Καστοριά

Τη δική τους ανάσταση προσδοκούν οι καταστηματάρχες της Καστοριάς (ρεπορτάζ)

IMG_2132

   Στις τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι καταστηματάρχες, προκειμένου ν’ αρχίσει να κινείται κάπως η εορταστική αγορά, η οποία τελευταία βρίσκεται σε μια συνεχόμενη… χειμερία νάρκη.
Η έλλειψη ρευστότητας στα νοικοκυριά, αλλά και η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα στην χώρα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν κινείται σχεδόν τίποτε! Το Δώρο Πάσχα, το οποίο μέχρι και σήμερα θα πρέπει να έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς, απλά θα δώσει μικρές «ανάσες», κυρίως στα καταστήματα που έχουν να κάνουν με το πασχαλινό τραπέζι και ότι απομείνει θα πάει για μικροδωράκια και τις καθιερωμένες λαμπάδες για τα βαφτιστήρια.
 Στην πασχαλινή αγορά έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους
Βέβαια, ενώ οι πολίτες διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται το εξής παράδοξο: οι τιμές ακόμη και των βασικών αγαθών αντί να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της εποχής, τραβούν την ανηφόρα. Αυτό εξάλλου, μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Έτσι, ακριβότερο κατά 5,23% αναμένεται να είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη – μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

 

Ακόμη και σε καιρούς κρίσης οι τιμές των βασικών αγαθών τραβούν την ανηφόρα

 «Όταν τα χρήματα στο πορτοφόλι των καταναλωτών δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών αγαθών διατροφής, πώς να υπάρξει κινητικότητα στην αγορά και τα καταστήματα και να δουλέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;, δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς κ. Βαγγέλης Πανταζής
Πάντως, πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, οι μισθοί και οι συντάξεις να μειώνονται, η ανεργία να βρίσκεται στα ύψη και οι τιμές όχι μόνο να μην συγκρατούνται, αλλά να τραβούν συνεχώς την ανηφόρα! Κι αφού συμβαίνει αυτό, η Πολιτεία δεν πρέπει κάπως να το αντιμετωπίσει; Έλεγχοι στοχευμένοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα πραγματοποιούνται ή κάπου στη μέση χάνεται ο έλεγχος και η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής μπορεί να είναι ακόμη και πλασματική;

 

Πώς θα τ’ αγοράσουν;
Στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι ακριβότερο, οι καταναλωτές δεν εξετάζουν σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι αυξήσεις, αλλά πού θα βρουν τα χρήματα να προμηθευτούν τα βασικά είδη διατροφής.
Μήπως όμως, λόγω των ειδικών συνθηκών που περνάει η χώρα και οι πολίτες της,  θα έπρεπε να υπάρξει μια «φόρμουλα» ώστε το επιπλέον κόστος να μην φτάνει στα εξουθενωμένα νοικοκυριά και να απορροφάται διαφορετικά;

Με στόχο την ανάσταση της αγοράς τα καταστήματα ξεκίνησαν από την Κυριακή των Βαΐων το εορταστικό ωράριο για τις ημέρες του Πάσχα.

 «Το ωράριο που θα ισχύσει για τη λειτουργία των καταστημάτων της πόλης μας εφαρμόζεται εδώ και δέκα  χρόνια. Βοηθάει στη λειτουργία της αγοράς, τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως εμάς, ενώ νομίζω ότι γίνεται αποδεκτό από όλους. Εξάλλου, αυτό το διακεκομμένο ωράριο, το εφαρμόζουν πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα» εξήγησε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής, ενώ τελειώνοντας δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς όλους τους καταναλωτές.

   «Οι καταναλωτές πριν από κάθε αγορά θα πρέπει να κάνουν μια ερεύνα αγοράς. Σημαντικό ωστόσο είναι να δίνεται έμφαση στην ποιότητα των αγαθών, κυρίως σε είδη τροφίμων, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα σε υπαίθριους χώρους».

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button