Καστοριά

Η Μητρόπολη Καστοριάς απαντάει στον υπουργό Ν. Φίλη

mitropoli

Θύελλα αντιδράσεων έφερε στους κόλπους της εκκλησίας  η εντολή  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαου Φίλη, με την οποία απαγορεύεται να μιλούν σε σχολεία οι μητροπολίτες

 Καλό είναι τέτοιου είδους ζητήματα να τίθενται σε τραπέζι διαλόγου 

 «Στο πλαίσιο συναλληλίας Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να υπάρχει συνεργασία των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν. Εφόσον λοιπόν το Σύνταγμά κάνει νύξεις για την πνευματική βελτίωση του λαού μας (έστω με τη διασταλτική έννοια του όρου), καλό είναι τέτοιου είδους ζητήματα να τίθενται σε τραπέζι διαλόγου», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο υπεύθυνος τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν έχει σκοπό να υπερκεράσει το Κράτος. Έχει σκοπό να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί. «Η Εκκλησία τάσσεται πάντα υπέρ της ελευθερίας και του διαλόγου. Αν και εφόσον η Πολιτεία κρίνει ότι δε μπορούν οι ιερείς και οι επίσκοποι, ούτε καν να περάσουν και να ευλογήσουν τα παιδιά ή κι να συζητήσουν μαζί τους, η Εκκλησία δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί. Η πολιτεία δεν επιτρέπει στον Επίσκοπο να μπει και να επισκεφθεί το ποίμνιο του στο σχολείο και από την άλλη όμως τον παρακαλεί, με κεφαλαία γράμματα, να βοηθήσει τους  πρόσφυγες, να διατηρήσει τον κοινωνικό ιστό, δίνοντας συσσίτιο και βοήθεια όχι μόνο σε πρόσφυγες αλλά και σε Έλληνες απόρους», τόνισε ο  υπεύθυνος τύπου, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν μονοδιάστατο ρόλο της πολιτείας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι  για  την απαγόρευση του υπουργείου της παρουσίας κληρικών στις σχολικές αίθουσες, υπήρξε τις περιηγούμενες ημέρες στη βουλή κόντρα ανάμεσα στον υπουργό κ.  Φίλη και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μάκη Βορίδη. Ο κ Βορίδης κάλεσε τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη ενέργειά του, να απαγορεύσει στον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο να μιλήσει σε Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης όπου είχε προσκληθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης μίλησε για «κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο», υποστηρίζοντας πως «το σχολείο δεν είναι δυνατόν να δίνει βήμα μαθήματος σε οποιονδήποτε τρίτο παράγοντα που δεν είναι εκπαιδευτικός».

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

περισσότερα

5 Comments

 1. Κάποιο λάθος έχει γίνει εδώ. Καμία θύελλα δεν ξέσπασε. Απλούστατα κάποιοι θερμόαιμοι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης και βιάστηκαν να ξεσπαθώσουν. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Μεσογαίας Νικόλαος στάθηκε ψύχραιμος και δεν προέβη ο ίδιος σε πυρίκαυστες δηλώσεις, αν και το θέμα τον αφορούσε άμεσα προσωπικά, αλλά το κανόνισε σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
  Βεβαίως η χώρα μας αναγνωρίζει στο Σύνταγμα επικρατούσα θρησκεία και η Πολιτεία τιμά έμπρακτα και τους λειτουργούς και το έργο του Κλήρου. Θα έφερε αλλιώς όλο το βάρος της διοργάνωσης της επίσκεψης Οικουμενικού Πατριάρχη, Πάπα και Αρχιεπισκόπου στη Λέσβο;
  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα Σχολεία θα γίνουν ξέφραγο αμπέλι και δεν θα κάνουν υπακοή ακόμη και Ιεράρχες στο ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως ζητήθηκε από το Υπουργείο, να είναι δηλαδή οι ρόλοι διακριτοί.
  Απαγόρεψε η πολιτεία τον Αγιασμό στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς; τον διορισμό ρασοφόρων εκπαιδευτικών; τη διδασκαλία των θρησκευτικών; την πρωινή προσευχή; τον εκκλησιασμό των σχολείων; τις εικόνες και άλλα θρησκευτικά σύμβολα μέσα στις αίθουσες; τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της Παιδείας;
  Αφορμή περιμένουν μερικοί-μερικοί, για να κλαφτούν προς τα έξω και να βγουν ήρωες….
  Και σε τελική ανάλυση, δεν ζήτησε ο κ. Φίλης απάντηση από τη Μητρόπολη Καστοριάς.
  Ο κ. Πηχιών ζήτησε.
  Κι ακόμη περιμένει…….

