Καστοριά

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς στην 8η Μαθηματική εβδομάδας (φωτογραφίες – παιχνίδια)

STA_1433

Κρυπτογραφία και παιγνίδια

Με τους μαθητές μου, της Α’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς, εργαστήκαμε την χρονιά που διανύουμε σε ένα “δύσκολο” θέμα που αφορά την Κρυπτογραφία. Λέω ότι είναι δύσκολο μια και τα παιδιά δεν διδάσκονται θεωρία αριθμών (βασικό στοιχείο της Κρυπτογραφίας) ούτε καν στο Λύκειο.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι καταφέραμε να προσεγγίσουμε το θέμα, χρησιμοποιώντας δύο βασικά στοιχεία: Ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Κρυπτογραφία αλλά πολύ περισσότερο παιγνίδια (από τα παίγνια) που έχουν να κάνουν με αριθμούς και με τα οποία κρατήθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών μου.

Την εργασία αυτή την παρουσιάσαμε κατά την διάρκεια της 8ης Μαθηματικής εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη (την 1η Απριλίου 2016) και στην Καστοριά (στις 17 Απριλίου 2016) μαζί με τους μαθητές. (Η παρουσίαση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο, όπως περιγράφω σε προηγούμενη ανάρτηση, ομιλιών, με γενικό τίτλο: “Ας μιλήσουμε για Μαθηματικά, ας μιλήσουμε για Πολιτισμό” μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”).

Τους συγχαίρω, και ελπίζω, να δώσει το ξεκίνημα αυτό, ώθηση για να προσεγγίσουμε το θέμα, πιθανόν, την επόμενη χρονιά με περισσότερα στοιχεία της Κρυπτογραφίας. Φυσικά ελπίζουμε και άλλοι να χαρούν και να παίξουν με τα πολλά παιγνίδια που παραθέτουμε στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης. Στην Θεσσαλονίκη είχαμε την χαρά να δούμε τους μαθητές από 2-3 Σχολεία να συμμετέχουν ενεργά και να χαίρονται το παιγνίδι!

 

Ο καθηγητής τους

Ζυγούρης Κωνσταντίνος

Μαθηματικός, Msc, Med

 

Παρακάτω φωτογραφίες από τα παιγνίδια και την ομιλία και από τα παιχνίδια!

παιχνιδ1 copy Παιχνιδ2 copy Παιχνιδ3 copy Παιχνιδ4 copy Παιχνιδ5 copy Παιχνιδ6 copy Παιχνιδ7 copy Παιχνιδ8 copy Παιχνιδ9 copy Παιχνιδ10 copy Παιχνιδ11 copy STG_1431 STC_1435

περισσότερα
Back to top button