ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Σήμερα: Οι αδελφοί Κοέν στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς (παρουσίαση – βίντεο)

12998473_10153716264168191_8146931174182117086_n

Εμπνευσμένοι από την πραγματική ιστορία του Βαν Ρονκ και της μουσικής του, οι βραβευμένοι με Όσκαρ αδερφοί Κοέν δημιουργούν την ταινία με τίτλο «Inside Llewyn Davis» και πρωταγωνιστή τον πολύ καλό Όσκαρ Άιζακ.
Του Γιώργου Ρούσσου

Η ταινία «Inside Llewyn Davis», των αδερφών Κοέν, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μουσικού, προερχόμενου από μικρομεσαία οικογένεια του Κουίνς, που προσπαθεί να γίνει γνωστός την εποχή της αναβίωσης της φολκ μουσικής, στη Νέα Υόρκη του 1961.

Χωρίς χρήματα και χωρίς μόνιμη στέγη, αναγκάζεται να μένει σε σπίτια και καναπέδες φίλων που δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποξενώσει η παραξενιά του. Σύντροφος του, η γάτα ενός φίλου, της οποίας καταλήγει από δικό του λάθος, να είναι ο – όχι και τόσο πρόθυμος – κηδεμόνας. Αν και δεν την πολυσυμπαθεί, αποδεικνύεται παραδόξως, η μοναδική σταθερή σχέση στη ζωή του.
Σε μία από τις περιοδείες του με ένα τραγουδιστικό ντουέτο, θα εμπλακεί συναισθηματικά με μία τραγουδίστρια. Όμως όπως συμβαίνει με όλες του τις σχέσεις, έτσι κι αυτή είναι καταδικασμένη να τελειώσει σύντομα και άδοξα, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει και σε παράλληλα μπερδέματα.
Στη μέση της διαδρομής, η ιστορία οδηγεί τον ήρωα μας στο Σικάγο. Για να φτάσει όμως εκεί ο Λίουιν Ντέιβις, αναγκάζεται να ταξιδέψει οδικώς παρέα με ένα ιδιότροπο ζευγάρι. Αποτελούμενο από έναν πολυλογά μουσικό της τζαζ και τον λιγομίλητο σοφέρ του, που όταν αποφασίζει να μιλήσει, δε λέει ποτέ όχι και καπνίζει μανιωδώς…
Ο λόγος που ο Λιούιν κάνει αυτό το ταξίδι είναι για να πείσει έναν διάσημο μουσικό παραγωγό της πόλης να γίνει ο μάνατζερ του. Καταλήγει όμως να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, σχεδόν στην ίδια κατάσταση από την οποία ξεκίνησε. Η τελική του συνάντηση με τον σύζυγο μιας τραγουδίστριας από τα Απαλάχια ολοκληρώνει την ιστορία μας, έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησε…
inside-llewyn-davis
H βραβευμένη στις φετινές Κάννες (Grand Prize of the Jury), νέα ταινία των αδερφών Κοέν, είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Βαν Ρονκ και της μουσικής του. Το φιλμ μας ταξιδεύει στις αρχές των 60’s, την περίοδο όπου ξεκινάει να αναδύεται η folk (λαϊκή) μουσική, και λίγο πριν ακμάσει με την εμφάνιση του Μπομπ Ντίλαν, των Peter, Paul and Mary, του Ochs και άλλων.
Η ταινία εστιάζεται στην ιστορία του Λιούιν Ντέιβις (Όσκαρ Άιζακ), ο οποίος αγωνίζεται να κάνει καριέρα στη folk μουσική σκηνή και να βρει την τύχη του μέσα από τα μποέμικα καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Όμως το ταλέντο του και οι προσδοκίες του σαμποτάρονται διαρκώς από τις λανθασμένες του επιλογές, τους προσωπικούς του δαίμονες και την αντίξοη μοίρα του, αναγκάζοντας τον να ζει χάρη στην ευγνωμοσύνη φίλων και γνωστών.
Με την αφηγηματική της δομή να σχηματίζει ένα νοητό κύκλο, η ταινία ξεκινά και καταλήγει στο ίδιο κλαμπ όπου γνωρίζουμε για πρώτη φορά τον Λιούιν Ντέιβις. Το φιλμ δημιουργεί στο ενδιάμεσο τις συνθήκες για ένα μυσταγωγικό ταξίδι στη folk μουσική, με φόντο τον γκρίζο Νεοϋορκέζικο χειμώνα. Ο Llewyn Davis αντιπροσωπεύει την ενθουσιώδη και γεμάτη όνειρα γενιά της δεκαετίας και ο Όσκαρ Άιζακ στον ρόλο αυτό δίνει μία πειστική και λιτή ερμηνεία.
Μουσικός παραγωγός της ταινίας είναι ο T-Bone Burnett, αγαπημένος των αδελφών Κοέν, ενώ πρωταγωνιστούν, εκτός από τον Όσκαρ Άιζακ, ο Τζάστιν Τιμπερλέικ και η Κάρει Μάλιγκαν. Η ταινία έχει πλούσιο soundtrack με folk τραγούδια της εποχής, όπως το “500 Miles” που ερμηνεύει ο Τζάστιν Τιμπερλέικ. Με αφορμή τα τραγούδια αυτά δόθηκε συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στην ταινία στο Town Hall της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2013.
Οι αδερφοί Κοέν πρωτοπαρουσίασαν την ταινία στο British Film Festival στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Grand Prize of the Jury) στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2013.
Επιπλέον, έχει λάβει πολλές διακρίσεις όπως, καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου (BAFTA) και ισάριθμες από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Λος Άντζελες (Χρυσές Σφαίρες).
Το «Inside Llewyn Davis» των Ίθαν και Τζόελ Κοέν, είναι μία αξιοπρεπής δημιουργία, που όμως δε φτάνει στο αισθαντικό αποτέλεσμα που μας έχουν συνηθίσει παλαιότερες δημιουργίες των δύο σκηνοθετών. Θετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όσκαρ Άιζακ, που ουσιαστικά αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα του φιλμ.
Αντίθετα, οι πιο γνωστοί Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και ο συνήθης ύποπτος Τζον Γκούντμαν, έχουν κυρίως διακοσμητικό ρόλο. Εξαίρεση αποτελεί ο Garrett Hedlund (On the Road – 2012), που για μία ακόμη φορά είναι καλός, έστω και στον μικρό ρόλο που του έχει δοθεί.
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen | Σενάριο: Ethan Coen, Joel Coen | Παίζουν: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake

tvxs.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button