ΚοζάνηΠρόσωπα

Ο παπαrazzi του Βοΐου με το… drone! (βίντεο)

876543

Ο ιερέας Κωνσταντίνος Βασιλειάδης καταγράφει με τη φωτογραφική του δεκάδες χωριά της Δυτικής Μακεδονίας

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Τον αποκαλούν «παπα-ράτσι»! Είναι το άγρυπνο μάτι που από ψηλά καταγράφει ανθρώπους, τοπία και μνημεία σε δεκάδες χωριά της δυτικής Μακεδονίας. Ο πατήρ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, από το Βόιο Κοζάνης, μόλις τελειώσει τα ιερατικά καθήκοντά του αρχίζει να γράφει με το αυτοκίνητό του εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σκαρφαλώνει σε βουνά και λόφους για να κάνει εναέριες λήψεις με drone!

Μιλά με πάθος και αγάπη για τον τόπο του. «Η αγάπη αυτή στάθηκε αφορμή για να αρχίσω πριν από επτά χρόνια να καταγράφω τοπία στα περίπου 80 χωριά του Βοΐου» αναφέρει ο ιερέας στη «δημοκρατία».
Ήταν 2009 και μόλις είχε τελειώσει τις θεολογικές σπουδές στο ΑΠΘ. Επέστρεψε στον τόπο του, στη Νεάπολη Κοζάνης, και πρότεινε στον ανιψιό του να φτιάξουν μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, την tovoion.com, με σκοπό να αναρτούν τοπικές ειδήσεις και, κυρίως, εικόνες από τοπία της περιοχής. «Η αρχή έγινε όταν πήρα μια φωτογραφική μηχανή. Άρχισα να επισκέπτομαι χωριά του Βοΐου και να φωτογραφίζω ξωκλήσια, μνημεία, πλατείες, ανθρώπους. Επεξεργαζόμουν στη συνέχεια το φωτογραφικό υλικό, το συνόδευα με περιγραφικά στοιχεία για κάθε φωτογραφία και το αναρτούσα στην ιστοσελίδα» λέει ο πατήρ Κωνσταντίνος.

Οι κάτοικοι της περιοχής ένιωσαν έκπληξη όταν πρωτοαντίκρισαν τον παπά τους να τριγυρνά στα χωριά κρατώντας στα χέρια μια φωτογραφική μηχανή και να φωτογραφίζει… τα πάντα! Η έκπληξη έγινε μεγαλύτερη όταν ο ιερέας εξοπλίστηκε με κάμερα. «Άρχισα τότε να πηγαίνω σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων και σε πανηγύρια. Κατέγραφα τα δρώμενα και τα αναρτούσα στην ιστοσελίδα. Οι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν μόλις είδαν το αποτέλεσμα στο ίντερνετ. Με καλούσαν μετά σε όλες τις εκδηλώσεις που έκαναν» λέει χαμογελώντας ο ιερέας.
Σε κάποια εκδήλωση ο πατήρ Κωνσταντίνος ανέβηκε σε μια καρέκλα, προσπαθώντας να κάνει λήψεις από ψηλά. «Τότε κάποιος μου πρότεινε να αγοράσω ένα drone. Το σκεφτόμουν από καιρό και τελικά πήρα την απόφαση. Με τη βοήθεια του κόσμου συγκέντρωσα τα χρήματα και το αγόρασα» αναφέρει.

Εδώ και έναν χρόνο κάνει κινηματογραφικά… θαύματα με το drone! Επισκέπτεται περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και καταγράφει από ψηλά τα τοπία. «Οι εικόνες έφτασαν μέσω διαδικτύου ως την Αμερική. Ομογενείς από το Βόιο συγκινήθηκαν και μου έστειλαν μηνύματα. Μάλιστα, ένας γιατρός μού δώρισε υπολογιστή για να μοντάρω το υλικό. Θα συνεχίσω να τροφοδοτώ την ιστοσελίδα με όσες περισσότερες περιηγήσεις μπορώ. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές του Βοΐου» καταλήγει ο πατήρ Κωνσταντίνος.

 

dimokratianews.gr

 

Δείτε καταγραφές με το drone, χωριών του νομού Καστοριάς

https://www.youtube.com/watch?v=zFVrDeqCNug

https://www.youtube.com/watch?v=fBkb5H9wnR0

https://www.youtube.com/watch?v=mT1fK72Wg8g

 

περισσότερα
Back to top button