Καστοριά

Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καστοριάς

daskalos-taxi-paidia-570

Κατατέθηκε την Δευτέρα 11/4/2016 από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου: «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» σύμφωνα με το οποίο αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου από τα 7 παιδιά που ίσχυε μέχρι πρότινος, στα 14 και μάλιστα δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο  η λέξη νήπια β ηλικίας, γεγονός που μας διαβεβαιώνει πως καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την φοίτηση όλων των  προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πάγια διεκδίκηση του κλάδου.

Στόχος του Υπουργείου, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι το κλείσιμο νηπιαγωγείων και η συγχώνευση τμημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία, τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την αιτιολογική έκθεση του  νόμου που ορίζει ότι  ο νόμος που κατατίθεται θα  “συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών”.
Η ποιότητα στην εκπαίδευση και η ισότιμη πρόσβαση όλων των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, δικαίωμα κατοχυρωμένο συνταγματικά για τους πολίτες αυτής της χώρας, θυσία στο βωμό της εξοικονόμισης δαπανών που επιτάσσουν τα μνημόνια.
Αποτελεί σίγουρο γεγονός πως
⦁ πολλά νηπιαγωγεία, ειδικά στην επαρχία, θα κλείσουν, με αποτέλεσμα τα νήπια να μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης στο κοντινότερο νηπιαγωγείο που μπορεί να απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους.
⦁ Τμήματα θα συγχωνευτούν στον ανώτερο αριθμό που ορίζει ο νόμος, τα 25-27 παιδιά, γεγονός που θα δυσχεράνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
⦁ Νηπιαγωγοί θα βρεθούν σε εργασιακή ανασφάλεια, αφού υπάρχει η προοπτική της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλο νομό ή άλλη εκπαιδευτική περιφέρεια.
Αν ισχύσει αυτή η διάταξη, πολλά νηπιαγωγεία στο νομό μας θα κλείσουν και άλλα θα συγχωνευτούν.
Ταυτόχρονα, δεύτερο σοβαρό πλήγμα θα επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα εκπαιδευτικών, τους αναπληρωτές. Η πρότασή  για ένα προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών
⦁ Δεν απαντά στην επιτακτική ανάγκη της πραγματοποίησης όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση
⦁ Υιοθετεί ως βάση του συστήματος προσλήψεων τον Ν.3848/10 του οποίου την κατάργηση απαιτήσαμε και απαιτούμε και για την οποία είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ότι θα πραγματοποιήσει.
⦁ Έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, διαιωνίζει τον κατακερματισμό στην εκπαίδευση και συντηρεί τις συγκρούσεις επιδιώξεων που έχουν δημιουργήσει μέσα στον κλάδο οι τραγικοί χειρισμοί των μνημονιακών κυβερνήσεων στο θέμα των διορισμών.
Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς να μην επιτρέψουν την ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων, με συνέπεια την ταλαιπωρία μαθητών και γονέων, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών.
Απαιτούμε
 
⦁ Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση
⦁ Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα
⦁ Κατάργηση του Ν.3848/10.
⦁ Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση
⦁ Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό
⦁ Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών με αναλογία 1:15
⦁ Απόσυρση των προτάσεων του Υπουργείου για το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, που «ληστεύει» την προϋπηρεσία τους και απαξιώνει τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο τους.
⦁ Απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στα νηπιαγωγεία που διαλύουν το δημόσιο νηπιαγωγείο, καταργούν τμήματα, συγχωνεύουν νηπιαγωγεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 12.45μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Καστοριάς.
Την Παρασκευή 22 Απριλίου στη 1.30μ.μ. συγκέντρωση στο χώρο στάθμευσης της πρώην Νομαρχίας, για να επιδώσουμε το συγκεκριμένο ψήφισμα στα γραφεία των βουλευτών Καστοριάς.
 Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                 Η Γραμματέας
Γιάννης Πάτρας                                           Τάνια Κορμά

 

 

περισσότερα
Back to top button