ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ξεκίνησαν οι επισκέψεις των σχολείων στην έκθεση «ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ζωγράφος 1874-1933»

675432 (2)

Το Αρχοντικό Βέργου και η έκθεση «Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος 1874-1933», που οργανώνεται στην πόλη μας από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, υποδέχτηκε τους πρώτους μικρούς επισκέπτες του!

Ομάδα μαθητών του Ειδικού Σχολείου Άργους Ορεστικού  με τον καθηγητή κ. Γ. Παλιάτσιο και  μαθητές της 6ης τάξης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς με τον δάσκαλο τους κ. K. Χατζηφωτιάδη, επισκέφθηκαν την έκθεση και περιηγήθηκαν σε αυτήν μέσα από ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αφού παρακολούθησαν το ντοκυμαντερ της Κλεώνης Φέσσα «Νίκος Δραγούμης, ένας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας», ιδιαίτερα κατατοπιστικό για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, που προβάλεται στο μεσοπάτωμα του αρχοντικού, οι μαθητές επισκέπτες περιηγήθηκαν στις διαφορετικές αίθουσες του ορόφου που φιλοξενούν σε θεματικές τα έργα του καλλιτέχνη.

Επιπλέον, οι μαθητές του Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το έργο του Νίκου Δραγούμη μέσα από το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασαν σε συνεργασία η κα Κατερίνα Νικολάου, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ο κος Νίκος Αλχασίδης, διευθυντής σχολείου της πόλης μας.

Στο χρονικό διάστημα της μιάμισης περίπου ώρας, δόθηκε η ευκαιρία στoυς μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής και να γνωρίσουν τον εκ καταγωγής Δυτικο-Μακεδόνα καλλιτέχνη. Και με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η σημασία της παρουσίασης του έργου του Νίκου Δραγούμη στην πόλη μας, και ευρυτερα στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που αντανακλάται και στα λόγια του Μάρκου Δραγούμη, μουσικολόγος και ανιψιός  του καλλιτέχνη, στο βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης: «Χαίρομαι που ο τόσο ταπεινός και ταλαντούχος θείος Νίκος είναι από σήμερα ένα όνομα γνωστό και ελπίζω αγαπημένο στην περιοχή από όπου καταγόταν οι μακρινοί του πρόγονοι».

Στόχος και ευχή της Αντιδημαρχίας, συνδυάζοντας τις αρμοδιότητές της στον τομέα του Πολιτισμού, της Παιδείας και της ανάδειξης της παλαιάς πόλης, είναι το συγκεκριμένο αρχοντικό να αποτελέσει σημείο αναφοράς αλλά και μόνιμης έκθεσης του έργου Καστοριανών καλλιτεχνών, με σκοπό να αναδειχθεί σε δημότες και επισκέπτες της πολης το ιστορικό και σύγχρονο πολιτιστικό δυναμικό της Καστοριάς.

Έκθεση «ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ 1874-1933»

Αρχοντικό Βέργου

Διάρκεια έκθεσης: 9 Απριλίου –15 Μαίου  2016

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή : 10.00 – 13..30  &  17.30 – 21.00

Σάββατο, Κυριακή και αργίες:  11.00 – 20.00

 

Για επισκέψεις σχολείων ή / και συλλόγων παρακαλούμε επικοινωνήστε στα

24670-28999,  24670-26777,  6984-666081

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button