Ελλάδα

Ένα έξυπνο τρικ για να μην ξεχνάτε ποτέ!

e3f2928d3a7bd873bfa49a2988c1abb8_LΑφήνουμε σημειώματα στο ψυγείο, γράφουμε επάνω στο χέρι μας ή κρατάμε σημειώσεις στο κινητό μας σε μια προσπάθεια να μην ξεχάσουμε μια σημαντική υποχρέωση ή πληροφορία.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στον Καναδά διαπίστωσαν ότι μία είναι η τεχνική που εξασκεί αποτελεσματικότερα τη μνήμη και μας βοηθά να απομνημονεύουμε πληθώρα πληροφοριών.

AdTech Ad

bigstock Inserting SD memory card into 39094918

Έπειτα από σχετικά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καλύτερη μέθοδος απομνημόνευσης είναι η ζωγραφική. Φτιάχνοντας σχέδια και εικόνες που σχετίζονται με την πληροφορία που θέλουμε να συγκρατήσουμε (αντί να καταγράφουμε απλώς τις σχετικές λέξεις) θα καταφέρουμε να απομνημονεύσουμε διπλάσιο όγκο δεδομένων, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology.

336810F300000578 0 image a 2 1461259042256

Χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή, δημιουργείται «ένα πιο συνεκτικό ίχνος μνήμης που ενσωματώνει καλύτερα τις οπτικές, κινητικές και εννοιολογικές πληροφορίες», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μην ανησυχείτε εάν οι καλλιτεχνικές σας δεξιότητες έχουν μείνει σε επίπεδο… δημοτικού, καθώς οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πολυπλοκότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα της εικόνας που σχεδιάζουμε δεν επηρεάζουν το πόσο θα μας βοηθήσει η ζωγραφιά να απομνημονεύσουμε τη ζητούμενη πληροφορία.

Η υπεροχή της ζωγραφικής έναντι άλλων μεθόδων απομνημόνευσης, κυρίως της καταγραφής λέξεων, έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά στάδια: την ανάπτυξη (δημιουργία βασικών χαρακτηριστικών ενός αντικειμένου), την οπτική απεικόνιση (δημιουργία εικόνας του αντικειμένου), την κινητική δραστηριότητα (κινήσεις των χεριών προς δημιουργία της εικόνας) και την παραστατική αναπαράσταση.

onmed.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button