 2. ΈΛΑ ΤΩΡΑ…ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΝΙΟ …ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ..ΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ .ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΑΠΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΡΑΣΑ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΚΑΘΑΙΡΕΜΕΝΟΙ .ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΕΛΩ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ .ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ.

 3. Επειδή είναι πολύ εύκολο να κάνει το κομμάτι του οποιοσδήποτε εκπρόσωπος Τύπου μιλώντας για πράγματα που συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά, ας μας απαντήσει επιτέλους ο πατήρ … (δεν γράφει και το όνομά του!) για την κατάσταση στην τοπική μας Εκκλησία όσον αφορά στη σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας και πιο ειδικά Ιεράρχη και Εκπαίδευσης.
  Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος ο κ. Σεραφείμ ως Μητροπολίτης Καστοριάς.
  ΘΕΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ;;;;;;
  Δεν εκτιμά ο Εκπρόσωπος Τύπου ότι όποτε Ιερείς επισκέφθηκαν Σχολεία έτυχαν φιλικής υποδοχής, είτε ως Εξομολόγοι (εν ώρα μαθήματος) είτε για διανομή φυλλαδίων ή οποιαδήποτε ενημέρωση;;;
  Σε όλες τις Εκδηλώσεις τα Σχολεία προσκαλούν και τον Σεβασμιότατο. Εκείνος πόσους Εκπαιδευτικούς (χρόνια εργαζόμενους στην Καστοριά και με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) έχει καλέσει ως εισηγητές στη Σχολή Γονέων ή σε κάποια Ημερίδα;
  Για να συναντήσει τη νεολαία ο Κλήρος και μάλιστα ο Επίσκοπος υπάρχουν οι ιεροί ναοί, τα Μυστήρια και οι ακολουθίες, τα Κατηχητικά και οι συνάξεις Νέων.
  Στα Σχολεία ας αφήσουν απερίσπαστους τους Εκπαιδευτικούς να επιτελέσουν το έργο τους.

 4. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με αυτές τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης.
  Πρώτα-πρώτα, ο τίτλος:
  “απαντάει” ο καθείς, μόνον εάν τον έχουν ρωτήσει. Ποιος τη ρώτησε τη Μητρόπολη;

  Σοβαρά, ένας επίσημος Φορέας, όπως είναι η Μητρόπολη, απευθύνεται σε Υπουργό με έγγραφο, πρωτοκολλημένο στα εξερχόμενα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει κι εκείνος. Όχι δια του Τύπου για εσωτερική κατανάλωση… Η Μητρόπολη δεν καταδέχθηκε την ερώτηση και γνώμη του κυρίου Πηχιών δια του Τύπου και “πρέπει” να πάρει στα σοβαρά ο Υπουργός Παιδείας τη συνέντευξη στην κυρία Κωτσοπούλου;
  Γιατί μετά … μπορεί και ο Υπουργός να επικαλεστεί ότι ο Εκδότης δεν στέλνει τη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ στο Υπουργείο(!) και δεν ενημερώθηκε, να συμμετάσχει στο διάλογο που ζητάει η Εκκλησία.
  Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ερασιτεχνισμό του χειρίστου είδους.

  Και η δεύτερη σκέψη μετά την ανάγνωση:
  Γιατί εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί την Πολιτεία για αποπομπή των Ιερωμένων από τα Σχολεία;
  Τον Αρχιμανδρίτη που υπηρετούσε ευδόκιμα τριάντα χρόνια σε Γυμνάσια και Λύκεια της Καστοριάς, ποιος τον έκρινε “ακατάλληλο” και τεχνηέντως τον εξώθησε σε μετάθεση; Η Πολιτεία ή οι “αδελφοί” του; Τον θυμάστε τον πατέρα Αμβρόσιο;
  Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και απλοί πολίτες έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά το μένος των ίδιων που τώρα εμφανίζονται διαλλακτικοί και “μελιστάλαχτοι” ήταν απύθμενο.

  Κατά τα άλλα, “ενημερωθήκαμε” (!)

 5. η υποκρισία περισσεύει και απο τις δυο πλευρές, Κυβερνησης και Μητροπολης , ο στοχος ειναι να ξεπουληθει η ΕΛΛΑΔΑ, οι υπογραφές μπήκαν , με το υπερμνημονιο , με καθε επισημοτητα και η εφαρμογη του ξεκινησε και μην μας κανετε ταχα μου οτι δεν ξερατε . τα ξερατε παρα πολυ καλα , καποτε οι πιστοι θα τα μαθουν και τοτε να δω πως θα δικαιολογουνται οι υπευθυνοι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button