΐου

Πρόεδρος:       Κώστας Χατζηφωτιάδης, μέλος Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

11.00-11.30       Γιώργος Κόκκινος, «Η ιστορία στον μετανεωτερικό κόσμο: η θέση των τραυματικών και επίμαχων ιστορικών γεγονότων στη σύγχρονη ιστορική κουλτούρα και συνείδηση»

11.30 -12.00     Έλλη Λεμονίδου, «Η έννοια της συμφιλίωσης στην ιστορία και την ιστορική εκπαίδευση»

12.00 -12.20    Συζήτηση

12.20 -12.30     Διάλειμμα

Πρόεδρος:       Σπύρος Παρίσσης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καστοριάς

12.30-13.00      Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, «Η ελληνική ιστοριογραφία αντιμέτωπη με τις αποχρώσεις της κατοχικής βίας: η περίπτωση της ΟΠΛΑ»

13.00 -13.30     Γιάννης Μπέτσας, «Πολιτικές των βασιλικών ιδρυμάτων για τη νεολαία, την έρευνα και την εκπαίδευση στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η εφαρμογή του αμερικανικού προτύπου πολιτισμικής αφομοίωσης»

13.30-14.00      Μάνος Αυγερίδης, «Εμείς και οι ξένοι. Προσεγγίζοντας τη δεκαετία του 1940 μέσα από τις λέξεις της»

14.00-14.30     Συζήτηση

14.30-16.00      Διάλειμμα και ελαφρύ γεύμα

16.00-18.00Ραϋμόνδος Αλβανός, Από το Μακεδονικό Αγώνα στον Εμφύλιο πόλεμο. Μια περιήγηση στη νεότερη ιστορία της ελληνικής κοινωνίας βασισμένη στις φωτογραφίες της έκθεσης του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης  “Διαδρομές στην ιστορία” (περιλαμβάνει σύντομο περίπατο και επίσκεψη στην έκθεση του ΠΕΣ)

 

Συμμετέχοντες

Ραϋμόνδος Αλβανός, Επιστημονικός υπεύθυνος Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, Διδάκτωρ Ιστορίας

Μάνος Αυγερίδης, Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αλεξάνδρα Δημακοπούλου, Φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδάκτωρ Πολιτικών Σπουδών της École des Hautes Études en Sciences Sociales

Άννα Ενεπεκίδου, Μουσειολόγος, Υπεύθυνη τμήματος εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής

Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια Ιστορίας της εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Δυτικης Μακεδονίας

Αντώνης Καζάκος,  Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιδρύματος της Βουλής

Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Παν/μίου Αιγαίου

Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

Δημήτρης Μαυροσκούφης, Καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Γιάννης Μπέτσας, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ζέτα Παπανδρέου, Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας,  εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

 

περισσότερα

One Comment

 1. Μερικές σκέψεις για τη “Συμφιλίωση” του εμφυλίου και το “Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης”
  Με αφορμή το επικείμενο σεμινάριο σκέφτομαι:
  Ποια είναι η προσφορά του “Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης ” στη “Συμφιλίωση” ;
  Μήπως οι δηλώσεις του πρώην βουλευτού του νομού μας για “Ραντεβού στα γουναράδικα” ;
  Μήπως η ενέργεια-η πρώτη δημόσια ενέργεια-του σημερινού πρωθυπουργού μας, όταν εκλέχτηκε το Γενάρη του 2015 ,να καταθέσει στεφάνι στην Καισαριανή ; Γιατί δεν πήγε να καταθέσει στεφάνι στο…Δίστομο ή στη δική μας Κλεισούρα; και εκεί έγιναν εκτελέσεις-ίσως πιο βάρβαρες -από του Γερμανούς· όμως εκεί εκτελέστηκε ο ελληνικός Λαός,ενώ στην Καισαριανή εκτελέστηκε ο λαός της…Αριστεράς !

  Τι σόϊ “Συμφιλίωση” είναι αυτή ; αυτή τη “Συμφιλίωση” προήγαγε το “Πάρκο ” στα λιβάδια της Π.Κοτύλης; Ο πρώτος πολίτης της χώρας να συμπεριφέρεται στην πρώτη του δημόσια ενέργεια,σαν αρχηγός κόμματος και όχι σαν πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων !

  Αν εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πράγματα,τότε,μπαίνει κανείς στον πειρασμό , να σκεφθεί το “Πάρκο” και σαν “Πάρκο….Εθνικού Διχασμού”…..
  Νομίζω,είναι προφανές,ότι δεν αρκεί μόνο ο”πανδαμάτωρ” χρόνος,που “αμαυρώνει”,που γκριζάρει τα πάντα,για να επέλθει η “Συμφιλίωση”·χρειάζεται να γίνει κάτι πάρα πάνω απ’ ό,τι έγινε. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ,κατά τη γνώμη μου,η καθιέρωση από την πολιτεία μιας ημέρας σαν “Ημέρας Εθνικής Συμφιλίωσης του Εμφυλίου “.
  Η ημέρα αυτή να είναι ημέρα εθνικής αργίας.
  Η ημέρα αυτή,μάλλον ταιριάζει καλύτερα,να είναι η ημέρα έναρξης του εμφυλίου (31-3-1946,μάχη του Λιτόχωρου) όχι της λήξης του,γιατί στη λήξη υπάρχουν νικητές και νικημένοι και η έννοια της ομόνοιας γίνεται πιο δύσκολα προσιτή.
  Θα πρέπει επίσης να στηθεί ένα “Μνημείο Συμφιλίωσης του Εμφυλίου “,νομίζω κάπου στο Λιτόχωρο και όχι στα στοιχειωμένα και φορτισμένα στο έπακρο από μνήμες του πολέμου,βουνά της Ηπείρου και Δ.Μακεδονίας.
  Στο “Μνημείο” αυτό να είναι γραμμένα αντιπροσωπευτικά και από τις δύο παρατάξεις του εμφυλίου,ίσος αριθμός ονομάτων πεσόντων κατά τον πόλεμο·και πάνω ψηλά-ψηλά να υπάρχει η επιγραφή: ” ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ”.
  Στο ” “Μνημείο ” αυτό ,την ημέρα της ” Εθνικής Συμφιλίωσης του Εμφυλίου”,όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα αποτίουν φόρο τιμής και συμφιλίωσης και θα καταθέτει το κάθε ένα το δικό του στεφάνι….( Και… ζούσαν αυτοί καλά και μείς καλύτερα,ίσως κάποιος με σαρκάσει)

  Ανάγκη πάσα,το μνημείο αυτό να είναι το μοναδικό για τον εμφύλιο στη χώρα. Όλα τα άλλα π.χ στην κορυφή του Βιτστίου (των νικητών) ή στο χείλος του γκρεμού της Π.Κοτύλης ( ” Τιμή και δόξα στους σταυραετούς του Δ.Σ.Ε “) ή στο Βαρτανίκι του Κόκαλη ( ” Σμίξανε η γνώση κι η ψυχή,σαν δρυς με τον αντάρτη· βουνό το δίκιο κι άστραψε η νια ζωή για νάρθει” Η “νια” ζωή είναι αυτή που την είδαμε περιδεείς όλοι μας ,να καταρρέει μαζί με το τείχος του Βερολίνου….) να καταστραφούν και να εξαφανισθούν.

  Κατά το : “Όταν λέμε ισόβια ,εννοούμε ισόβια” του Καραμανλή,επιβάλλεται να πούμε: Όταν λέμε λήθη του εμφυλίου,εννοούμε λήθη ! Λησμονιά !-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button