Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Εύλογα ερωτήματα συμπολίτη μας για το νερό της λίμνης

limni-2

Θα ήθελα να μάθω σχετικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση για την καθαρότητα της λίμνης Καστοριάς που ανέφερε σχετικά:”Από τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα -ως προς τις εξετασθείσες παραμέτρους- ήταν εντός των επιθυμητών ορίων και υπερκάλυπταν τα οριζόμενα από την ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β΄), όρια για εσωτερικά ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.” και διάφορα άλλα.

 1. Τα αποτελέσματα μπορούν να δημοσιοποιηθούν;
 2. Από ποιον και από ποια σημεία έγινε η δειγματοληψία;
 3. Πόσα ήταν τα δείγματα και τι όγκου; και άλλες πληροφορίες που κρίνουν την αξιοπιστία της έρευνας.

Επίσης είναι τουλάχιστον άστοχο να αναφέρετε πως “Μάλιστα, σε ορισμένα εκ των δειγμάτων, τα αποτελέσματα των αναλύσεων προσομοίαζαν με σχετικές τιμές δειγμάτων πόσιμου νερού.” χωρίς να παραθέτετε αριθμούς.

Ελπίζω να μην σας κούρασα, οι ερωτήσεις μου γίνονται καλοπροαίρετα. Όλοι θέλουμε να κολυμπήσουμε στην λίμνη μας και να την καμαρώνουμε πεντακάθαρη αλλά ανακοινώσεις αυθαίρετες και χωρίς στοιχεία κρύβουν κινδύνους.

Με εκτίμηση,
Τοκατλίδης Αλέξανδρος
Πολίτης Καστοριάς

 

 

περισσότερα

4 Comments

 1. ανώνυμος:
  Πολύ σωστά τα ερωτήματά σας. Είναι άξιο σοβαρού ερωτήματος πως η λίμνη που επί δεκαετίες παρουσίαζε προβλήματα, και προ δύο ετών δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε από τις οσμές του πλαγκτόν, εξυγιάνθηκε τόσο γρήγορα και απρόοπτα. Λίγη σοβαρότητα δεν θα βλάψει κανέναν και ιδιαίτερα τους κατοίκους αυτής της πόλης.

 2. Σωστά κ.Παπαδημητριου … Και εσείς μην βιάζεστε να πάρετε εύσημα με ενα φυσικό φαινόμενο …λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει και να ξέρετε οτι απευθύνεστε και σε κοινό που ειναι αρκετά εξειδικευμένο απλά σωπαίνει στους αλαλαγμούς σας . Θα ήθελα τα ιδια λογια σας στο επόμενο χρονικό διάστημα τους μήνες 7ος – 8ος και 9ος με την ιδια σοβαρότητα που αναφαιρεστε τωρα . Εύλογο το ερώτημα του συμπολίτη μας να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα οι θέσεις δειγματοληψίας της παραμέτρους αναλύσεις τον χρόνο δειγματοληψιών αλλα και το εργαστήριο με τα ανάλογα διαπιστευτήρια απο το ΕΣΥΔ γιατι οπως είπαμε υπάρχουν και σχετικοί επιστήμονες που ξέρουν και ίσως κάποιοι άλλοι να θέλουν να απευθυνθούν σε ειδικούς .
  Για τους συμπολίτες μας απλά μια μεταφορά στην ΚΥΑ..
  Πρότυπα όρια νερών κολύμβησης

  Τα πρότυπα όρια των νερών κολύμβησης σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

  ΚΥΑ 46399/1352/3/7/1986
  Παράμετρος Επιθυμητή τιμή Ανώτερη τιμή
  Ολικά Κολοβακτηριοειδή N/100 ml 500 10000
  Κολοβακτηρίδια κοπράνων N/100 ml 100 500
  Εντερόκοκκος N/100 ml 100

  Οδηγία 2006/7/ΕΚ
  σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ

  Παράμετρος Εξαιρετική ποιότητα Καλή ποιότητα Επαρκής ποιότητα
  Εντερόκοκκοι(cfu/100 ml) 100* 200* 185**
  Κολοβακτηρίδια (cfu/100 ml) 250* 500* 500**

  (*) Βάσει αξιολόγησης σύμφωνα με το 95ο εκατοστημόριο
  (**) Βάσει αξιολόγησης σύμφωνα με το 90ό εκατοστημόριο

  Παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης-
  Οδηγία 2006/7/ΕΚ

  1. Λίγο πριν από την έναρξη κάθε κολυμβητικής περιόδου, πρέπει να λαμβάνεται ένα δείγμα. Λαμβανομένου υπόψη του επιπλέον αυτού δείγματος και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον τέσσερις δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά κολυμβητική περίοδο.

  2. Ωστόσο, μόνον τρία δείγματα χρειάζεται να λαμβάνονται και να αναλύονται ανά κολυμβητική περίοδο για τα ύδατα κολύμβησης, τα οποία:

  α) είτε έχουν κολυμβητική περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 8 εβδομάδες·

  β) είτε ευρίσκονται σε περιοχή με ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς.

  3. Οι ημερομηνίες δειγματοληψίας πρέπει να κατανέμονται καθ’ όλη της διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, το δε διάστημα μεταξύ των ημερομηνιών δειγματοληψίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

  4. Σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, λαμβάνεται ένα πρόσθετο δείγμα έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται ότι το περιστατικό έχει λήξει. Το δείγμα αυτό δεν αποτελεί μέρος του συνόλου των ποιοτικών στοιχείων των υδάτων κολύμβησης. Εάν χρειάζεται να αντικατασταθεί αγνοηθέν δείγμα, λαμβάνεται πρόσθετο δείγμα 7 ημέρες μετά το τέλος της βραχυπρόθεσμης ρύπανσης.

  οδηγία 76/160/ΕΟΚ – περί της ποιότητος των υδάτων κολυμβήσεως

  http://www.watermicro.gr/wp-content/uploads/76_160.pdf

 3. Δεν γνωρίζω αν το ASIMOS είναι επίθετο ή ψευδώνυμο. Με ανώνυμους πάντως δεν συνομιλώ.

 4. Μάλλον κ.Παπαδημητριου δεν καταλάβατε … Εσείς στον σχολιασμό πρέπει να αναφέρεστε που είστε και αντιδήμαρχος και οχι στο ποιος έκανε το ερώτημα . Δηλαδη αν έγραφα ενα τυχαίο όνομα θα απαντούσατε ??? Τότε θα γράψω το όνομα Αθανασιαδης Κωστας … Τωρα λοιπόν απαντήστε μου για τα παραπάνω ή θα βάλετε την ουρά στα σκέλια για να βρείτε μια δικαιολογία ακόμη .ενα θα σας πω «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button