Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Η Αγνή Κανδύλη για τη συνέχιση των Κέντρων Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας της Δυτ. Μακεδονίας

kandiliagni

Συνέχιση λειτουργίας των Δομών Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας της Δυτικής Μακεδονίας

 

 

Μια από τις πολύ σημαντικές δράσεις, της προηγούμενης περιόδου, υπήρξε και η λειτουργία των δομών Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στη Δυτική Μακεδονία την προηγούμενη προγραμματική περίοδο λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν, τρία Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς,  τα οποία στο σύντομο διάστημα λειτουργία τους (μετά το 2013) υποστήριξαν πάνω από 300 κακοποιημένες γυναίκες με ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη.

Παράλληλα, ο Δήμος Κοζάνης λειτουργεί τον Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Σε μια Χώρα όπου οι δείκτες κακοποίησης γυναικών είναι τραγικοί, καθώς κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες, είναι δηλαδή σαν να λέμε ότι, κατά τη διάρκεια ενός έτους, κακοποιήθηκαν όλες οι γυναίκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ή της Πελοποννήσου ή ολόκληρος ο πληθυσμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με την στατιστική πρόβλεψη να επισημαίνει ότι μια στις τέσσερις γυναίκες θα κακοποιηθεί κάποια στιγμή στη ζωή της, η συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Συμβουλευτικής Γυναικών στη Δυτική Μακεδονία είναι θέμα μείζονος σημασίας.

 

Η λειτουργία των Κέντρων εμπίπτει στη Στρατηγική Δέσμευση για την Ισότητα των Φύλων 2016-2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου η χρηματοδότηση των δομών αυτών είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), τόσο του ΠΕΠ της Περιφέρειας όσο και του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκει η ΓΓ Ισότητας.

Για το λόγο αυτό, οι δώδεκα από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας έχουν δρομολογήσει ήδη τη συνέχιση των αντίστοιχων δομών, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία, όπου τα Κέντρα βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της παύσης λειτουργίας τους, καθώς τον Απρίλιο του 2016 λήγει το τρέχον έργο.

Επειδή στη σύντομη λειτουργία τους, τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας και ο Ξενώνας φιλοξενίας της Δυτικής Μακεδονίας έχουν επιδείξει σημαντικό έργο, υποστηρίζοντας εκατοντάδες κακοποιημένες γυναίκες.

Επειδή στις συγκεκριμένες δομές εργάζονται σήμερα 12 υπάλληλοι, των οποίων οι θέσεις κινδυνεύουν να χαθούν.

Επειδή η δράση είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ 2014- 2020

Επειδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει να αποτελέσει τη μοναδική Περιφέρεια της Χώρας, η οποία θα στερείται, στο σύνολό της, δομών ισότητας

Παρακαλούμε, βάση του άρθρ. 16 του Καν. Λειτ. του ΠΣ, να έχουμε απαντήσεις  για τις ενέργειες που έχετε κάνει ή προτίθεσθε να κάνετε ακόμη, για την χρηματοδότηση της συνέχισης λειτουργίας των δομών Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Για να διευκολύνουμε στην επίλυση του θέματος και με δεδομένο του μικρού σχετικά προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την Περιφέρειά μας (~19εκ€), προτείνουμε να ζητηθεί κατά προτεραιότητα , η ένταξη χρηματοδότησης των δομών αυτών της Δυτικής Μακεδονίας, ως της Περιφέρειας με τη μεγαλύτερη ανεργία, στο αντίστοιχο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αποτελεί δομή της ΓΓ Ισότητας και μπορεί να είναι επιλέξιμη στο ΕΠ Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Με εκτίμηση

Αγνή Κανδύλη

Περιφερειακή Σύμβουλος του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

περισσότερα
Back to top button