Ελλάδα

Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια

gianniotika koulouria_teaser_672685e09e99edc70c5a3389912e7758Υλικά συνταγής

  • Για 50-60 κουλούρια
  • αυγά:10
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1050 – 1200 γρ., (ανάλογα με το πόσο θα «πάρει» η ζύμη, έτσι ώστε να είναι μαλακή)
  • βανίλιες: 2-3
  • μαγειρική αμμωνία: 1 φακελάκι (30 γρ.)
  • ζάχαρη: 500 γρ.
  • βούτυρο (πρόβειο, αγελαδινό ή φυτίνη): 250 γρ.
  • γάλα: 1 ποτήρι του νερού για να διαλύσουμε την αμμωνία (200ml περίπου) (με το γάλα τα κουλούρια βγαίνουν πιο μαλακά, μπορούμε εναλλακτικά αντί για γάλα να βάλουμε χυμό πορτοκάλι, ή μισό ποτήρι γάλα – μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζετε σε δύο διαφορετικά σκεύη (μπορείτε να τα χτυπήσετε και μαζί για μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα γίνουν λιγότερο αφράτα). Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ για να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μαρέγκα.
  2. Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ενωθεί το μίγμα και εν συνεχεία προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ. Ρίχνετε λίγο αλεύρι, συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνετε το βούτυρο και ακόμη λίγο αλεύρι. Ζεσταίνετε το γάλα (να είναι χλιαρό), ρίχνετε μέσα την αμμωνία για να διαλυθεί και την προσθέτετε στο παραπάνω μίγμα. Επειδή η αμμωνία θα «φουσκώσει» καλό είναι να μην γεμίσετε το ποτήρι με το γάλα μέχρι πάνω καθώς και να το τοποθετήσετε πάνω ακριβώς από το μίγμα μας. (Αν χρησιμοποιήσετε χυμό πορτοκάλι αντί για γάλα, διαλύετε την αμμωνία στο χυμό). Προσθέτετε τις βανίλιες, ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια.
  3. Αφήνετε το μίγμα λίγο να σφίξει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνετε το ταψί και τα χέρια μας, παίρνετε με ένα κουτάλι ζύμη, την τοποθετείτε στο ταψί και πλάθετε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλετε αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ. Για να πετύχετε το κλασικό σχήμα που είναι στρογγυλό και μεγάλο, όπως τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, ανοίγετε αρχικά με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση και εν συνεχεία με κυκλικές κινήσεις σπρώχνετε ελαφρά προς τα τοιχώματα.
  4. Τα ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν (η ώρα εξαρτάται από τον κάθε φούρνο γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοί). Είναι πρακτικό να έχουμε 2-3 ταψιά διαθέσιμα για να τελειώσετε το «φούρνισμα» πιο γρήγορα.Όταν βγάζετε το ταψί από το φούρνο βγάζετε με μια σπάτουλα τα κουλούρια μας, τα οποία τοποθετείτε σε ένα κουτί, μπωλ ή ό,τι άλλο θέλετε. Καθαρίζετε το ταψί από τα υπολείμματα (π.χ. με χαρτί κουζίνας) για να είναι καθαρό για την επόμενη φουρνιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν συνεχίσετε με την υπόλοιπη ζύμη.
  5. Το Άχνισμα (Προαιρετικό)
    Τα κουλουράκια τρώγονται άνετα μόλις βγουν από το φούρνο, αλλά πολλές φορές επιλέγετε να «αχνίσετε» κάποια από αυτά. Είναι εξίσου νόστιμα και σαφώς πιο γιορτινά !
    Θα χρειαστείτε ροδόνερο, κατά προτίμηση βιολογικό. Αφού κρυώσουν λίγο τα κουλούρια (ή και την επόμενη μέρα), αλείφετε με πινέλο το ροδόνερο στα κουλούρια, το αφήνετε λίγο έτσι ώστε να είναι ελαφρώς νωπά και ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή

Επιδόρπιο της στιγμής: επιλέγετε δύο (ή και περισσότερα) κουλούρια ισομεγέθη, με τα οποία θα φτιάξετε ένα λαχταριστό «πύργο». Τοποθετείτε το πρώτο σε πιατάκι, περιχύνετε με λιωμένη σοκολάτα της αρεσκείας μας (ή με μαρμελάδα σοκολάτα-φράουλα), προσθέτετε λεπτές φέτες φράουλας, τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο κουλούρι και συνεχίζουμε αναλόγως. Σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button