ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην Καστοριά για τα νηπιαγωγεία

nipiagogeio

 Απόσυρση της διάταξης για τα νηπιαγωγεία, γιατί θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο – Συγκέντρωση στη Νομαρχία

 Κατατέθηκε την Δευτέρα 11/4/2016 από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου: «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» σύμφωνα με το οποίο αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου από τα 7 παιδιά που ίσχυε μέχρι πρότινος, στα 14 και μάλιστα δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο  η λέξη νήπια β ηλικίας, γεγονός που μας διαβεβαιώνει πως καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την φοίτηση όλων των  προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πάγια διεκδίκηση του κλάδου.

Στόχος του Υπουργείου, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι το κλείσιμο νηπιαγωγείων και η συγχώνευση τμημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία, τις εργασιακές συνθήκες των νηπιαγωγών και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την αιτιολογική έκθεση του  νόμου που ορίζει ότι  ο νόμος που κατατίθεται θα  “συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών”.

Η ποιότητα στην εκπαίδευση και η ισότιμη πρόσβαση όλων των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, δικαίωμα κατοχυρωμένο συνταγματικά για τους πολίτες αυτής της χώρας, θυσία στο βωμό της εξοικονόμισης δαπανών που επιτάσσουν τα μνημόνια.

Αποτελεί σίγουρο γεγονός πως

  • πολλά νηπιαγωγεία, ειδικά στην επαρχία, θα κλείσουν, με αποτέλεσμα τα νήπια να μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης στο κοντινότερο νηπιαγωγείο που μπορεί να απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους.
  • Τμήματα θα συγχωνευτούν στον ανώτερο αριθμό που ορίζει ο νόμος, τα 25-27 παιδιά, γεγονός που θα δυσχεράνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Νηπιαγωγοί θα βρεθούν σε εργασιακή ανασφάλεια, αφού υπάρχει η προοπτική της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλο νομό ή άλλη εκπαιδευτική περιφέρεια.

Συνάδελφοι, αν ισχύσει αυτή η διάταξη, πολλά νηπιαγωγεία στο νομό μας θα κλείσουν και άλλα θα συγχωνευτούν. Οφείλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τους γονείς και την τοπική κοινωνία για να αποτρέψουμε αυτό το τραγικό ενδεχόμενο.

Καλούμε όλες/ους τις/τους νηπιαγωγούς, την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 5.30μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και να οργανώσουμε τη δράση μας.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου στη 1.30μ.μ. συγκέντρωση στο χώρο στάθμευσης της πρώην Νομαρχίας, για να επιδώσουμε κείμενο διαμαρτυρίας στα γραφεία των βουλευτών Καστοριάς.

 Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία, γιατί θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο.

 Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Απαιτούμε Δίχρονη Υποχρεωτική  Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας

 

Γιάννης Πάτρας                                                                 Τάνια Κορμά

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button