Καστοριά

Καστοριά – H βιβλιοπρόταση της εβδομάδας: “Το παραθυράκι του Ιούδα”, ένα μυστήριο από μια άλλη εποχή

12970147_10208451121976221_1761474927_o

Η Έλλη Παπαστεργίου προτείνει: ‘Το παραθυράκι του Ιούδα’ του John Dickson Carr, Εκδόσεις Τόπος

Στο βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα «παραθυράκι του Ιούδα» αποκαλείται το παράθυρο στην πόρτα του κελιού από το οποίο ο φρουρός μπορεί να παρακολουθεί τους φυλακισμένους μένοντας ο ίδιος αθέατος σε αυτούς. Όμως, στο αστυνομικό μυθιστόρημα του John Dickson Carr, ο σερ Χένρι Μεριβέιλ επισημαίνει ένα διαφορετικό «παραθυράκι του Ιούδα» που βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο… αλλά κανείς δεν έχει παρατηρήσει ποτέ…

Πίσω στο 1938, τη χρυσή εποχή της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο βορειοαμερικανός συγγραφέας John Dickson Carr, ο οποίος θεωρείται μάστορας των αστυνομικών μυθιστορημάτων «κλειστού τύπου», μας συστήνει τον σερ Χένρι Μεριβέιλ. Είναι ένας δικηγόρος και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, ο οποίος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του νεαρού Τζέιμς Κάπλον Άνσγουελ.

Δύο άτομα μέσα σε ένα κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο: Ο Έιβορι Χιούμ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από βέλος, και ο Τζέιμς Κάπλον Άνσγουελ, ο μέλλοντας γαμπρός του, ο οποίος είναι και ο βασικός ύποπτος για το φόνο. Ο Άνσγουελ ισχυρίζεται πως είναι αθώος και δεν θυμάται τίποτα γιατί είχε λιποθυμήσει, ωστόσο στο βέλος βρέθηκαν δικά του αποτυπώματα.

12970392_10208451121856218_1609130690_o

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο σερ Μέριβέιλ και επιχειρεί να πετύχει το αδύνατο, να πείσει τους ένορκους να δώσουν στον κατηγορούμενο Άνσγουελ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, παρά τις ισχυρότατες ενδείξεις. Σε μια εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη είναι περιορισμένη, ο σερ Μεριβέιλ χρησιμοποιεί το ισχυρότερο όργανο που έχει στη διάθεση του ο άνθρωπος: το μυαλό του.

Ένα δικαστικό μυστήριο διά χειρός John Dickson Carr, με συνεχείς και απρόσμενες ανατροπές, ο οποίος μας διηγείται με ιδιαίτερη μαεστρία τις σκηνές της δίκης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε δικηγόρος. Καταφέρνει περίφημα να κλιμακώσει την ένταση της αφήγησης και να εντείνει την αγωνία του αναγνώστη.

Ένα βιβλίο το οποίο αξίζει να διαβάσουν όλοι οι λάτρες του αστυνομικού μυθιστορήματος και των ασπρόμαυρων ταινιών δικαστικού μυστηρίου. Ο John Dickson Carr με το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αξίζει τη προσοχή μας!

Για το βιβλίο ‘Το παραθυράκι του Ιούδα’ (Εκδόσεις Τόπος), αλλά και για περισσότερες προτάσεις από την Έλλη Παπαστεργίου, μπορείτε να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ Books (11ης Νοεμβρίου 49) στην Καστοριά.

 

 

περισσότερα
Back to top button